3. oktobra 2018

Na današnji novinarski konferenci z županom, direktorjem Marproma in direktorico zavoda za turizem Maribor še uradno o tem, da bo Maribor v letih 2019 in 2020 zopet gostil drike svetovnega pokala v spustu. 

Kolesarski park na Mariborskem Pohorju bo po nekaj letih premora v prihodnjih dveh sezonah ponovno prizorišče svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu.

Organizatorji odmevnega tekmovanja, ki ga bo gostil Maribor, si bodo prizadevali za pripravo na visoki kakovostni ravni in z atraktivnim spremljevalnim programom. Od izvedbe mednarodne prireditve si obetajo različne pozitivne učinke.

V Bike parku Pohorje je aprila letos potekal evropski pokal v gorskem kolesarstvu, že v naslednjem letu pa bodo naredili še korak naprej. Po uspešno izpeljani skupni kandidaturi podjetja Marprom in Društva gorskih kolesarjev Pohorje je mednarodna kolesarska zveza UCI Maribor uvrstila v koledar tekem svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v letih 2019 in 2020. Prihodnje leto bo svetovni pokal v Mariboru na sporedu 27. in 28. aprila, v letu 2020 pa 2. in 3. maja.

Nazadnje leta 2010, drugo leto še z evropskim pokalom

Na tekmovanju tega nivoja, kakršna se je na Mariborskem Pohorju nazadnje odvila v letu 2010, pričakujejo od 250 do 300 udeležencev, ki se bodo pomerili na črni progi, imenovani World cup. Tik pred svetovnim pokalom 2019 bodo izpeljali še dirko evropskega pokala v spustu. Tako bodo v Maribor aprila naslednje leto prispeli številni tekmovalci in njihovi spremljevalci.

Izvedba zelo dobro obiskanih in gledanih tekmovanj bo tudi odlična promocija gorskega kolesarjenja na Pohorju. Ostalim kolesarjem bosta v času tekem, na katerih bodo lahko v živo spremljali najboljše kolesarje na svetu, predvidoma na razpolago modra proga Flow in rdeča Red line.

Govorci na današnji tiskovni konferenci

Bernard Majhenič, direktor javnega podjetja Marprom d.o.o.: “V Mariboru in na Pohorju se bomo potrudili, da z dobro organizacijo dirke najvišjega ranga upravičimo zaupanje mednarodne kolesarske zveze. O priljubljenosti svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi zgovorno priča podatek, da tekme v živo spremlja več tisoč ljudi, preko televizijskih zaslonov pa več milijonov. Glede na to verjamemo, da bo dogodek močno doprinesel k povečanju prepoznavnosti našega kolesarskega parka in posledično k nadaljnjemu porastu števila obiskovalcev v njem.”

Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec: “Veseli nas, da je Mariboru uspelo s kandidaturo za svetovani pokal v gorskem kolesarstvu prav v tem letu, ko se ponaša z nazivom Evropsko mesto športa. Tako letos v našem mestu različnim športnim aktivnostim posvečamo še posebno pozornost. Na Pohorju, ki velja za našo največjo telovadnico na prostem, si želimo čim pestrejše dogajanje tudi v poletni sezoni in omenjena športna prireditev bo gotovo predstavljala pomemben korak k temu cilju. S podelitvijo dolgoročne koncesije Marpromu smo poskrbeli, da se Pohorje razvija in živi 365 dni v letu.”

Direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch: “Športni turizem je eden naših ključnih turističnih produktov, ki ga bomo v raznih partnerstvih še nadgrajevali in s tem sledili nacionalni strategiji razvoja turizma. Dejstvo, da Mariborsko Pohorje kot športno destinacijo prepoznajo tudi vrhunski športniki in organizatorji tekmovanj na najvišji ravni, predstavlja pomemben delež odličnih turističnih rezultatov destinacije Maribor – Pohorje. Zato tudi pozdravljamo vrnitev tekem za svetovni pokal v gorskem kolesarjenju na Pohorje.”


Iztok Kvas, župan dr. Andrej Fištravec, Doris Urbančič Windisch in Bernard Majhenič

Kot zanimivost

V kolesarskem parku na Mariborskem Pohorju se je letošnja sezona začela 7. aprila, do konca septembra pa so prodali preko 5000 različnih vozovnic za Bike park. To je za dobrih 30 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Večina obiskovalcev Bike parka, okrog 70 odstotkov, prihaja iz tujine. Kolesarska sezona na Pohorju bo predvidoma trajala vsaj do konca oktobra, če bodo vremenske razmere to dopuščale, pa bo Bike park ostal odprt dlje časa. V prihodnje ostaja v načrtu njegova vključitev v sistem Gravity card.

Vir: Sporočilo za medije Marprom

Preberi še:
Svetovni pokal 2019/2020: Odzivi iz Maribora, Trbovelj in Unior/Devincija
Koledar svetovnega pokala: V 2020 DH turneja Maribor – Lošinj!

Sledite nam