isabeau courdurier
18. septembra 2023

Na finalu v Franciji sta vodilna v elitnih kategorijah ubranila vodstvo in po dvem naslovom iz EWS dodala prva v svetovnem pokalu UCI. Vid Peršak razočaran.

Prva sezona svetovnega pokala v enduru se je v soboto zaključila s sedmo dirko v Châtelu v Franciji. To je bilo skupaj z maratonom tudi zadnje dejanje več kot tedna dirk svetovne serije v departmaju Haute-Savoie oziroma sistemu kolesarskih parkov (in smučišč) Portes du Soleil.

Na enduro dirki so tekmovalci po progah na območju Portes du Soleil na sedmih hitrostnih preizkušnjah opravili skoraj 60 kilometrov in se spustili za 3600 m.

Pri ženskah je zmago na zadnji dirki sezone osvojila Francozinja Morgane Charre (Pivot Factory) pred rojakinjo Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective – na naslovni fotografiji), ki je imela v razvrstitvi dovolj prednosti, da je svojima dvema naslovoma skupne zmagovalke v svetovni enduro seriji EWS dodala še prvega v svetovnem pokalu v enduru. Harriet Harnden (Trek Factory Racing Gravity) je zasedla tretje mesto, ki je tudi v končni razvrstitvi tretja za drugouvrščeno Morgane Charre.

morgane charre
Morgane Charre

Pri moških je zmagal lanski skupni zmagovalec, Kanadčan Jesse Melamed (Canyon CLLCTV), ki je dobil štiri od sedmih etap, sledila sta Francoz Alex Rudeau (Commencal Enduro Project) na drugem in Američan Richie Rude (Yeti/Fox Factory Racing) na tretjem mestu. Za Ruda je bilo to dovolj za skupno zmago v svetovnem pokalu, tudi on je že bil dvakrat porvak v EWS. Tako kot pri ženskah so bi vsi trije na koncu na stopničkah skupne razvrstitve: za Rudom Melamed na drugem in Rudeau na tretjem mestu.

Dva Slovenca

Vid Peršak (Obrea Fox Enduro Team) je dirko končal na 42. mestu, najvišje je bil v tretji etapi z 28. mestom. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je 27. z najboljšo uvrstitvijo na 23. mesto v Val di Fassi.

vid peršak
Vid Peršak, foto Kike Abelleira

“Malo sem razočaran, začel sem kar spodobno na prvih treh etapah, potem po premoru nisem našel najboljšega ritma … Kar težka sezona, ampak sem vesel, da sem končal cel. Sedaj malo casa za razmislek in počitek.”

Vid Peršak

Nastopil je tudi Tim Krašovec (Wolf Racing Team) in zasedel 90. mesto med 113 uvrščenimi.

Med mlajšimi od 21 let je pri ženskah zmagala Slovakinja Simona Kuchynkova, zmagovalka prvih dveh letošnjih dirk serije SloEnduro, Kamplca in Borovcev. Južnoafričan Keira Duncan, zmagovalec SloEndura Gorjanci, pa je bil tretji v “open” dirki.

Vrstni redi

Končne razvrstitve EDR

Enduro dirkanja na najvišji ravni je za sezono 2023 torej že konec. Svetovna serija se nadaljuje čez dva tedna v ZDA – Snowshoe v Zahodni Virginiji bo gostil predzadnje letošnje dirke v krosu in spustu.

Fotografije UCI Mountain Bike World Series

Preberi še

Les Gets: Video vrhunci spusta in kratkega krosa
Les Gets: Bravo, Monika Hrastnik!

Sledite nam