Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
21. maja 2017

Boj za prvo mesto med Švicarjem in Špancem. Nato štirje Francozi. Čez teden dni se kros spektakel nadaljuje v Albstadtu v Nemčiji.

Zadnje dejanje prvega krosa za svetovni pokal v letošnjem letu je bila moška dirka. Direktnih primerjav med tekmeci še ni bilo veliko, vsak se je pripravljal na svoj način in izbiral dirke po svojem okusu. Največ se je seveda govorilo o dveh izvenserijskih šampionih – svetovnemu prvaku Švicarju Ninu Schurterju (Scott – Sram Racing Team) ter evropskemu prvaku in lanskoletnem zmagovalcu svetovnega pokala, Francozu Julienu Absalonu (BMC Racing Team). Za ostale se je bolj kot ne ugibalo in čakalo na današnjo dirko.

Preko zime je bilo tudi nekaj prestopov, konkurenca se je nekoliko zgostila tudi zaradi mladih in nadvse agresivnih in tudi “divjih” kolesarjev, željnih dokazovanja med elito. Oči so bile uprte tudi v lokalnega matadorja, Čeha Jaroslava Kulhaviyja (Specialized Racing) in še nekatere druge.

129 tekmovalcev se je spopadlo najprej z 2,8 kilometra dolgim štartnim krogom, nato pa še s šestimi 4100 metrov dolgimi tehničnimi krogi.

Brutalen je bil že štart, saj je skupinski padec mnogim odnesel dobro pozicijo za nadaljevanje, nekaj pa jih je moralo dirko predčasno zapustiti.

Na začetku je pobudo prevzel Španec David Valero Serrano (MMR Factory Racing), sledil mu je Schurter, nato je nekaj časa poizkušal tempo držati tretji z olimpijskih iger, Španec Carlos Nicolas Coloma (Primaflor Mondraker), a so mu kmalu pošle moči. Absalon je začel zadržano, prav tako tudi Marco Fontana (Bianchi Countervail). Tudi Kulhavy se je vozil bolj kot ne v drugi polovici dvajseterice.

Je bila pa francoska falanga Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing), Jordan Sarrou (BH-SR Suntour – KMC) in Stephane Tempier (Bianchi Countervail) zelo aktivna. Nekaj časa je bil v lovu na stopničke tudi Lukas Flückiger (BMC Mountainbike Racing Team).

V drugi polovici dirke je svojo suverenost pokazal Schurter, ki je Serranu (na koncu drugi) pokazal, kdo je vladar proge v Novem Mestu. Nato se je prebudil tudi Absalon, ki je se je vozil okoli sedmega mesta, a je na koncu iztisnil zadnje atome moči ter prišel do tretjega mesta. S tem je pokazal, da njegova 18. sezona svetovnega pokala, ki bo tudi zadnja v njegovi bogati karieri, ne bo zgolj vožnja med 10. in 20. mestom.

Četrto mesto je osvojil Maxime Marotte in tako prvi letošnji “podium” prinesel novemu delodajalcu, na peto mesto pa se je uvrstil še en Francoz, Jordan Sarrou.

Vrstni redi 

Svetovni pokal v krosu se sedaj seli v Nemčijo. V Albstadtu bodo dirkali že prihodnji vikend – 27. in 28. maja.

Foto organizator

Posnetek dirke si lahko ogledaš na redbull.tv

Preberi še ostale novice prve dirke svetovnega pokala v Novem Mestu na Moravskem:
Svetovni pokal Nove Mesto: Med mlajšimi damami Courtneyjeva
Svetovni pokal Nove Mesto: Zmaga Langvadove, 12. za Tanjo
Premierno v Novem Mestu: Kratki kros

Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam