Svetovni pokal, Lousa, Dakotah Norton
29. oktobra 2020

Hitra, tehnično zahtevna in mestoma zabavna proga na Portugalskem. Kvalifikacije v prid Francozom, Jure in Monika dobro.

Novinka svetovnega pokala se je izkazala za zahtevno. 2,5 kilometra dolga proga je na današnjih kvalifikacijah pokazala svoj pravi obraz. Nepravilna izbira linij je takoj pomenila izgubo časa. Vsaka sprememba ritma, če le ni bil pravi, je bila za mnoge tekmovalcev usodna.

Moški

Francoz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) nadaljuje odlične predstave. Zagotovil si je kvalifikacijsko zmago (3:59,487), pa čeprav je skozi celotno progo najbolje kazalo Britancu Mattu Walkerju (Madison Saracen Factory Team). Na koncu je za Francozom zaostal le 0,108 sekunde. Na tretje mesto se je uvrstil še en “sindikatovec”. Američan Luca Shaw je zaostal 1,6 sekunde. Najhitrejšo peterico sta zaključila Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), prvi z včerjašnjega uradnega merjenja časov, in Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity). Njun zaostanek je bil 2,6, oziroma 3,170 sekunde.

Jure Žabjek, foto Andy Vathis.

Edini slovenski predstavnik Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) je končal na 27. mestu (+9,162 sekunde). Od 80 prijavljenih je startalo 76 tekmovalcev.

Jure:

“Na vrhu sem poskušal malo preveč napadati, a je šlo samo na slabše. Kar nekaj majhnih dablov je, in če na njih ne ujameš ritma, se začneš zatikati. Tam sem videl, da se ni začelo, kot sem hotel, nato pa naprej nisem pretiraval. Nisem zaščiten za uvrstitev v finale, zato sem želel le brez padca priti do cilja in se uvrstitvi v finale.
Proga se na kakšnih delih kar spreminja. Sicer je dobra, dolga, fizično zahtevna. Jutri bo zanimivo.”

Ženske

Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off By Riding) je bila najhitrejša, njen čas pa 4:30,658. Skoraj pet sekund zaostanka si je nabrala drugouvrščena Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR), tretja je bila Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD). Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Race Team) je zasedla sedmo mesto (+16,366). Na jutrišnji dirki bo nastopilo vseh 11 tekmovalk.

Monika Hrastnik, foto Sebastian Sternemann.

Monika:

“Skoraj ves zaostanek sem si nabrala v zgornjem delu, do prvih dveh vmesnih časov, spodaj le še sekundo. Zgoraj so ovinki, ki so uničeni in se jih ne da lepo vzeti. A je za vse enako … Jih bom morala izpeljati lepše, bolj tekoče. Sicer pa je fajn, lepo vreme, ni treba ves čas prati čelade … In upam, da tako ostane do nedelje.”

Mladinci

Svetovnemu prvaku Ircu Oisinu O’Callaghanu (The YT Mob) ni uspelo ponoviti kvalifikacijskih prvih mest iz Maribora. Presenetil ga je domačin Goncalo Bandeira (Miranda Factory Team) in postavil najhitrejši četrtkov čas med mladinci, ki je znašal 4 minute, 9 sekund in 723 tisočink. Irec je zaostal sekundo in pol. Tretje mesto je pripadlo Američanu Danteju Silvi. Med mladinci je nastopilo 32 tekmovalcev, 30 jih je prišlo do cilja.

Mladinke

V razvrstitveni vožnji je bila najhitrejša ekipna sotekmovalka Monike Hrastnik in aktualna svetovna prvakinja Francozinja Lauryne Chappaz. Njen čas je bil 4:58,594. Na drugo mesto se je uvrstila njena rojakinja Leona Pierrini, tretja je bila Aina Grimau Gonzales (IJ Racing).

Vrstni redi na uci.org.

Prenos jutrišnje dirke v živo od 13:30 dalje na Red Bull TV.

Naslovna fotografija Andy Vathis, na njej pa danes devetouvrščeni Američan Dakotah Norton (Unior / Devinci Factory Racing).

Oglej si še

Svetovni pokal Lousã: Gee pravi, da bo proga pravi izziv

Sledite nam