Svetovni pokal, Nove Mesto
27. septembra 2020

In smo le dočakali. Svetovni pokal v olimpijskem in kratkem krosu se začenja v torek, 29. septembra. V živo tudi na Red Bull TV.

Po vseh odpovedih in prestavitvah se svetovni pokal začne v Novem Mestu na Češkem. Dvojni spored disciplin olimpijski kros in kratki kros, tudi s slovenskimi predstavniki.

Visočina Arena je skoraj desetletje stalnica dirk svetovnega pokala v krosu, je tudi prizorišče, kjer je Tanja Žakelj dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. V prihajajočem tednu nas tekmovalce in gledalce čaka natrpan spored, saj se bodo od torka do nedelje zvrstile kar štiri preizkušnje plus dirka svetovne serije UCI za mladince.

Spored

  • Torek, 29. septembra: Ob sedemnajstih začetek prve letošnje dirke v kratkem krosu za ženske, 45 minut kasneje statajo še moški elite.
  • Četrtek, 1 oktobra: Start prve dirke olimpijskega krosa za kategorije U23 ženske (8:30), U23 moški (10:15), elite ženske (12:20) in elite moški (15:50).
  • Petek, 2. oktobra: Na sporedu bo druga preizkušnja v kratkem krosu. Ob 17:00 start žensk in ob 17:45 start moških.
  • Sobota, 3. oktobra: Najprej dirka mladinske serije (slovenske tekmovalce predstavimo naslednjič), sledita dirki kategorij do 23 let.
  • Nedelja, 4. oktobra: Ob 11:50 start ženske elitne kategorije in ob 15:20 start moške elitne kategorije.

Dirke bodo zaradi zdravstvene situacije potekale brez gledalcev!

Slovenci na startu

Med damami bo prvič letos ob boku najboljšim nastopila Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing). Na start je prijavljenih 78 tekmovalk. V članski kategoriji bo med 134 tekmovalci nastopil tudi Rok Naglič (Calcit Bike Team). V kategorijah do 23 let bomo imeli na startu še Matevža Govekarja (MBK Črni vrh), ki bo startal med 102 tekmovalcema, in Vito Movrin (Energijateam.com), katere konkurenca bo štela 62 deklet.

Proga

Krog kratkega krosa bo v dolžini 1200 metrov, moški bodo predvidoma vozili 10 + 1 krog, dekleta pa 7 + 1 krog. Zmagovalca v vsaki kategoriji čaka 125 točk. Glede na to, da bo letos morda vse skupaj obsojeno le na Nove Mesto na Moravskem, bo vsaka točka odločilna.

Krog olimpijskega kroga je čista stalnica. Vsako leto le nekoliko spremenijo kakšen odseg znotraj slabe 4 kilometre dolgega kroga, na katerem se zbere okoli 120 višinskih metrov. Zmagovalec prejme 250 točk.

Malo zgodovine

Takole je Tanja Žakelj leta 2013 v razburljivem zaključku prehitela svetovno prvakinjo iz leta 2010, Poljakinjo Majo Wloszczowsko, in si privozila prvo zmago v svetovnem pokalu ter tlakovala pot do skupne zmage!

Kako je bilo lani in video utrinki

Proga v Visočina Areni je na videz lahka, a temu ni tako. Je proga, ki ti ne pusti niti metra počitka. Tako pravijo vsi tekmovalci.

Med ženskami je slavila Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing), edina, ki ji je lahko konkurirala, je bila Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), prvih šest krogov vodilna, a je imela v zadnjem krogu tehnične težave in je zdrsnila na rob deseterice.

Na drugo mesto se je je uvrstila Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Rotor), tretje mesto pa je pripadlo Haley Smith (Ghost Factory Racing).

Svojo prvo zmago v svetovnem pokalu je osvojil Mathieu van der Poel, drugo mesto je osvojil Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing), tretje mesto je pripadlu Mathiasu Flückigerju (Thoemus RN Swiss Bike Team).

Dirke kratkega in olimpijskega krosa si boš lahko v živo ogledal na RedBull TV.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Sledite nam