Albstadt
8. maja 2021

Drugi dan tekmovanj na prvem letošnjem prizorišču največjih dirk je prinesel štiri zmagovalce. Med mladinci v Švico in v Francijo, v kategorijah mlajših članov pa v Kanado in v Avstrijo.

Pester dirkaški vikend prvih dirk letošnjega svetovnega pokala v olimpijskem krosu sta začinili še dirki mladincev v svetovni seriji UCI. Polna sobota, štirje starti, a tokrat na žalost brez slovenskih predstavnikov v ospredju.

Fantje U23

Izredno izenačenih pet krogov, ki so jih morali prevoziti mlajši člani. Nekaj časa je bil v vodstvu Italijan Simone Avonedetto (Trek – Pirelli), a je na koncu nekoliko popustil in osvojil tretje mesto. Enajst sekund pred njim je bil v cilju Nemec David List, zmago pa je s še šestimi sekundami prednosti in s časom ure, 11 minut in 49 sekund osvojil Kanadčan Carter Woods (Norco Factory Team XC).

Matjaž Lozar je dirko končal na 75. mestu. Zaostal je le 9 minut in 39 sekund. Majhen zaostanek in končna pozicija samo pričata, kako huda je konkurenca med mlajšimi člani. Dirko je začelo 133 tekmovalcev, 96 jih je končalo v krogu zmagovalca. 113 mesto je osvojil Matic Kranjec Žagar.

Dekleta U23

Prvih sedem deklet je tistih, ki bi zagotovo “mešale štrene” tudi v elitni kategoriji, najbolj pa zagotovo zmagovalka. Prepričljivo je slavila Avstrijka Mona Mitterwallner (Trek / Vaude), dve minuti in 45 sekund za njo je v cilj prispela Danka Caroline Bohe (Ghost Factory Racing), na tretje mesto se je uvrstila Madžarka Kata Blanka Vas, ki je zaostala tri minute in 46 sekund. Edina slovenska predstavnica na dirki Vita Movrin žal ni imela svojega dne in preizkušnje ni končala.

Vita po dirki: “Današnja tekma je bila zame veliko razočaranje. Po testih in prejšnji tekmi je bilo videti, da sem v super formi in sem res pričakovala, da bom danes lahko dala vse od sebe in pokazala dober nastop. Žal se ni izšlo po planih. Že takoj po startu me je ‘pribilo’, zmanjšati sem morala tempo, da sem sploh lahko dihala. Kljub trudu, da bi uspela prebroditi to krizo, žal ni šlo. Upam, da bo prihodnji teden boljše.”

Vrstni redi

Mladinci

Razred zase sta bila Švicar Finn Treudler (JB Brunex Superior Factory Racing) in Ukrajinec Oleksandr Hudima (Ukraine National Team), ki sta osvojila prvo in drugo mesto. Na tretje mesto se je uvrstil Švicar Nils Aebersold (Roland / Trek Bike). Najvišje ned 147 mladinci na startu se je med slovenskimi tekmovalci uvrstil Tine Jereb, ki je z osmimi minutami in 24 sekundami zaostanka zasedel 59. mesto. Nace Gnezda je bil 87., Jure Rus pa je osvojil 103. mesto.

Mladinke

Med mladinkami danes brez slovenske predstavnice, prva tri mesta pa so si razdelile Francozinja Line Burquier (Veloroc Lapierre), Švicarka Monique Halter (Thomus RN Swiss Bike Team-Youngstars) in Nemka Sina Van Thiel (Deutche Nationalmannschaft).

Vrstne rede najdeš na bikezone-albstadt.de.

Selektor reprezentance Matjaž Budin strne današnje preizkušnje:

“Bila je res huda konkurenca, morda ena najhujših v seriji. Nace Gnezda je nekoliko slabše začel, imel je slabo pozicijo, je pa potem pridobival. Tine Jereb je pozitivno presenetil, dobro je startal in se lepo prebijal naprej. V kategoriji do 23 let je Matjaž Lozar malo zaostal, glede na to, da je startal s predzadnjega mesta in zaključil na 75. mestu.

Matjaž dve leti ni vozil močnih dirk in je rezultat dober. Matic Kranjec Žagar je startal okoli osemdesetega, devetdesetega mesta in je šel slabo, nekako mu dirka ni šla. Prva težava je ta, da naši fantje nimajo nobene točke UCI in imajo zato slabe startne pozicije, kar pa ne pomeni, da napredek ni viden.”

Jutri ne pozabi na članski dirki in prenos v živo na Red Bull TV. Na startu pa Tanja Žakelj (Unior – Sinter) in Rok Naglič (reprezentanca Slovenije). Nedeljski dirkaški spored se začne ob 11. uri in 20 minut.

Naslovna fotografija iz arhiva mtb.si, foto Grega Stopar.

Preberi še

Svetovni pokal Albstadt: Na prvih dirkah zmagi v Francijo in na Nizozemsko

Sledite nam