Albstadt short cross
7. maja 2021

Končno pravi uvod v dirkaško sezono – kratki kros! Tokrat brez Tanje Žakelj.

Albstadt že osmič gosti najboljše tekmovalce in tekmovalke v svetovnem pokalu. Današnji dirki v kratkem krosu sta bili prvi pokazatelj, kako trdo so najboljši kolesarji na svetu trenirali in se pripravljali v zimskem obdobju. Dirka deklet je minila brez Tanje Žakelj (Unior – Sinter), ki se je startu v kratkem krosu odpovedala in se bo raje pripravila na nedeljsko preizkušnjo v svoji paradni disciplini.

Glede na dež, ki je bil na prizorišču v preteklih dneh, se je obetala blatna dirka, a je današnje lepo, suho in sončno vreme dirko naredilo hitro, ne pretirano blatno in izredno zanimivo!

Dekleta so morala opraviti s šestimi, fantje pa s sedmimi krogi dolžine 1100 metrov. Sprint na sprint in resnično huda aktivacija mišic sta poskrbela za resnično lep uvod v dirke svetonega pokala.

Dekleta

Rezervirana in taktična vožnja deklet v prvih dveh krogih, nato pa uspešen pobeg Švicarke Linde Indergand (Liv Factory Racing), ki si je v enem samem krogu nabrala 15 sekund prednosti. Ostalih dvajset deklet je le kontroliralo dirko in zaostanek za vodilno. Indergandova je s solo vožnjo nadaljevala vse do zadnjega kroga in imela še deset sekund prednosti pred zasledovalkami.

V ozadju ni bilo pravega sodelovanja in zdelo se je, da bo Švicarka z lahkoto zmagala. Vse do kilometra do cilja, ko so se v napadih na vodilno zvrstile Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Xsauce), Francozinja Loana Lacomte (Massi), Američanka Kate Courtney (Scott-Sram MTB Racing Team) in Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon BMC).

Najmočnejša je bila ravno slednja, ki je nekaj sto metrov pred ciljem dohitela Indergandovo, jo prehitela, ter narekovala svoj ritem do cilja in se veselila prve letošnje zmage. Indergandova se je uvrstila na drugo mesto. Po fotofinišu je tretje mesto pripadlo Britanki Annie Last.

Vrstni redi

Moški

Pozicije, pozicije in še enkrat pozicije. Taktično skoraj celotno dirko, s prikazom moči Nizozemca Mathieuja van der Poela (Alpecin – Fenix), ki je že v drugem krogu pokazal, da lahko dolgo časa poganja pedale pod zelo močno obremenitvijo. Nato pet krogov brez izrazitega napada, le z izmenjevanjem tekmovalcev na vodilnih mestih. Čakanje na zadnji krog in torpediranje van der Poela, ki se je do takrat vozil med petim in sedmim mestom.

Na začetku mu je uspešno sledil Švicar Nino Schurter (Scott-Sram MTB Racing Team), ki pa ni zmogel Nizozemčevega tempa, od zadaj pa se mu je približeval Francoz Victor Koretzky (KMC-Orbea), ki je Švicarja v cilju tudi prehitel.

Drugo skupino je v cilj povlekel Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), ki je zaključil na četrtem mestu, peto mesto je pripadlo Švicarju Mathiasu Flueckigerju (THÖMUS RN Swiss Bike Team). Mathieu van der Poel je v kratkem krosu v Albstadtu slavil že tretjič zapored in je na tem prizorišču nepremagan, odkar je disciplina uradno del svetovnega pokala.

Vrstni redi

Jutri so v Albstadtu na vrsti dirke v kategorijah do 23 let in mladincev, ki bodo tekmovali v svetovni mladinski seriji.

Posnetek kratkega krosa si lahko ogledaš na redbull.com.

Naslovna fotografija zajem zaslona redbull.tv.

Oglej si še

Pripravljeni na dirko!

Sledite nam