15. julija 2014

V La Thuili v Aosti na 4. preizkušnji svetovne serije v enduru Štrancarju druga zmaga med veterani, slovenska trojica med člani nagnetena med 54. in 56. mestom.


Primož Štrancar
(Orbea Geax) je bil po zmagi v veteranski kategoriji preizkušnje svetovne enduro serije (EWS) v Vallori v Franciji med svojimi vrstniki nad 40. letom najhitrejši tudi na četrti postaji nad smučarsko vasico La Thuile v Aosti v Italiji. Primož tudi vodi v skupni razvrstitvi serije.

Dvodnevna preizkušnja je potekala v precej zimskih razmerah, na štartih (najvišji je bil 2600 m nad morjem) so bile v dežju temperature komaj kaj nad ničlo. “Moj najtežji enduro doslej, tako zaradi visokogorskih tras kot zaradi mraza, precej časa sploh nisem čutil rok,” je povedal Primož.

Pri članih se je trojica Slovencev nanizala med 54. in 56. mestom: Anžeta Žabjeka (Unior Tools Team), Petra Mlinarja (Blackthorn GT) in Nejca Rutarja (Unior Tools Team) je po dveh dneh dirkanja in skupnem času hitrostnih preizkušenj skoraj uri in 20 minut ločilo le 18 sekund! Še tesneje je bilo na vrhu: zmagovalec, mladi Francoz Damien Oton (Devinci), prvič zmagovalec v EWS, njegov drugouvrščeni rojak Francois Bailly-Maitre (BMC) in tretjeuvrščeni Britanec Joe Barnes (Canyon) so bili le dobre štiri sekunde narazen.

Po prvi etapi je bil sicer najhitrejši Slovenec Kristjan Medvešček (Blackthorn GT) na 38. mestu, v drugi je bil s 63. mestom izenačen z drugimi Slovenci, nato pa je odstopil po padcu, v katerem je zlomil pedal – ali pa je padel zaradi zlomljenega pedala.

Pri dekletih je bila še enkrat najhitrejša Tracy Moseley (Trek), Nina Rupnik (Orbea Geax) jebila 28., pri mladincih pa je bil Grega Žvan (Orbea Geax) peti.

Enduro World Series se seli v Severno Ameriko, kjer bo konec meseca gostoval na festivalu v Winter Parku v Koloradu, nato pa na prvi avgustovski vikend še na festivalu Crankworx v Whistlerju v Kanadi.

www.enduroworldseries.com
www.superenduromtb.com

Na uvodni fotografiji domiselna “kočija”, Piaggiov tovorni tricikel Apecar, ki je zmagovalce vseh štirih kategorij skupaj z očetom italijanskega endura Enricom Gualo dostavil na razglasitev. Foto Nina Rupnik.


Sledite nam