28. julija 2018

Od 24. do 26. avgusta. Za maraton na izbiro dve trasi, 104 in 63 kilometrov, ki bosta zadovoljili prav vse.

BBF letos potekal od 24. do 26. avgusta, čez štiri tedne torej. Za maraton na izbiro dve trasi, 104 in 63 kilometrov, ki bosta zadovoljili prav vse.

Na predstavitvi festivala in trase maratona spomladi se zaradi neugodnih vremenskih razmer nismo povzpeli na planine, a tudi okolica Bleda poskrbi za začetnike in tudi tiste bolj izkušene. Ko zapustiš okolico jezera, se hitro podaš v hribe, ki ga obdajajo, skozi slikovite vasi, mimo rustikalnih kmetij in prijaznih ljudi. Ustavili smo se na kavi v Beli, kjer lokalno društvo organizira eno od okrepčevalnic na trasi kolesarskega maratona in navdušena domačinka nam je stresla nekaj anekdot iz lanskega dogajanja. Povedala je, da se aktivno pripravljajo tudi za letošnjo dirko. Peljali smo se skozi gozdove, travnike in polja vzdolž reke Save in ob njej počasi prišli do kampa Šobec, kjer smo imeli “okrepčevalnico“ in bolj neformalno predstavitev festivala.

Blejski kolesarski festival bo letos potekal od 24. do 26. avgusta. Za maraton, ki bo potekal v nedeljo 26., bosta kot rečeno na razpolago dve trasi, ki so ju poimenovali Bled Epic in Bled Bike Marathon.

Bled Epic bo imel dolžino 104,4 kilometre s 3,147 metri višinske razlike in je v koledarju Mednarodne kolesarske zveze prijavljen kot maraton tretje kategorije. Bled Maraton pa bo imel 63,4 kilometre in 1,885 metrov višinske razlike. Trasi potekata preko treh alpskih planot: Mežakle, Pokljuke in Jelovice. Pričneta se ob čudovitem Blejskem jezeru, se vijeta skozi ledeniške doline in po mogočnih gozdovih visokih planot s čudovitimi razgledi na Julijske alpe in Karavanke.

Predstavitev trase

Tekmovalni pravilnik

Trasi sta tehnično srednje zahtevni. Daljša “epska” trasa je oblikovana za dobre gorskokolesarske navdušence, ki si želijo dolgih in napornejših dirk, krajša trasa Bled Maraton pa je primerna za širši krog dobro kondicijsko pripravljenih kolesarjev z osnovnim znanjem gorskokolesarke tehnike.

Glede na to, da trasi potekata tudi po občutljivem varovanem območju Triglavskega narodnega parka, je ekipa v sodelovanju s predstavniki Triglavskega narodnega parka, Zavoda za gozdove OE Bled in Zavoda za varstvo narave OE Kranj izdelala atraktivno traso s čudovitimi razgledi z namenom, da bo dirka še bolj privlačna za kolesarje.

V okviru festivala bo tudi sejem kolesarske opreme in dodatkov, tekmovanje s kolesi pony, animacija za otroke in družine ter okrogla miza o kolesarski industriji, razvoju in njeni prihodnost, okolju … skratka poln vikend dogodkov.

Bled in okolica počasi prepoznavata vrednost kolesarskega turizma in v zadnjem letu se je marsikaj spremenilo na bolje. To seveda pospešujejo razne prireditve, katerih del je tudi kolesarjenje, in Bled Bike Festival je hitro postal ena bolj prepoznavnih prireditev.

{loadposition inside}
Letos še v tem terminu, v naslednjem letu pa se seli na nov, zgodnejši termin sredi junija.

Prijave in več informacij na strani festivala www.bledbikefestival.com

Fotografije Pizza Productions

Sledite nam