10. marca 2018

V Južni Afriki na prvem krosu svetovnega pokala med elito Samuel Gaze prekinil serijo zmag Nina Schurterja, pri damah zmagovalka Annika Langvad, Tanja Žakelj po slabšem začetku do 18. mesta.

V Južni Afriki je na prvem krosu svetovnega pokala med elito Samuel Gaze prekinil serijo zmag Nina Schurterja. Pri damah je zmagovalka postala Annika Langvad, Tanja Žakelj je po slabšem začetku in boljšem nadaljevanju prišla do 18. mesta.

Takole so se razpletle dirke.

Moški elite

Svetovni pokal 2018 se je začel z ognjemetom. V svoji stari maniri je Švicar Nino Schurter (Scott-SRAM MTB Racing) poizkušal vzpostaviti svojo dominacijo in že po prvem krogu se je skupina najboljših razpršila na prafaktorje. Sledil mu je lahko samo Novozelandec Samuel Gaze (Specialized Racing), svetovni prvak u23, in celo vodil Nina skozi kroge. Z zaostankom 15 sekund sta sledila Nizozemec Mathieu Van Der Poel (Corendon-Circus), zmagovalec svetovnega pokala v ciklokrosu, ki se je v dveh krogih tja prebil s 47. štartne pozicije, in Francoz Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing XC). Razlike nista mogla zmanjšati, saj prva dva nista popuščala in sta vozila v visokem tempu. In tako je šlo do petega kroga. Tu se je Marotte odlepil od Van Der Poela in dohitel vodilna. A napor ga je stal preveč moči in vodilna sta mu spet ušla na distanco 10 sekund.

Sam in Nino sta v zadnjem krogu uprizorila ognjemet. Napadi so se vrstili na vsakem vzponu, a nihče od njiju si ni privozil odločilne prednost. Prišlo je do eksplozivnega sprinta v zadnjih 200 metrih in Gaze, bivši svetovni prvak v eliminatorju, je v velikem slogu osvojil svojo prvo zmago v elitni druščini svetovnega pokala in tako prekinil niz zmag Schurterja. Tretji je bil Marotte.

Sam Gaze: “To je veliko zadoščenje. Po lanskih težavah sem si vzel čas in se perfektno pripravil na sezono. Olimpijske igre v Londonu, ko sem gledal Kulhavyja in Schurterja, so bile prelomne za moje dirkanje v krosu. To je bil moj cilj, da nekoč dirkam z mojimi idoli in da sem za svojo prvo zmago premagal prav največjega med njimi, to so sanje.”

Posnetek dirke se pojavi tukaj na redbull.tv


Ferrand Prevot pred Langvadovo na “žledolomu”

Ženske elite

Dirka šampionk. Svetovne prvakinje v več kategorijah kolesarstva ena ob drugi. Najhitreje so startale Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory Racing XC), Annika Langvad (Specialized Racing) in Jolanda Neff (Kross Racing Team). Jolanda je na strmem vzponu naredila napako in Anne Tauber (CST Sandd American Eagle MTB Racing Team) je šla mimo nje. V drugem krogu sta Annika in Pauline že imeli nekaj prednosti in v vodstvu sta se menjavali do konca dirke. Tauberjeva je sama vozila na tretjem mestu, a njen zaostanek je bil le okoli 30 sekund.

V zadnjem krogu pa je Annika napadla in si privozila 15 sekund razlike, ki so kljub manjšim napakam v globokem prahu zadostovale za zmago v času 1;33:14. To je njena peta zmaga v svetovnem pokalu. Pauline je bila druga s prednostjo 15 sekund pred presenečenjem dirke Anne Tauber, ki je tako dostojno nadomestila odsotno kolegico iz ekipe Jano Belomojno.

Za zadnji dve mesti so se v sprintu udarile tri. Najmočnejša je bila Helen Grobert (Cannondale Factory Racing XC), ki je prehitela tekmovalki ekipe Kross Majo Wloszczowsko in Jolando Neff, ki se je morala zadovoljiti s šestim mestom.

Tanja Žakelj je slabše začela, celo izven trideseterice, se nato prebila nekje na sredino dirke s petdeseterico udeleženk in prehitevala vse do končnega 18. mesta z zaostankom 4:41 za zmagovalko. Več o Tanjinem nastopu kmalu v poročilu ekipe Unior/Devinci Factory Racing.

Annika je po dirki dejala: “Neverjetno! Kakšen začetek sezone svetovnega pokala, z zmago! Vedela sem, da sem v dobri formi, in šla sem na vse. Proga je zahtevna in bilo je kar nekaj napak, a me niso spravile iz tira. Čeprav me je Pauline nekajkrat ujela, sem nadaljevala v svojem ritmu in izšlo se je. To je velika vzpodbuda za Cape Epic, saj je tudi moja partnerka Kate Courtney dobro opravila s svojo prvo dirko v elitni kategoriji. Veselim se že dolgih ur na kolesu.“

Posnetek dirke na redbull.tv

Fantje u23

V startnem krogu je najhitreje začel Novozelandec Ben Oliver. Izkoristil je dejstvo, da je v polnem tekmovalnem ritmu, saj je na južni polobli sezona sedaj na višku. Po drugen mestu na državnem prvenstvu v elitni kategoriji je tudi njegova motivacija visoka. Sledil mu je Norvežan Petter Fagerhaug, lani zmagovalec v Novem Mestu na Moravi, in Danec Simon Andreassen (Specialized Racing). Do sredine dirke je trojica vozila skupaj, potem pa je Fagerhaug povišal tempo in Oliver in Andreassen nista zmogla slediti. To je izkoristil Neilo Perrin Ganier (Absolute-Absalon) in nadoknadil razliko do stopničk in se prebil na tretje mesto pred Andreassnom.

Petter Fagerhaug je ohranil vodstvo do cilja in zmagal v času 1;18:23. “Samo čakal sem in opazoval, kje imajo drugi slabosti,“ je po dirki dejal Fagerhaug. Ben Oliver je ostal na drugem mestu in zaostal za zmagovalcem 1:06, Neilo Perrin Ganier pa je novemu moštvu v svetovni karavani in managerju Julianu Absalonu privozil prve stopničke s tretjim mestom in zaostankom 1:54.

Dekleta u23

Danka Malene Degn (Ghost Factory Racing), bivša svetovna prvakinja pri mladinkah, je potrebovala samo en krog, da je našla svoj tekmovalni ritem. V prvem startnem krogu je sicer najhitreje potegnila Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC), svetovna prvakinja v ciklokrosu kategorije u23, a se ji je to maščevalo in pozneje je zdrsela navzdol. Danki je sledila samo kolegica iz ekipe, Švicarka Sina Frei, aktualna svetovna prvakinja kategorije u23, ki pa je tudi zdržala Malenin tempo samo nekaj krogov. Visok tempo jo je stal koncentracije in privoščila si je dva, tri zdrse na prašni in spolzki progi. Tako je Malene proti koncu dirke razliko lahko povečala in zmagala s časom 1;18:52 pred ekipno kolegico Sino Frei, ki je zaostala 27 sekund, in Evie Richards, ki si je v zadnjih krogih privozila tretje mesto z zaostankom 48 sekund za zmagovalko.

To je prva zmaga v svetovnem pokalu za Malene Degn, ki je sicer letos bila na Cipru, a se ni udeležila Cyprus Sunshine Cupa, čas je izkoristila za trening. Ta se je, po današnji predstavi sodeč, lepo obrestoval.

Stellenbosch se je izkazal s svojim svetovnim pokalom. Čeprav zelo zgodaj v sezoni, so Južnoafričani postavili standard za naslednje dirke in vse bodo sodili po njem. Tudi tekmovalci so bili zelo zadovoljni in večina jih je prihod v Afriko izkoristila tudi za trening kamp. Sedaj sledi sicer dolg premor do Albstadta (18.-20. maj), a če bo šlo po današnjem scenariju, se lahko veselimo napete in razburljive sezone svetovnega pokala.

Vrstni redi na uci.ch

Preberi še
Epski svetovni pokal
Prihaja Cape Epic 2018!

Na uvodni fotografiji Gaze na ciljni črti pred Schurterjem. Fotografije @epicworldcup

Sledite nam