Unior Sinter, Tanja Žakelj, Jure Žabjek, Žak Gomilšček
19. marca 2021

Slovenska poklicna MTB ekipa bo letos še bolj slovenska in tega ni treba razumeti kot nazadovanje. V imenu sta dva slovenska pokrovitelja, med pokrovitelji in opremljevalci še dva nova slovenska …

Sporočilo za medije

Unior – Sinter, slovenska naveza za globalno dirkaško sceno

Zreški Unior, vodilni proizvajalec specializiranega ročnega orodja za kolesarske mehanike, je s svojo tovarniško ekipo v svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu prisoten že od leta 2010. V sezoni 2021 se tradicija nadaljuje, tokrat v zavezništvu s Sinterjem, še enim progresivnim slovenskim proizvajalcem, ter tremi izjemnimi slovenskimi tekmovalci.

Unior Sinter, Tanja Žakelj, Jure Žabjek, Žak Gomilšček
Od leve: Žak, Jure, Tanja

Ekipa Unior – Sinter bo prisotna na največjih tekmovanjih v olimpijskem krosu in spustu z gorskimi kolesi, uveljavljenima tekmovalcema Tanji Žakelj in Juretu Žabjeku pa se je pridružil mladi talent Žak Gomilšček. Trojica ima visoke ambicije na najmočnejših tekmovanjih – v svetovnem pokalu ter na evropskem in svetovnem prvenstvu, Tanja gre tudi na olimpijske igre v Tokio.

Sinter

V imenu se je Uniorju pridružil Sinter, proizvajalec organskih zavornih ploščic iz Ljubljane. Sinter se ponaša s 50-letno zgodovino, v svet kolesarstva pa so vstopili šele v zadnjih letih, a so z dobrim razvojem in kvalitetnimi izdelki hitro postali prva izbira marsikaterega kolesarja, prisotni so tudi že na največjih svetovnih trgih. Unior je s programom ročnega orodja medtem že postal globalno priznan proizvajalec celovitih delavniških sistemov za kolesarske delavnice.

Unior tools, Sinter brakes
Unior – Sinter

Ekipa je prvotno nastopala pod imenom Unior Tools Team in stalno kombinirala najhitrejše domače in odlične tuje tekmovalce, največji uspeh iz tega obdobja pa je zagotovo zmaga Tanje Žakelj v seštevku svetovnega pokala leta 2013. Naveza Unior Devinci Factory Racing (2018-2020) je bila ena največjih in najmočnejših globalnih ekip, za največji uspeh pa je poskrbel Američan Dakotah Norton z dvakratno uvrstitvijo na oder za zmagovalce.

V primerjavi z zasedbami iz preteklih sezon je nova ekipa številčno manjša, a omogoča to tesnejše sodelovanje s tekmovalci in lažje prilagajanje trenutnim okoliščinam, saj je postal svet profesionalnega športa zelo turbulenten. Ekipa Unior – Sinter ima status ekipe UCI Elite Team, kar jo v mnogih pogledih postavlja ob bok največjim.

Tanja

Tanja Žakelj bo sezono zaradi odpovedi začela nekoliko kasneje kot načrtovano, optimizma pa ji ne manjka: “Priprave potekajo dobro, zadovoljna sem, da smo imeli tudi skupne reprezentančne priprave v slovenski Istri. V trening sem vpeljala nekaj novosti in zato je program nekoliko drugačen, ob dobrih razmerah za trening doma pa vse kaže zelo dobro. V sezono zrem z optimizmom, posebej se veselim olimpijskih iger, prav tako pa tudi svetovnega prvenstva v Val di Sole. Vem, da bo vsaj za gledalce sezona še vedno okrnjena, s stališča tekmovalke pa mislim da bo normalna. Zdaj imamo izkušnje in bomo z ukrepi dirke izpeljali.”

Jure in Žak

Spust z gorskimi kolesi je medtem še bolj drzna disciplina od olimpijskega krosa – mnogokrat je slišati primerjavo s smučarskim smukom – v dresu prenovljene ekipe pa bosta dirkala Žabjek in Gomilšček.

“Cilj so redne uvrstitve med najboljših 20 v svetovnem pokalu, na posameznih dirkah pa ciljam še višje, recimo v Mariboru in Leogangu, kjer mi ustreza proga,” pravi Ljubljančan Jure Žabjek, ki se prav tako veseli sezone: “Meni je všeč, da ima ekipa manjši program, lažje se bomo organizirali in naredili dobre rezultate. Hkrati upam, da bo sezona vsaj približno izpeljana po načrtih, še posebej se ob tem seveda veselim domače dirke na Pohorju.”

Žak Gomilšček je v “pro” ekipo napredoval iz razvojne ekipe Kolesarskega društva Rajd, svoj talent pa je dokazal tudi že na največjih dirkah, recimo z 2. mestom med mladinci na dirki svetovnega pokala v Val di Sole ter osvojitvijo naslova članskega državnega prvaka v lanski sezoni. Žak pred začetkom svoje osme tekmovalne sezone: “Že v letu 2020 sem bil zelo dobro pripravljen, pa nisem imel prave priložnosti, da bi to pokazal, z izjemo državnega prvenstva. Zdaj sem še bolje fizično pripravljen, še več sem vozil in lahko naredim res dobre rezultate. Vesel sem, da imam zdaj močno podporo ekipe in lahko vozim brez skrbi. V prvi vrsti želim priti v finala na dirkah svetovnega pokala, nato pa med najboljših 30 v skupnem seštevku serije.”

Žak se je s spustom spoznal po zaslugi Kevina Berginca, ki je v preteklosti prav tako vozil za Uniorjevo ekipo. Žak je doma iz Kobarida, zato še vedno največ vozi v domači dolini reke Soče. O svojem značilnem načinu vožnje pa pravi: “Zelo uživam na kolesu. Ne razmišljam samo, da bi šel čim hitreje, gledam, kako bi traso izkoristil za svoj užitek ter kje lahko skočim in naredim še kak trik.”

Drugi partnerji ekipe

Med večje partnerje ekipe sodijo še Fox, Race Face, MaximaUSA, Maxxis in Royal Racing; Tanja bo dirkala s kolesi Specialized S-Works, Jure in Žak pa s spustaškimi bolidi Devinci. Ekipo podpira tudi Mestna občina Ljubljana, kjer vedno več kolesarjev najde svoj sanjski teren (Bike Park Ljubljana, Golovec Trails, BMX Park Ljubljana, KoloParki). Zanimivo športno-poslovno slovensko zgodbo dopolnjujeta BleedKit.com s svojim oljem Gold za hidravlične disk zavore ter kolesarski servis Bikehanic. BleedKit.com izdeluje inovativne komplete za odzračevanje hidravličnih zavor, podobno kot Unior in Sinter pa gradi močno globalno prodajno mrežo.

Ekipa Unior – Sinter bo dirkala na vseh prizoriščih svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, prav tako pa tudi na drugih mednarodnih in domačih dirkah. Pričakujte tudi kolesarske delavnice s člani ekipe!

Stik z ekipo in tekmovalci:

www.uniorsinter.com
Instagram @UniorSinter, Facebook @UniorSinter
Tanja: @TanjaZakelj
Jure: @ZabjekJure
Žak: @Zak_Gomilscek

#UniorSinter

Sledite nam