27. aprila 2017

Prva dirka težko pričakovanega svetovnega pokala v spustu je tik pred vrati!

Začenja se svetovni pokal 2017. Prva dirka v spustu bo v francoskem Lurdu, nadaljevanje sezone pa konec maja s prvo dirko v krosu v Novem Mestu na Morave.

Svetovni pokal

V soboto 29. aprila se prične že 27. sezona svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. Prva izmed devetih postaj bo Lurd v Pirenejih. Lurd svetovni pokal v spustu gosti od leta 2015, lanskoletna zmagovalca dirke sta Aaron Gwin in Rachel Atherton. Letos bo v svetovnem pokalu devet postaj na dveh kontinentih – sedem dirk v spustu in šest v olimpijskem krosu.

Prizorišča dvojnih tekem bodo Vallnord (Andora) 1. in 2. julija, Lenzerheide (Švica) 8. in 9. julija, Mt. Sainte Anne (Kanada) 5. in 6. avgusta in finale 26. in 27. avgusta v italijanskem Val Di Sole.

Dirke v krosu se začnejo z 20. majem Novem Mestu na Morave (Češka) in nadaljujejo teden dni kasneje v Albstadtu (Nemčija), druga postaja spustašev pa bo med 3. in 4. junijem Fort William (Škotska), ki mu bo teden dni kasneje sledil avstrijski Leogang.


Vabilo k ogledu prve dirke svetovnega pokala 2017.

Dogajanje v Lurdu

Spored treningov, kvalifikacij in glavnih dirk na prvi tekmi svetovnega pokala, kjer je danes štart pobelil tudi sneg, je sledeč:
– danes so tekmovalci opravili s “peš” ogledom proge. Po njej se je za potrebe tv prenosa spustil Claudio Caluori, pred njim se je vozil mladinski svetovni prvak leta 2015, lanski članski podprvak Laurie Greenland.

– Jutri, v petek, bo šlo bolj zares. Med osmo uro zjutraj in 15 minut čez 15. popoldan bodo potekali uradni treningi. Med 15:30 in 17. uro pa bo še vožnja na čas za prvih 80 članov, prvih 15 članic, prvih 10 mladincev in prve 3 mladinke.

– V soboto 29. aprila pa takoj po uradnem treningu kvalifikacije. Ob 12:15 mladinke, ob 12:30 mladinci, ob 13:30 dekleta in ob 14 uri elitna moška kategorija. Sledil bo še en “pohodniški” ogled proge in priprava na nedeljski finale prve dirke letošnjega svetovnega pokala.

– nedelja 30. april pa zares. Ob desetih finale mladink, ob pol enajstih finale mladincev. Med 11:30 in 12:30 še uradni trening moških in nato ob 13. uri finale deklet in ob 14. uri še moški finale


Gwinov lanski finalni nastop.

Osnovni podatki o progi

Lurd je najkrajša proga v svetovnem pokalu. Dolžina je 2607 metrov, spusta na progi je 441 višinskih metrov, ima celo nekaj vzpona, in sicer 11 višinskih metrov. Štart je na nadmorski višini 891 metrov.

Lani je v finalu za celotno progo Aaron Gwin potreboval 3 minute, 9 sekund in desetinko, Rachel Atherton pa 3 minute, 50 sekund in 38 stotink.

Lanski vrstni red prvih pet med fanti in dekleti

1. mesto Rachel Atherton in Aaron Gwin
2. mesto Tahnee Seagrave in Steve Smith
3. mesto Manon Carpenter in Danny Hart
4. mesto Tracey Hannah in Troy Brosnan
5. mesto Emilie Siegenthaler in Amaury Perrion

Dirko si boš lahko ogledal na redbull.tv

Naslovna fotografija Klemen Humar

Preberi še:
DH Lurd: Rachel in Aaron, ekipni uspeh UTT
DH Lurd: Zarja in Žiga v finalu
Žiga zakolne v Lurdu

Sledite nam