5. novembra 2017

Na Kitajskem se bo začelo svetovno prvenstvo v disciplinah MTB eliminator, trial in BMX prostega sloga. Po naših podatkih tudi z enim Slovencem, v BMXu bo nastopil Matej Žan.

Med 8. in 12. novembrom bo v Čengduju na Kitajskem potekalo prvo svetovno prvenstvo v urbanem kolesarstvu. Discipline so tri in sicer MTB eliminator, trial ter BMX prostega sloga. Na Kitajsko naj bi, glede na štartno listo prijavljenih, odpotoval tudi BMX tekmovalec Matej Žan!

Eliminator

Čeprav smo to nekako pričakovali, pa je vseeno razočaranje, da se je to v resnici tudi zgodilo. Eliminator v tej obliki žal nima prihodnosti. Štartna lista za SP v urbanem kolesarstvu je zelo kratka. Dvajset moških in sedem žensk je prijavljenih za dirko v eliminatoru.

Tam bodo sicer branilec naslova Avstrijec Daniel Federspiel, zmagovalec svetovnega pokala Nemec Simon Gegenheimer, evropski prvak Francoz Titouan Perrin Ganier, manjkali pa bodo vsi ostali osvajalci naslovov in tisti, ki so v preteklih sezonah kaj pomenili v tej disciplini.

Pri ženskah bo na startu Švicarka Kathrin Stirnemann, a branilke naslova, njene rojakinje Linde Indergand, tam ne bo.

Sedem žensk je enostavno premalo, saj je v pravilih zapisano, da mora biti na startu najmanj 12 tekmovalk. A organizator pravi, da dirka vseeno bo. K večjim prijavam na dirko ni pomagal niti zelo visok nagradni sklad.

Eliminatorju v takšni obliki, kot je sedaj, enostavno manjka množičnost. Po umiku discipline iz svetovnega pokala najboljši v krosu nimajo več zanimanja zanj, saj ne prinaša nobene koristi. Tudi na novo postavljena svetovna serija ni dosegla večjega medijskega zanimanja. Seveda tako tudi nacionalne zveze nimajo interesa za to disciplino.

Trial

Spremljevalna disciplina na skoraj vseh svetovnih in tudi evropskih prvenstvih v gorskem kolesarstvu je bila kmalu po razdelitvi prizorišč v krosu in spustu spremljevalni del na gravitacijskih dogodkih, potem so se trialisti odločili za svoja prvenstva.

Sedaj, ko se odpira nova fronta takoimenovanega prvenstva v urbanem kolesarstvu, pa imajo tudi trialisti priložnost, da svoje znanje in razvoj kronajo v družbi tekmovalcev v disciplinah BMX in eliminator.

Zanimanje za trial je vsekakor mnogo večje, saj so prijavljeni vsi, ki v tem športu nekaj veljajo. Štartna lista je bogatejša za 67 tekmovalcev in 14 tekmovalk, seveda bodo ti tekmovali v štirih kategorijah.

BMX prostega sloga

Počasi se pripravlja teren za vmestitev nove kolesarske discipline v program olimpijskih iger in BMX prostega sloga je tako po množičnosti kot tudi atraktivnosti eden pravih in sodobnih športov, ki si poleg najvišjega nivoja tekmovanja, pokala FISE, zasluži tudi svetovna prvenstva in enkrat na štiri leta tudi tekmovanje pod olimpijskimi krogi.

Na tekmovanje v prostem slogu je prijavljenih kar 98 tekmovalcev in 19 tekmovalk, kar pomeni, da je BMX v zadnjih sezonah zelo napredoval in je vsekakor disciplina, ki je na kožo pisana širšemu krogu mlajše generacije. Tekmovalci in tekmovalke se bodo pomerili v pod disciplini prostega sloga – v tekmovanju v parku. Večina jih bo prišla neposredno z zadnjega, danes končanega tekmovanja svetovne serije FISE, kjer nastopa tudi vrhunski hrvaški tekmovalec Marin Ranteš!

Na Kitajskem bo poleg našega “soseda” nastopal tudi Matej Žan, eden vodilnih slovenskih tekmovalcev v prostem slogu.

Več informacij o prvem svetovnem prvenstvu v urbanih športih najdeš na urbanworlds.cn ali pa obiščeš stran uci.ch.

Naslovno fotografijo smo si sposodili pri UCI

Sledite nam