2. julija 2016

Kot je bilo videti že v dirki štafet, so mladci v kategoriji pod 23 zelo blizu eliti.

Kot je bilo videti že v dirki štafet, so mladci v kategoriji pod 23 let zelo blizu eliti. V časih na kroge ni prav nobene razlike, le dolžina dirke jih lahko malo pobere in v zadnjih krogih ne zmorejo več visokega tempa. Svetovno prvenstvo pa je platforma, na kateri se hočejo in morajo pokazati in pritegniti poglede ter zanimanje tovarniških ekip. Koretzky, Gaze in Andreassen so bili glavni favoriti v tej dirki. Vsi že s pogodbami svetovnih ekip so morali potrditi, da tja tudi spadajo.

Dirka

Na suhi progi v Novem Mestu tako ni bilo taktiziranja. Hitrosti so bile visoke že na vzponih in pri spustih je vsa previdnost izginila. Tako je bilo kar nekaj padcev, ki so se na srečo končali brez hujših posledic.

Na začetku je potegnil Samuel Gaze, ki mu je sledil Carod. Kmalu za njima pa tudi Andreassen, Guerini in Fini. Dirko je pozorno ob progi spremljal tudi Jaroslav Kulhavy. Koretzky je moral v startnem krogu nekoliko spustiti ritem  in je lovil peterico. V prvem krogu je moral hud tempo spustiti tudi Fini in izgledalo je kot da bo dirka štirih za tri medalje.

A Victor Koretzky se ni predal. Na koncu prvega kroga je ujel četverico. Najmlajši v peterici, Andreassen, je bil vseskozi na elastiki in je v tretjem krogu spustil. Sredi predzadnjega kroga je na vzponu napadel Gaze.

Neustavljivo je nadaljeval v zadnji krog in nihče ga ni mogel ustaviti. Novozelandec je pokazal, da je trenutno najhitrejši up na svetu. Zadnji krog je bil njegov častni saj razlike ni mogel nadoknaditi nihče.

Zlato medaljo svetovnega prvaka si je pripeljal v eni uri in 18. minutah. 50 sekund za njim je v cilj pripeljal Francoz Victor Koretzky, minuto in 4 sekunde zadaj pa je bil Švicar Marcel Guerrini.

Samuel Gaze: “Začel sem silovito, da se je naredila majhna skupina. Potem smo samo ohranjali tempo v skupini. Počutil sem se zelo močnega in sem videl, da imam priložnost na tehničnem vzponu. V predzadnjem krogu sem napadel in ko sem videl, da mi nihče ne sledi, sem v tempu nadaljeval do konca. Zahvaljujem se Christophu Sauserju za vse nasvete in potrpežljivost ter Specialized Bicycles za zaupanje in pomoč, ki mi jo nudijo. Majica svetovnega prvaka je ostala na Novi Zelandiji in prepričan sem, da mi jo tudi Anton Cooper privošči. Upam, da se kmalu vrne v cirkus.”

Slovenci

Na dirki smo imeli dva predstavnika Grego Krajnca in Roka Nagliča. V startnem krogu se nista najbolje znašla in izgubila nekaj mest. Na koncu je Grega Krajnc končal na 66. mestu s 13 minutami zaostanka, Rok Naglič pa na 70. mestu ravno s krogom zaostanka.

Grega Krajnc: “V štartnem krogu sem poizkušal dobiti dobro pozicijo in jo zadržati. Bil sem okoli 60. mesta in to mi je uspelo nekako držati vse kroge. Pokazal sem vse kar se je dalo in na tem je potrebno graditi naprej.”

Na startu sta bila tudi Hrvata Matija Meštrić in Alen Tomašev. Osvojila sta 87. in 89. mesto z dvema krogoma zaostanka.

Vrstni redi

Preberi še:
SP Nove Mesto: Mladinci in mladinke že zaključili
SP Nove Mesto: Na štafeti igrala marsejeza
SP Nove Mesto: Eliminator Lindi in Danielu

Fotografije Grega Stopar

Sledite nam