28. julija 2013

Anna Szafraniec in Adrian Brzozka v vročini zmagovalca osmega maratona Učka za serijo UCI. Naši člani pogoreli, a Zupančiču zmaga na 38 km, Veselu pa na 65.

Osmi maraton Učka, ki je že drugo leto tudi del serije UCI v maratonu, je letos pritegnil še močnejšo konkurenco kot lani. Smetano na najdaljši 86,5 trasi (8 km oziroma eno ubijalsko pentljo manj kot lani) z 2700 m vzponov pa so pobrali Poljaki. Anna Szafraniec (Kross Racing Team), sicer specialistka za olimpijski kros, je zmagala pri ženskah pred Madžarko Eszter Dosa in favorizirano rojakinjo Michalino Ziolkowsko, ki je bila letos 8. na SP.

Pri moških sta potem, ko je prvo uro skupaj kolesarila velika skupina, pobegnila Poljaka Adrian Brzozka in Bartolomej Wawak, oba člana ekipe JBG-2. Naposled je bil precej močnejši Brzozka, letos 10. na SP v Kirchbergu in peti na lestvici maratonske serije UCI. Wawak, ki je letos zmagal med mlajšimi člani na evropskem prvenstvu v Singnu, se je moral na cilju v Lovranu zadovoljiti z drugim mestom. Tretjega je osvojil Španec Juan Pedro Trujillo Hernandez (Wild Wolf Trek), ki je imel zaradi vročih razmer doma v Andaluziji danes še najmanj težav z vročino.

Đani Simčić je bil najhitrejši Hrvat na 13. mestu, na 15. in 16. pa sta mu že z 22 in 31 minutami zaostanka za zmagovalcem sledila Lenart Noč (Uni Team Cult) in Boštjan Hribovšek (Calcit bike team).

Če slovenski nastopi med člani niso bili ravno za v naslov, pa so bili dobro na dveh krajših trasah. Na kratki 38 km trasi je bil daleč najhitrejši mladinec Peter Zupančič (Calcit), na srednji 65 km pa je Peter Vesel (Uni team Cult) iz kategorije master 2 ugnal mlajša namška tekmeca Larsa Lindermanna in Eugena Schmunka. V master 2 so na stopničke skupaj stopili Vesel, Uroš Breški (Djak) in Marko Škarja (Energija).

Če je bil prejšnji vikend enduro, je bil tale s sobotnim Black Hole maratonom torej maratonski. Udeležencev tu na težkih trasah in v vročini ni bilo kaj dosti več kot v Črni. Tisoče udeležencev še naprej pobirajo le maratoni v turističnih regijah v Alpah in v kakšnih drugih dobro podrtih evropskih regijah.

Vrstni redi

Na uvodni fotografiji Adrian Brzozka ob hitrem dvigu rok pred ciljem. Cilj je namreč v ovinku na lovransko rivo. Foto Damir Sefić/biker.hr

www.bbk-marun.hr

Sledite nam