Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
2. septembra 2019

Pri dekletih med prvo in tretjo le 1,6 sekunde! Spektakularne vožnje pri članih. Pri mladinkah brez presenečenj, pri mladincih pa zmaga Avstralca. Naši trije solidno.

Za zaključek jubilejnega 30. svetovnega prvenstva v kanadskem Quebecu so bile na sporedu še dirke v spustu. Na suhi in popolnoma drugačni progi kot so je bili tekmovalci vajeni na deževnih petkovih kvalifikacijah, so se borili še za naslove prvakov v mladinskijh in članskih kategorijah. Na startu tudi trije slovenski reprezentantje.

Če je dirka mladink potekala rutinirano in brez večjih presenečenj, je bilo že pri mladincih drugače, saj je svetovni prvak postal drugouvrščeni mladinec svetovnega pokala, ki letos ni zabeležil nobene zmage.

Pri damah sta se povratnici po poškodbi postavili na tisti mesti, kjer sta se največkrat srečevali na dirkah svetovnega pokala. Pri moških pa, kot bi gledal največji akcijski film vseh časov, z mnogimi znanimi igralci, ki so si vsak po svoje želeli glavne vloge.

Moški

Dolgo časa je bil v sedežu vodilnega Novozelandec Matthew Walker, ki je šel na progo med prvimi in postavil čas 4 minute 12 sekund in 492 tisočink. Tudi Američanu Aaronu Gwinu, ki je v MSA zmagal že trikrat, Avstralca ni uspelo vreči s prestola in je z zaostankom 1,612 sekunde zasedel drugo mesto. Takoj za Gwinom je startal Jure Žabjek. Sicer z nekaj manjšimi napakami zgoraj, a z zelo atraktivno vožnjo v spodnjem delu. To je zadostovalo za trenutno deseto mesto. Juretov čas pa 4 minute, 17 sekund in 171 tisočink.

Juretov moštveni kolega Američan Dakotah Norton je od starta do cilja vozil brezkompromisno in s prestola vrgel do takrat vodilnega Walkerja. Nortonov čas 4:11,034. A ni zdržal dolgo. Kanadčan Finn Iles na domačih tleh ni podlegel pritiskom in je celotno progo prevozil v zelenem območju ter postavil čas 4:10,525.

Avstralec Dean Lucas je bil v zgornjem delu odlično na poti in že imel prednost pred Ilesom, a je na spodnjem, skalnem delu grdo padel, strgal verigo in dirko končal v ozadju. Južnoafričan Greg Minnaar je vozil na vso moč, iskal prave linije in imel na četrtem merjenju časa že 1,6 selunde prednosti pred takrat vodilnim Kanadčanom, v cilj pa je prišel z najhitrejšim časom 4 minute, 8 sekund in 731 tisočink!

Med Minnaarja in Ilesa je z odlično vožnjo prišel Britanec Laurie Greenland, ki pa je v cilju pokazal na “mehko” zadnjo pnevmatiko. Francoz Amaury Pierron, letos trikrat zmagovalec dirke svetovnega pokala, je po bolj zadržanem zgornjem delu spodaj dodal plin in za 0,638 sekunde prehitel vodilnega Minnaarja. Pierron je še nekaj časa kraljeval v vročem stolu, nato pa so sledili še trije tekmovalci, dvakratni svetovni prvak, nekdanji mladinski svetovni prvak in trikratni svetovni prvak – Danny Hart, Troy Brosnan in branilec naslova Loic Bruni.

Najprej Britanec Hart, ki je od starta vozil napadalno in pri vsakem izmed vmesnih časov povečeval prednost, a na koncu zaradi dveh drobnih napak zaostal 0,256 sekunde. Avstralec Brosnan, nekdanji mladinski prvak s tega prizorišča, je vozil divje in že pri drugem merjenju vmesnega časa imel prednost 2,3 sekunde pred Pierronom, pri tretjem merjenju je še povečal prednost za dobro desetinko, pri četrtem nekaj izgubil in v cilj pa prišel z novim najboljšim časom 4 minute, 6 sekund in 125 tisočink.

Samo še en mož na startu. Francoz Bruni. Na vrhu še hitreje od Brosnana, na tretjem merjenju vmesnega časa skoraj 7 desetink prednosti, v cilju pa dobre pol sekunde. In novi (stari) svetovni prvak je – LOIC BRUNI! Bruni je že tretje leto zapored osvojil naslov najboljšega in ima sedaj štiri naslove svetovnega prvaka, prvič je to postal leta 2015. Jure Žabjek je z zaostankom 11,627 sekunde osvojil 24. mesto.

Najhitrejša peterica – Loic Bruni (4:05,544), Troy Brosnan (+0,581), Amaury Pierron (+2,549), Danny Hart (2,805) in Greg Minnaar (+3,187). Najhitreje je mimo radarja brzel svetovni prvak Bruni in sicer z 71,946 kilometra na uro

Jure pravi takole: “Tu nisem pričakoval kakšnega večjega rezultata. Zelo dolga proga je, zelo fizična, za to mi še manjka malo moči v roki. V bistvu sem zadovoljen, na progi mi je šlo gladko. Na vrhu sem se malo zataknil, potem lepo napredoval po časih, rezultat je soliden, sploh na tej progi, in tudi moj najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih. Pred mano je še ena dirka svetovnega pokala. Zaradi poškodbe sem izpustil dve dirki, tako da sem v seštevku padel nazaj. Med sezono sem načrtoval, da bi končal med prvimi dvajsetimi, se bom potrudil na zandji dirki in bomo videli, kako bo šlo.”

Ženske

Najlepša možna vrnitev francoske šampionke po poškodbi in dolgo pričakovani naslov svetovne prvakinje! Myriam Nicole je šla na progo med prvimi in se s časom 4:53,226 zanesljivo in z veliko prednostjo usedla v stol vodilne. Najbližje Francozinji je prišla še ena povratnica, Britanka Tahnee Seagrave, ki je zaostala1,204 sekunde. Na tretje mesto se je z zaostankom 1,694 uvrstila zmagovalka zadnjih dveh dirk v svetovnem pokalu, Francozinja Marine Cabirou.

Prva favoritinja letošnjega svetovnega prvenstva, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Avstralka Tracey Hannah ni imela najbolj tekoče vožnje in je s 4,121 sekunde zaostanka na koncu zasedla četrto mesto. Monika Hrastnik je po napakah v zgornjem delu in padcu v srednjem zasedla 13. mesto in zaostala 28,987 sekunde. V tolažbo ji je lahko to, da je mimo radarja peljala najhiteje. Namerili so ji 59,962 kilometra na uro!

Monika je povedala: “Vesela sem, da je konec dirke. Bil je zelo težek vikend, sploh glede vremena, razmere na progi so se spreminjale – bilo je mokro in nisi mogel voziti linij, ki si jih želel, danes pa je bilo tako suho, da je skoraj že drselo. Vseeno sem v finalu odpeljala linije, ki sem jih hotela, čeprav sem že zgoraj naredila kar nekaj napak. V srednjem delu pa še večjo, ko sem padla in tam izgubila vse. na koncu proge pa sem odpela čevelj s pedala in ga nisem mogla zapeti nazaj.”

Mladinci

Svetovni prvak je postal Avstralec Kye A’Hern. Njegov čas 4 minute 17 sekund in 776 tisočink. Le 1,114 sekunde za zlatom je zaostal zmagovalec kvalifikacij, Francoz Antoine Vidal. Tretje mesto je osvojil Novozelandec Tuhoto-Ariki Pene, ki je zaostal 1,294 sekunde. Prvi favorit in letos najboljši mladinec v svetovnem pokalu, Francoz Thibaut Daprela, je z zaostankom 1,889 sekunde osvojil peto mesto. Žak Gomilšček je z 9,323 sekundami zaostanka osvojil 12. mesto.

Žak je ciljal višje: “Začel sem kar agresivno in naredil nekaj večjih napak, ker sem poskušal biti prehiter. Potem sem se malo umiril in začel voziti bolj pametno. Nekje na polovici mi je začela malo nagajati zadnja zavora, malo sem mislil na to, ampak solidno odpeljal do konca in končal s solidnim rezultatom. Ciljal sem na najvišje, dvanajsto mesto to gotovo ni. Motoviran sem za naslednji vikend v ZDA, kjer bom poskušal rezultat izboljšati.”

Mladinke

Pri dekletih brez presenečenj. Skoraj popolno sezono svetovnega pokala je Avstrijka Valentina Höll kronala še z naslovom svetovne prvakinje. Tako je ponovila lanski uspeh iz Lenzerheideja. Avstrijki se je štoparica ustavila pri 5 minutah, sekundi in 33 tisočinkah. Drugo mesto si je z 12 sekundami in 928 tisočinkami zaostanka priborila Norvežanka Mille Johnset. Tretje mesto je pripadlo Američanki Anni Newkirk, ki je zaostala dobrih 20 sekund.

Vrstni redi na uci.org


Naslovna fotografija: Monika Hrastnik, foto @kenoderleyn

Preberi še
SP MSA: Več o Tanjini dirki do 8. mesta
SP MSA: Kot švicarska ura
SP MSA: Tudi v mlajših kategorijah se je bil ogorčen boj
SP MSA: Tanja Žakelj odlično!
SP MSA: XC krog z Emily Batty
SP MSA: Mokre kvalifikacije spusta
SP MSA: Juretov bling-bling
SP MSA: Po progi z Benom
SP MSA: Prva e-MTB XC svetovna prvaka okronana
SP MSA: Med štafetami zmaga v Švico
SP MSA: V Kanado potujejo …

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam