23. maja 2010

Izmed treh slovenskih predstavnic je s progo v danes vročem Offenburgu najbolje opravila Blaža Klemenčič. Blaža je vozila pred svojim ‘drugim’ domačim občinstvom in na koncu dosegla odlično 11. mesto. Tanja je bila 23. (2. do 23 let), Nina 54.

Izmed treh slovenskih predstavnic je s progo svetovnega pokala v danes vročem Offenburgu v Nemčiji najbolje opravila Blaža Klemenčič. Blaža je vozila pred svojim ‘drugim’ domačim občinstvom in na koncu dosegla odlično 11. mesto. Tanja je bila 23. (2. do 23 let), Nina 54.

Blaža Klemenčič (foto: Marius Maasewerd/EGO-Promotion)

Blaža Klemenčič (foto: Marius Maasewerd/EGO-Promotion)

Tanja Žakelj (foto: Calcit Bike Team)

Tanja Žakelj (foto: Calcit Bike Team)

Nina Homovec (foto: Calcit Bike Team)

Nina Homovec (foto: Calcit Bike Team)

Tanja na stopničkah kategorije do 23 let (foto: Calcit Bike Team)

Tanja na stopničkah kategorije do 23 let (foto: Calcit Bike Team)

Prihod Absalona v cilj (foto: Patrick Reimann)

Prihod Absalona v cilj (foto: Patrick Reimann)

Ter še Pendrelove (foto: Patrick Reimann)

Ter še Pendrelove (foto: Patrick Reimann)

Blaža je bila v prvem delu dirke celo na pragu senzacije, saj se je z 32. štartnega mesta povzpela na peto mesto. Nato je izgubila nekaj mest in končala na še vedno odličnem 11. mestu. Več o dogajanju na dirki in v dnevih pred njo nam je zaupal Blažin trener Robert Pintarič:

”Nastavitve Blažinega kolesa smo po treningu nekoliko spremenili, za klance je bilo odlično in danes je bila verjetno najhitrejša navzgor. Po drugi strani se je to poznalo na spustu, kjer ni mogla voziti tako hitro, kot je sposobna. Škoda, da je v teh delih malo izgubila, saj je bila na treningih resnično hitra. Danes je bila zares odlična v četrtem krogu in finišu dirke. Zdaj si bova vzela nekaj dni počitka brez kolesa, nato pa znova sledijo treningi. V programu je dirka v Samoboru in mogoče Alpentour, vendar je vse odvisno od vremena. Te dirke bova vzela kot priprave, rezultat ne bo najbolj pomemben.

Za Blažo je Offenburg skoraj domača dirka, navijači so bili zato zares glasni, ko je prišla na peto mesto skoraj histerični. Že tako je najboljša v ekipi, iz dirke v dirko pa je sedaj še hitrejša. V tednu pred dirko smo zelo veliko delali na kolesu, pridužili so se nam tudi inženirji Felta in testirali smo novo polnovzmeteno kolo.”

Šlabše kot v Belgiji nastopila Tanja Žakelj, ki ji današnja vročina ni pomagala: ”Začela sem zelo slabo. Na srečo sem se po drugem krogu sestavila in začela prehitevati. Sprva se preprosto nisem počutila dobro in kar nekaj mest sem mogla prepustiti tekmicam, verjetno je razlog v visokih današnjih temperaturah. Prejšnje dni je bilo precej hladno, danes pa je prav vroče. Že sem dokazala, da sem sposobna višje, na srečo sem dosegla vsaj drugo mesto v kategoriji do 23 let, kar je ponovitev uspeha iz Belgije. S tem sem dobila tudi pomembne točke za skupni seštevek. Dobro formo bom skušala prenesti na naslednje dirke, še malo se moram prepričati, da sem sposobna uvrstitev v prvo deseterico ali celo višje.”

Ravno obratno, z dobrim začetkom in slabšim koncem, je nastopila Nina Homovec: ”Imela sem slabši štartni položaj, vendar mi je šlo prve tri kroge zelo dobro in sem prišla do okoli 45. mesta. Nato me je ‘zabilo’ in začela sem izgubljati mesta. V tej vročini mi prebava ni delala kot je treba, zdelo se mi je, da tekočina kar ostaja v želodcu. Zaradi padca v Belgiji in poškodbe rame sem izgubila teden dni treninga, vendar to ni odločilno vplivalo na današnji rezultat. Vsaj tehnično sem danes vozila kot je treba.”

Na vrhu

Danes je bil sanjski dan za ekipo Luna, saj sta Pendrelova in Gouldova vozili svojo dirko in končali na prvih dveh mestih. Dirko moških je dobil Julien Absalon, za katerega je to že četrta zaporedna zmaga na tem prizorišču. Julien se je sprva boril s Schurterjem, a slednjemu je v tretjem krogu spodrsnilo, izkušeni Absalon pa je to priložnost izkoristil za pobeg.

Naslednja dirka svetovnega pokala v olimpijskem krosu bo šele na dvojčku s spustom v Švici, bi bo na sporedu 24. in 25. julija.

Vrstni red

ženske
1. Cathrine Pendrel (Kan, Luna) 1;37:24
2. Georgia Gould (ZDA, Luna) +0:28
3. Esther Süss (Švi) +0:38
4. Marie-Helene Premont (Kan, Maxxis Rocky Mountain) +1:22
5. Elisabeth Osl (Avt, Central Ghost) +2:12

11. Blaža Klemenčič (Felt Ötztal X-Bionic) +4:00
23. Tanja Žakelj (MBK Orbea) +7:48
54. Nina Homovec (MBK Orbea) +15:17

moški
1. Julien Absalon (Fra, Orbea) 1;53:36
2. Nino Schurter (Švi, Scott-Swisspower) +0:49
3. Jaroslav Kulhavy (Češ, Rubena Birell Specialized) +1:08
4. Christoph Sauser (Švi, Specialized) +1:24
5. Florian Vogel (Švi, Scott-Swisspower) +1:35
6. Mathias Flückiger (Trek) +2:20
7. Jose Hermida (Špa, Multivan Merida) +2:25
8. Ruben Ruzafa (Špa, Orbea) +3:27
9. Wolfram Kurschat (Nem, Topeak Ergon) +3:38
10. Inaki Lejarreta (Špa, Orbea) +3:46

mladinci (sobota)
1. Michiel Van der Heijden (Niz) 1;34:26
2. Roger Walder (Švi) +0:52
3. Julien Trarieux (Fra) +2:05

72. Urban Ferenčak (Slo) +20:00
odstop Rok Korošec

razvrstitev XCO v svetovnem pokalu, 3/6

ženske
1. Pendrel 520
2. Koerber 480
3. Lechner 455
4. Kalentjeva 440
5. Gould 428

18. Žakelj (2. U23) 188
23. Klemenčič 164
66. Homovec 28

moški
1. Absalon 570
2. Schurter 526
3. Hermida 470
4. Kulhavy 460
5. M. Fumic 380

Sledite nam