Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
31. avgusta 2019

Skozi kvalifikacijsko sito vsi trije Slovenci. Najvišje Monika Hrastnik. Med moškimi odlično Danny Hart in Myriam Nicole. Finale v nedeljo!

Dež, blato, nekje spolzka podlaga, nekje super oprijem. Kvalifikacije spusta na 30. svetovnem prvenstvu so za tekmovalci, ki zdaj z nestrpnostjo čakajo nedeljske finalne preizkušnje. V nedeljo bodo na startu vsi trije Slovenci – Žak Gomilšček, Monika Hrastnik in Jure Žabjek.

Moški

Mojster blatnih razmer Britanec Danny Hart, ki je svoj prvi naslov svetovnega prvaka osvojil v podobnih razmerah leta 2011 v Champeryju, je bil najhitrejši na eni najboljših prog svetovnega pokala. Ni bil sicer najhitrejši pri merjenju najvišje hitrosti (četrta izmerjena), a je bil najhitrejši v vseh štirih sektorjih. Njegov čas 4:27,353 je bil za 3,453 sekunde boljši od časa Francoza Lorisa Vergierja. Na tretje mesto se je uvrstil brezkompromisni Novozelandec Brook Macdonald, ki je zaostal 4,5 sekunde.

Branilec naslova in lanski zmagovalec dirke svetovnega pokala na tem prizorišču Francoz Loic Bruni je bil četrti (manj kot desetinko za Macdonaldom). Rojak Amaury Pierron je bil peti, Avstralec Troy Brosnan, ki je lani na tem prizorišču za Brunijem zaostal le 32 stotink sekunde, je zabeležil šesti kvalifikacijski čas, veliki kanadski up in nekdanji mladinski svetovni prvak Finn Iles je bil enajsti.

Jure Žabjek je z zaostankom 20,8 sekunde prišel na 38. mesto, le mesto za petkratnim zmagovalcem seštevka svetovnega pokala in povratnikom po poškodbi Američanom Aaronom Gwinom. Brook Macdonald je bil tisti, ki je šel najhitreje mimo “policajev”, namerili so mu 57,107 kilometra na uro. Jure je bil 20. najhitrejši.

Jure: “Danes na treningu je začelo deževati in razmere so se do kvalifikacij poslabšale. Sam nisem želel preveč tvegati, saj sem videl, da se bo vreme do nedelje izboljšalo. Večina tekmovalcev je naredila enako, nihče ni želel preveč tvegati. Bomo videli kako bo šlo v nedeljo.”

Ženske

Povratnica po poškodbi in ena najhitrejših deklet v spustu zadnjih sezon Francozinja Myriam Nicole je zmagovalka kvalifikacij (5:22,297). Za 2,190 sekunde je prehitela vodilno v svetovnem pokalu in letos zelo konstantno, Avstralko Tracey Hannah (lani v MSA na tretjem mestu). Na tretje mesto se je uvrstila zmagovalka zadnjih dirk svetovnega pokala Francozinja Marine Cabirou, ki je za rojakinjo zaostala 3,334 sekunde.

Zelo solidno je kvalifikacije odpeljala Monika Hrastnik. Za sedmo mesto je zadoščal čas 5:50,884. Najvišja izmerjena hitrost na progi je pripadla Hannahovi (55,948 kilometra na uro), Monika je zabeležila 15. izmerjeno hitrost.

Monika: “Ja, v redu. Peljala sem na varni strani radarja, nikjer nisem pritiskala. Sam oprijem je bil nekje zelo dober, drugje ga sploh ni bilo in tako nisi vedel kaj točno pričakovati. Z vožnjo sem zadovoljna, predvsem pa upam, da bo jutri lepše vreme.”

Mladinci

Dolgo časa je bil najhitrejši Američan Dante Silva, s časom 4:46,416. Nato je presenetil Francoz Antoine Vidal, ki je vozil skoraj 9 sekund hitreje kot Američan. Njegov čas 4:37, 707.

Žak Gomilšček se je pripeljal na trenutno 10. mesto, njegov zaostanek pa 23,548 sekunde. Na vrhu so bili še vsi favoriti in najboljši v svetovnem pokalu, a nihče ni izboljšal Francozovega časa. Na drugo mesto se je s 3,8 sekunde zaostanka uvrstil Kanadčan Lucas Cruz, tretji je bil njegov rojak Eliot Jamieson, ki je zaostal 8,437 sekunde. Najhitrejši mladinec letošnje sezone Francoz Thibaut Daprela je osvojil peto mesto. Žak je na koncu osvojil 16. mesto in zanesljiv nedeljski finale!

Najvišjo hitrost na progi je razvil Novozelandec Tuhoto-Ariki Pene, ki je svoje kvalitete že pokazal na dirkah svetovnega pokala. Radar je nameril 62,456 kilometra na uro.

Žak: “Ko sem izvedel, da gremo vsi v finale, sem šel varno po progi, brez nepotrebnega tveganja. V enem izmed zavojev sem sicer šel s proge, se vrnil nanjo in se mirno odpeljal do cilja. Za nedeljo sem poln samozavesti!”

Mladinke

Na vrhu brez presenečenj. Prvo mesto Avstrijka Valentina Höll (5:41,920), 14,763 sekund za njo Norvežanka Mille Johnset, 16,109 sekunde sekunde za Avstrijko pa tretjeuvrščena Američanka Anna Newkirk.

Kako dobra so prva tri dekleta, priča podatek, da je četrtouvrščena za Höllovo zaostala že minuto in pet sekund! Najvišja izmerjena hitrost najhitrejše mladinke zadnjih dveh sezon je znašala 57,350 kilometra na uro! Druga najpogumnejša je razvila maksimalno hitrost 49,317.

Vrstni redi na uci.ch

Na naslovni fotografiji Jure Žabjek. Foto Dave Trumpore.

Preberi še
SP MSA: Juretov bling-bling
SP MSA: Po DH progi z Žakom
SP MSA: Po progi z Benom

Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam