Les Gets, Monika Hrastnik
27. avgusta 2022

Svetovno prvenstvo v Franciji se je danes nadaljevalo s tremi slovenskimi nastopi. Odlična proga in najglasnejši navijači – to je Les Gets.

Dopoldan na nekaterih delih zaradi nočnega deževja proga še blatna in spolzka, popoldan med moško elitno preizkušnjo pa pokrita s prahom. Vsaka izmed tekmovalnih kategorij je imela drugačne razmere. Edino, kar je bila stalnica skozi sobotne preizkušnje v spustu, so bili glasni navijači, ki so preplavili vse kotičke ob progi in v ciljni areni.

Ženske: Pri 21 letih že članska svetovna prvakinja!

Prva, ki se je približala magični meji štirih minut, je bila Britanka Stacey Fisher, njen čas je bil 4:04,623. Na vrhu pa je bilo še 15 najhitrejših tekmovalk po kvalifikacijah. Njenemu času se ni mogla približati niti Američanka Anna Newkirk, saj je že v zgornjem delu padla in izgubila preveč dragocenega časa. Novozelandka Jess Blewitt je začela odlično, a v gozdnem delu naredila preveč napak in tudi njej se ni uspelo uvrstiti pred Fisher.

Italijanka Veronika Widmann je vozila solidno, a srednji del je še vedno pripadal Stacey Fisher in tudi Italijanka ni mogla poseči na vrh. Tudi odlični Norvežanki Mille Johnset se ni vse izšlo po načrtih, saj je močno zaostala, pa čeprav ni niti enkrat padla.

Monika se poda na progo

Čas je bil za nastop Monike Hrastnik. Na drugem merjenju je Monika že prešla v vodstvo in sicer z dobro sekundo prednosti. Na tretjem merjenju je prednost povečala na skoraj 1,8 sekunde, na zadnjem merjenju pa je imela že 2,5 sekunde prednosti pred Britanko. V cilju je čas Monike znašal 3:59,570 in je bila prva, ki se ji je uspelo čez progo prebiti pod 4 minutami. Italijanka Eleonora Farina je v zgornjem delu nekoliko zaostajala za Moniko, pri tretjem merjenju vmesnega časa bila hitrejša, a nato napravila napako, padla in v cilju zaostala za Slovenko.

Ena izmed pretendentk za zmago, Nemka Nina Hoffmann, je bila na prvem merjenju vmesnega časa druga, pri drugem pa je bila že tri sekunde pred Moniko. Hoffmann je imela vmes nekaj težav z vpenjanjem pedala, a je bil njen čas pri zadnjem vmesnem merjenju kar 4 sekunde boljši, v cilju pa je s časom 3:54,763 prevzela vodstvo.

Bo Francozinja osrečila glasne navijače?

Branilka naslova, Francozinja Myriam Nicole, je začela nekoliko zadržano, a pri drugem merjenju vseeno imela 1,7 sekunde prednosti. Vmes je vozila v ritmu, podobnem Nini Hoffmann, pri zadnjem merjenju imela 1,8 sekunde prednosti, a z ne najbolj čistimi skoki v spodnjem delu ni uspela prehiteti Nemke in se je uvrstila na trenutno drugo mesto.

Na startu sta bili le še Avstrijka Valentina Höll in Švicarka Camille Balanche. Avstrijka je imela na polovici proge že 4 sekunde prednosti pred Nemko Hoffmann. Sledil je še spodnji del, v katerem je naredila nekaj napak, a je njen čas v cilju znašal 3:53,857! Avstrijka je vodstvo prevzelaza devet desetink sekunde.

Kot zadnja se je s starta spustila svetovna prvakinja iz leta 2020 Camille Balanche. Že na prvem merjenju je zaostajala preveč, da bi ogrozila Avstrijko. Na drugem merjenju je bil zaostanek že več kot 4 sekunde za Valentino, na koncu pa je Balanche uspela iztržiti 4. mesto in svojo klubsko tekmico Moniko Hrastnik potisnila mesto nižje.

Nova svetovna prvakinja je postala Valentina Höll. Srebro je osvojila Nina Hoffmann, bron pa Myriam Nicole. Monika Hrastnik je svetovno prvenstvo v Les Getsu zaključila na 5. mestu!

Monika Hrastnik na vprašanje, če je bila kolajna danes dosegljiva:

“Kolajna je bila dosegljiva, to je bil cilj. Ampak napake v zgornjem delu so me stale teh par sekund. Peto mesto je dober rezultat, ampak glede na to, kako dobro mi je šlo na treningu, sem malo razočarana. Ampak tudi to je del dirkanja. Proga je bila danes zjutraj mokra in spolzka zaradi včerajšnjega dežja, tako da nisi vedel, kje je še vedno mokro. Se je pa vseeno dobro posušila. Gas na zadnjo dirko!”

Moški: La Marseillaise

Po dvajsetih nastopih osemdesetih najhitrejših iz kvalifikacij, je startal tudi edini slovenski predstavnik v finalu Jure Žabjek. Na prvem merjenju je imel tretji čas, na drugem in zadnjem merjenju pa četrtega. V cilj je Žabjek s časom 3:35,14 prišel na trenutno tretje mesto. Svoj kvalifikacijski čas je izboljšal za dobrih 7 sekund.

Še štirideset tekmovalcev do konca, v trenutnem vodstvu Irec Henry Kerr (3:25,363), Jure Žabjek pa na 10. mestu.

Na startu še dvajset tekmovalcev

Na prvem mestu še vedno Irec Kerr, Jure na 26. mestu, na progi pa Šved Oliver Zwar. Zwar je bil prvi, ki je imel vse vmesne čase obarvane zeleno, in tudi prvi, ki s časom 3:24,808 Kerra zrinil s prvega mesta!

Američanu Aaronu Gwinu, petkratnemu zmagovalcu seštevka svetovnega pokala, je kazalo odlično, a nekaj drobnih napak ga je stalo vodstva in je za Zwarom zaostal 0,256 sekunde. Američan Dakotah Norton je z odličnim spodnjim delom za Zwarom zaostal le desetinko sekunde in tako prehitel svojega moštvenega kolego in mentorja Gwina.

Prvi izmed tistih Francozov, ki lahko posežejo po odličju, je bil Thibaut Daprela. V zgornjem delu je zaostajal za 0,287 sekunde, v srednjem je zaostanek povečal na 1,592 sekunde, vozil na robu, v spodnjem delu 1,944 sekund, v cilju pa več kot tri sekunde in zmagovalec dirke svetovnega pokala v Les Getsu je zasedel trenutno deveto mesto. Španec Angel Suarez Alonso je imel odličen in najhitrejši zgornji del, nato pa mu je v gozdnem delu na koreninah vzelo prednje kolo in je grdo padel. Avstralec Troy Brosnan je bil prvi, ki je z vrha zrinil Šveda Zwara. Čeprav je bil na vmesnih časih vedno za njim, je v cilj pripeljal s prednostjo 0,42 sekunde.

Zadnjih 10, med njimi štirje Francozi

Avstrijec David Trummer ni letel na krilih svetovne prvakinje Valentine Höll in je dirko končal z zaostankom 2,978 sekunde za Brosnanom. Britanec Laurie Greenland je bil odlično na poti, a za desetinko prekratek za prevzem vodstva.

Branilec naslova svetovnega prvaka, enainštiridesetletni Južnoafričan Greg Minnaar, je začel nekoliko zadržano, skoraj sekundo zaostajal za Brosnanom, imel nato še nekaj težav, pri zadnjem merjenju vmesnih časov zaostajal že več kot dve sekundi, a proti cilju iztisnil nekaj dodatne moči in na koncu zaostal dobro sekundo in pol. Avstrijec Andreas Kolb je padel na skoraj istem mestu kot Španec Alonso. Tudi on se je moral posloviti od odličnega rezultata.

Tudi dvakratni svetovni prvak, Britanec Danny Hart, ni imel svojega dne. Skozi celotno progo je nabiral zaostanek, ki je na koncu znašal skoraj 5 in pol sekund za Brosnanovim.

Mojster največjih tekmovanj na jutranjem treningu.

Čas za Bruni šov?

Ljubljenec domačih navijačev, štirikratni članski svetovni prvak Loic Bruni, je nekoliko slabše startal, a pri drugem merjenju vodil že za 2,246 sekunde, nato prednost še nekoliko povečeval, letel preko zadnjih treh skokov in s časom 3:20,478 zanesljivo prevzel vodstvo, množica navijačev pa je dobesedno “ponorela”. Bruni je postavil časovno lestvico zelo visoko! Beonit Coulanges je pričel hitro, a si kasneje na progi nabral preveč zaostanka in v cilj prišel s časom 3:25,469 ter se izločil iz boja za odličja. Loris Vergier, Brunijev dober prijatelj in večni rival, 14. po kvalifikacijah, je po prvem merjenju zaostajal le stotinko sekunde, a kasneje storil nekaj napak in v drugem delu proge zaostal preveč, da bi lahko ogrozil rojaka na “vročem” stolu. Vergier se je s časom 3:23,864 uvrstil na trenutno drugo mesto.

Bruni ali Pierron?

Zadnji tekmovalec na startu, zmagovalec štirih letošnjih dirk svetovnega pokala, Amaury Pierron se je odločno pognal s starta, bil skoraj izenačen z Brunijem, a do drugega merjenja vmesnega časa si je nabral krepko sekundo zaostanka, ta pa je proti cilju le še naraščal. Na koncu se je moral Amaury Pierron s časom 3:23,059 zadovoljiti z drugim mestom.

Loic Bruni je tako še petič postal svetovni prvak v elitni kategoriji, ima pa še naslov najboljšega med mladinci. Amaury Pierron je bil drugi, Loris Vergier pa tretji. Četrto mesto je pripadlo Troyju Brosnanu, peti je bil Laurie Greenland. Jure Žabjek je z zaostankom 14,665 sekunde osvojil 43. mesto.

*Predzadnjega, ki bi moral startati, to je bil Kanadčan Finn Iles, ni bilo na start. Razlog? Kanadčan je na jutranjem treningu grdo padel in moral izpustiti veliki finale!

JureŽabjek po dirki:

“Prve dni se nisem najbolje počutil na progi in na kolesu. Včeraj sem naredil nekaj sprememb na kolesu, tako da sem se potem včeraj in danes na kolesu bolje počutil. Včeraj je nekatere dele proge nekoliko namočil dež in so bili na jutranjem treningu še nekateri deli proge mokri in na zaradi tega na vrhu nisem upal iti na polno. Zato sem tudi nekaj izgubil. Naprej sem šel solidno, dokaj tekoče, brez napak, in nisem pretiraval. Želel sem si le neke solidne uvrstitve in da v Val di Sole naredimo korak naprej.”

Mladinci: Šestdeset tekmovalcev in nekaj presenečenj v finalu

Edini slovenski predstavnik v mladinski kategoriji Val Celestina je v zgornjem delu zaostajal le dobro sekundo za takrat vodilnim Avstralcem Sacho Kimom, a je potem na drugem merjenju zaostal dodatnih deset sekund in zaostanek le še povečeval in se uvrstil na trenutno 18. mesto (4:00,003), na startu pa je bilo še 20 kolesarjev.

Eno izmed presenečenj je Avstralec Kim, ki je bil od vseh tekmovalcev najdlje v vročem stolu, prehitelia pa sta ga ena izmed pretendentov za naslov – Američan Ryan Pinkerton in rojak Remy Meier Smith, ki je bil prvi, ki se je približal najboljšemu kvalifikacijskemu času Britanca Williamsa. Še eno presenečenje je je pripravil Italijan Davide Cappello, ki je z odličnim spodnjim delom npovedal stopničke, saj je zaostal le za trenutno vodilnim Meier Smithom.

Na vrhu sta bila le še dva. Najhitrejši iz kvalifikacij Britanec Jordan Williams in branilec naslova Kanadčan Jackson Goldstone. Williams je bil na vseh vmesnih časih najhitrejši in v cilju s časom 3:28,324 za 3 sekunde popravil kvalifikacijski čas. Goldstone je v zgornjem delu za Williamsom zaostajal le 0,6 sekunde, nato padel in njegov zaostanek je bil že več kot 10 sekund. Tako so sanje o drugem naslovu svetovnega prvaka splavale po vodi. Goldstone se je s 15,8 sekunde zaostanka uvrstil na 14. mesto.

Novi svetovni prvak je postal Jordan Williams, drugo mesto je pripadlo Remyju Meier Smithu, tretji pa je bil Davide Capello. Na koncu je Val Celestina osvojil 33. mesto.

Mladinke: Naslov na Novo Zelandijo

Najhitrejša iz kvalifikacij in branilka naslova Bolgarka Izabela Jankova dirke ni končala. Nova svetovna prvakinja je postala Novozelandka Jenna Hestings (4:18,541), ki je za le 1,87 sekunde prehitela Kanadčanko Gracey Hemstreet. Za presenečenje je s tretjim mestom poskrbela Kolumbijka Valentina Roa Sanchez (+15,944).

Vrstni redi na tissottiming.com.

Fotografije Grega Stopar @stopargrega

Preberi še

SP Les Gets: Štafetna preizkušnja in mladinski dirki v krosu

Sledite nam