Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
14. avgusta 2012

Šesta izvedba 24-urne dirke v spustu v bike parku Semmering v Avstriji s 400 udeženci iz petnajstih držav. Drugo mesto za mednarodno četverico Janeza Bajde in Iztoka Slapnika.

V bike parku Zau[:ber:]g na Semmeringu v Avstriji so minuli konec tedna že šestič izvedli malce drugačno vzdržljivostno dirko. Po zgledu 24-urne tekme smučarjev v Aspnu ali če želiš 24-urne avtomobilske dirke v Le Mansu se na Semmeringu od poldneva do poldneva spuščajo gorski kolesarji. Z gondolo navzgor in po progi, ponoči osvetljeni, navzdol. Začnejo s skupinskim štartom, zmaga posameznik ali ekipa z največ krogi. V ekipi se člani seveda menjajo.

Po lanskem slovenskem debiju, za katerega je v avstrijski ekipi poskrbel Janez Bajda, se je Janezu letos v ekipi Mountainbiker.at ob Avstrijcu in Grku pridružil še nekdanji klubski kolega iz ŠD LIFE (od letos pri Energijateam.com) Iztok Slapnik. Skupaj so v kategoriji štiričlanskih ekip osvojili drugo mesto. Nastopilo je kar 46 4-članskih ekip!

V solo kategoriji je zmagal Eno Mendoza iz Saalbacha s kar 148 spusti. Med dvojicami je tretje mesto osvojila madžarska s članom KD Rajd Andrásom Szecskayem, preživela je tudi mešana dvojica MTB Istra Pazin z Dubravko Družeto in Robertom Jedrejčićem. Hrvatje so imeli svojega predstavnika tudi v solo kategoriji, Goran Malvić iz BBK Opatija je opravil 58 krogov.

Takole je avanturo opisal Iztok Slapnik:
“Že pred začetkom so mi ostali člani ekipe dali vedeti, da po lanskem drugem mestu letos šteje samo zmaga.
Tekma je bila vrhunsko organizirana. Nobenih težav ali zamud, kar se tiče organizacije. Takoj po štartu, ob 12 uri, je začelo močno deževati, tako da se je sicer nezahtevna proga hitro spremenila v drsalnico. Že po nekaj krogih smo bili na tretjem mestu. Potem pa smo počasi začeli stopnjevati tempo, tako da smo po nekaj urah za prvo ekipo zaostajali samo nekaj sekund, potem pa so se začele težave. Najprej Bajda ostane s prazno gumo v zgornjem delu proge, zaradi česar smo izgubili dve minuti, potem prazna guma tudi pri meni, pa nato spet Bajda … pa nekaj padcev ponoči, predvsem zaradi utrujenosti in slabše vidljivosti. Prva ekipa je bila podobno hitra kot naša, le da so imeli precej manj težav. Na koncu smo zaostali dobre tri minute.
Sam sem z rezultatom zadovoljen, dirka v štiri niti ni preveč naporna, tako da se je mogoče kdaj udeležim tudi v dvojkah. Ne predstavljam pa si solo tekmovanja … Vsa čast zmagovalcu, ki je sam odpeljal samo 6 krogov manj od nas!”

Janez Bajda pa dodaja:
“Bilo je pa res tesno in smo ciljali na zmago, ki se nam je vsakič, ko smo se približali za rit zmagovalcem, izmuznila s kako tehnično težavo. Na ta način smo jih ulovili kar trikrat ali štirikrat in spet izgubili. Letos smo imeli tudi izredno dobro podporno ekipo štirih članov, ki so skrbeli za prehrano, servis … skozi celo tekmo, kar se pozna, saj si tako lahko privoščiš nekaj počitka.”

Vrstni redi

solo
1. Eno Mendoza (Avt, Sunriders-Bergamont) 148 krogov
2. Martin Donat (Nem, Mountainbike Rider Magazin) 143
3. Patryk Dawczak (Pol, Timing Days / mtb33.pl) 130

18. Goran Malvić (Hrv, BBK Opatija= 58

dvojice
1. Lietz Sport 155 krogov
2. 3sixty Racing 153
3. Farmer (Mad, Szecskay/Krizsák) 152

13. MTB Istra Pazin (Hrv, Družeta/Jedrejčić) 131

4-članske ekipe
1. Team Racergy.com 154 krogov
2. Mountainbiker.at (Stelzer/Bajda/Slapnik/Chatzikiriakos) 153
3. downhill-rangers.com 152

6-članske ekipe
1. Geronazzo 152 krogov
2. Team West 150
3. Flatriders 147

Poročilo na www.bikeparksemmering.at

Na uvodni fotografiji značilen nočni prizor vzpodbujanja pri vstopu na gondolo. Foto Lorena Gellini.

Avtorja fotografij v galeriji sta Lorena Gellini (nepodpisane) in Damir Sefić (podpisane), oba revija Biker (Hrv)

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam