6. septembra 2009

SP v gorskem kolesarstvu v Canberri se je končalo z zmago Steva Peata in Emmeline Ragot v spustu. Rutar na 44. mestu, Pandur 21. med mladinci.

Žiga Pandur

Žiga Pandur, vse foto Tine Mahkovec

Nejc Rutar (foto Žiga Pandur)

Nejc Rutar (foto Žiga Pandur)

Rutar pred ciljem

Rutar pred ciljem

Zgodilo se je. Anglež Steve Peat, stara kost iz Sheffielda, si je pri 35 letih, po štirih srebrnih kolajnah na SP in rekordnih 17 zmagah v svetovnem pokalu, končno pridirkal tudi tako zaželeni mavrični trak na dresu svetovnega prvaka. Poldrugo desetletje se mu je na prvenstvih sreča smejala v brk, poleg srebrnih kolajn je bil vsaj enkrat na poti do zmage do zadnjih metrov proge. Najstarejšemu med najhitrejšimi (danes se je zgledno odrezal tudi edini starejši, 38-letni Brian Lopes z 18. mestom) so morda danes zmago želeli tudi nekateri izmed njegovih tekmecev. A zato niso nič manj tvegali na tehničnih odsekih, v hitrih zavojih in nič manj pritisnili na pedala v boleče dolgem ciljnem šprintu.

Na koncu je bil Peaty le za pet stotink sekunde hitrejši od drugouvrščenega Južnoafričana Grega Minnaarja, sicer kolega v ekipi Santa Cruz Syndicate. Bron je šel najhitrejšemu domačinu, Mick Hannah je za prvakom zaostal 69 stotink sekunde.

Zanimivo, kolajne so si razdelili tekmovalci na čistokrvnih kolesih za spust. Taktiziranje z lažjimi kolesi z manj hoda, zračnimi blažilci z zapiranjem stiskanja, celo z vilicami z eno samo krono, se ni izplačalo. O vrhu ni odločal ciljni šprint, Peat je tam v primerjavi s tekmeci celo izgubil, kot tudi tisti na “ravnih” pedalih. Dvakratni prvak in letošnji zmagovalec Maribora, Francoz Fabien Barel, se je na zelo prilagojenem kolesu moral zadovoljiti s 4. mestom, prav tako dvakratni prvak Sam Hill na kolesu z manj hoda in seveda ravnih pedalih s petim.

Pri članicah je z zmago nekoliko presenetila Francozinja Emmeline Ragot, druga z EP v Kranjski Gori. Favoritinja Britanka Tracy Moseley je na drugem mestu za njo zaostala poltretjo sekundo. Dosti večje presenečenje kot zmagovalka je Američanka Kathy Pruitt na tretjem mestu. Druga favoritinja, Francozinja Sabrina Jonnier, je hudo padla v drugem delu proge in se po počeni gumi pripeljala prav na zadnje mesto.

Oab slovenska predstavnika sta imela konstantna nastopa, Pandur je celo pridobival v spodnjem delu. 

Žiga je po dirki povedal: “Šlo mi je zelo dobro, skoraj vse sem odpeljal tako, kot sem si zamislil. Nikjer nisem pretiraval, poskusil sem odpeljati vožnjo brez večjih napak, na štartu sem bil sproščen in pripravljen. Na srednji sekciji skokov sem bil malo prehiter in skočil predaleč, kjer sem izgubil nekaj hitrosti. Po merjenju časa v petek sem dobil približen občutek o konkurenci, zadal sem si cilj –  med 20 najboljših oziroma izboljšati Nejčevo uvrstitev na Novi Zelandiji, kjer je dosegel 19. mesto, vseeno sem zelo zadovoljen z 21. mestom.”

Nejc je svojo uvrstitev komentiral takole: “Z nastopom sem zadovoljen, razen manjših zdrsov je šlo vse gladko. Uvrstitev je taka kot je, če bi se v svetovnem pokalu v finalu pripeljal na podobno mesto, bi bilo super. Ciljam na kaj takega na finalu svetovnega pokala čez dva tedna v Schladmingu, proga tam mi je zelo všeč.”

Vodja DH “ekipe” Tine Mahkovec: “Tudi sam se ciljal na uvrstitev Žige med 20 najboljših, 21. mesto je kljub temu zelo lep uspeh. Konkurenca sicer ni bila številčna, vendar so bili tu vsi najboljši. Kar nekaj domačinov se je danes zjutraj razbilo na treningu in tudi potem na tekmi, gotovo zaradi pritiska domačega terena. Z Žigo sva že analizirala rezultate in vmesne čase, peljal je tako kot ponavadi, na vrhu počasi, spodaj pa je pridobival mesta. Vemo, kje delati v prihodnosti, da bodo taki rezultati drugo leto med člani.
Nejc je peljal brez večjih napak, uvrstil se je na pričakovano mesto brez večjih presenečenj. Dosegel je nivo, kjer lahko stalno dosega dobre rezultate tudi v svetovnem nivoju, sedaj se mora posvetiti podrobnostim. Bili smo vsi zelo navdušeni nad tekmo, predvsem nad divjimi in številnimi navijači, ki so navijali prav za vse.”

Noro razburljiv zaključek SP torej. Naši pokajo in letijo domov jutri zjutraj, danes jih gosti še slovenski veleposlanik.

Pa še to …
Tekmovalci v krosu so se pomerili na promocijskem tekmovanju “XC Short track”. Tanja Žakelj je v skupni ženski kategoriji osvojila 3. mesto, Blaža Klemenčiča pa 4. Bogatejši sta za 750 in 500 avstralskih dolarjev.

Vrstni redi DH

članice
1. Emmeline Ragot (Fra) 2:50,05
2. Tracy Moseley (VB) +2,49
3. Kathleen Pruit (ZDA) +4,84
4. Fionn Griffiths (VB) +6,74
5. Floriane Pugin (Fra) +7,39

člani
1. Steve Peat (VB) 2:30,33
2. Greg Minnaar (JAR) +0,05
3. Mick Hannah (Avs) +0,69
4. Fabien Barel (Fra) +0,84
5. Sam Hill (Avs) +2,71
6. Gee Atherton (VB) +3,92
7. Nathan Rennie (Avs) +3,98
8. Justin Leov (NZ) +3,99
9. Chris Kovarik (Avs) +4,02
10. Steve Smith (Kan) +4,17

44. Nejc Rutar (Slo) +14,27

mladinke
1. Anais Pajot (Fra) 3:11,91
2. Julie Berteaux (Fra) +4,37
3. Holly Baarspul (Avs) +8,25
4. Alia Marcellini (Ita) +9,89
5. Georgia Wight (NZ) +18,61

mladinci
1. Brook McDonald (NZ) 2:36,49
2. Shaun O’Connor (Avs) +1:18
3. Danny Hart (VB) +2:27
4. Rhys Willemse (Avs) +2:82
5. Bernard Kerr (VB) +3,84

21. Žiga Pandur (Slo) +12,13


Povezave:

www.uci.ch/templates/UCI/UCI5/layout.asp

www.mtbworldscanberra.com.au

www.kolesarska-zveza.si/gorsko_kolesarstvo/

Sledite nam