Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
31. avgusta 2013

Žakljeva po vožnji na čelu s padcem ob kolajno, zmaga Julie Bresset pred Majo Wloszczowsko in Esther Suess. Pri članih Schurter.

Na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Pietermaritzburgu v Južni Afriki je v krosu članic elite zmagala Francozinja Julie Bresset pred Poljakinjo Majo Wloszczowsko in Švicarko Esther Suess. Tanja Žakelj je bila v cilju peta, Blaža Klemenčič pa 11.

Tanja, vodilna v svetovnem pokalu in številka 1 lestvice UCI, je dirko začela v ospredju, kot se je letos že navadila v svetovnem pokalu. Bila je v manjši vodilni skupinici, dokler ni v tretjem krogu ostala na čelu sama z Bressetovo in Wloszczowsko. V šest krogov dolgi dirki pa se je naši šampionki zalomilo pred koncem tretjega kroga. Na hitrem spustu Corkscrew, ko je drvela na drugem mestu za petami Poljakinji, ji je v prahu zdrsnilo prednje kolo in padla je, nič kaj nedolžno. S pobiranjem in kratkim postankom v tehnični coni za naravnavanje krmila je tretji krog končala na 7. mestu z 42 sekundami zaostanka za vodilnima.

Do konca je bilo še več kot tričetrt ure dirke, a ob tempu, ki sta ga imeli spredaj vodilni, se Tanja ni več uspela prebiti v ospredje. V zadnji krog je šla kot peta z minuto zaostanka in na istem mestu tudi prečkala ciljno črto. Bressetova in Wloszczowska sta se za naslov dokončno udarili v zadnjih spustih, kjer je bila mlajša Bressetova hitrejša. 24-letnica, že lani svetovna in tudi olimpijska prvakinja, je letos spomladi zaradi zlomljene ključnice izpustila dve dirki svetovnega pokala, pred tremi tedni je bila v Kanadi že 4.

Napet je bil tudi dvoboj za tretje mesto, pa je Irina Kalentjeva padla v enem od dveh skalnatih odsekov in brona se je veselila Esther Suess.

Blaža se je večino dirke držala tik za deseterico in na koncu za mesto zaostala za svojim lanskim dosežkom s SP v Leogangu.

Tanjino peto mesto je najboljša slovenska uvrstitev v članski kategoriji elite na svetovnih prvenstvih. Ekipno je bila od Slovenk danes močnejša le Švica.

Pri članih je naslov tako kot Bressetova ubranil Švicar Nino Schurter, ki je bil v cilju 7 sekund pred nemškim reprezntantom Manuelom Fumicem in Špancem Josejem Hermido.

Po petkovem dežju je bila danes proga manj drseča kot prej.

V nedeljo od prijavljene trojice (Tanja, Blaža, Grega Krajnc) v eliminatorju nastopi le Grega.

Izjave

Tanja: “Tako se je izteklo, očitno je že moralo biti tako. V drugem krosu je Lechnerjeva pred mano padla na hlodih, a sem še lepo prišla mimo, pohodila sem in hitro spet ujela vodilne. V tretjem krogu sem šla naprej, morda so bile skale moj najšibkejši člen, tam me je prehitela Wloszczowska, malo mi je ušla in zato sem jo na hitrih spustih hotela ujeti, tako kot mi je to uspelo v prejšnjem krogu. Čez hitre drope sem šla izven idealne linije, preveč desno, in že pred drugim sem vedela, da bo sreča, če mi uspe izpeljati. Na tleh sem bila malo zmedena, a vedela sem, da do tehnične cone ni daleč. Tam so mi poravnali krmilo, vzela sem si par sekund, da sem se zbrala. Od tam naprej sem vozila svojo dirko. Vrglo me je iz ritma, spredaj so bile zelo hitre in tako je bilo peto mesto največ, kar sem lahko dosegla.
Danes so bile na vrhu tiste brez padcev ali napak. Tudi glava je bila dejavnik, moral si najti meje.”

Blaža: “Začela sem zelo dobro, v prvem klancu sem bila med prvimi štirimi, še pred Tanjo, ko je Stirnemannova naredila napako. Sestopila sem in izgubila stik s prvo skupino. Nadaljevala sem z drugo skupino, med deseterico, potem je pred mano v drugem krogu padla še Lechnerjeva, pred menoj so zaprli A linijo, tako da sem morala peš naokoli, in jo takoj spet odprli, tam me je prehitela Gunn-Rita in izgubila sem še drugo skupino. Tako sem žal dvakrat zaostala zaradi napak drugih. Zadovoljna sem s svojo vožnjo, z rezultatom pa ne.”

Robert Pintarič: “Blaža je bila dvakrat v krtični situaciji, a nikdar kriva. Tanji se je pripetil padec. To je pač svetovno prvenstvo, ena dirka za naslov. Proga je bila zelo tehnična, a kdor je tvegal, je bil lahko spredaj. Z varnostjo pa so šli morda le predaleč, preveč je poškodovanih.”

Vrstni red XCO članice elite
1. Julie Bresset (Fra) 1:42:54
2. Maja Wloszczowska (Pol) +0:05
3. Esther Suess (Švi) +1:06
4. Irina Kalentjeva (Rus) +1:29
5. Tanja Žakelj (Slo) +2:03
6. Alexandra Engen (Šve) +2:57
7. Kathrin Stirnemann (Švi) +3:05
8. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor) +2:23
9. Lea Davison (ZDA) +3:41
10. Eva Lechner (Ita) +3:58
11. Blaža Klemenčič (Slo) +4:14
43 uvrščenih

Vrstni redi na strani UCI
Stran prvenstva www.mtbworldchamps.co.za

Posnetek dirke na redbull.com/bike

Vse foto Keith Valentine

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam