SP Glasgow, BMX
9. avgusta 2023

Letos na dirkah v disciplini race dva mlada slovenska predstavnika. Lahko zapišemo, da se počasi prebijamo tudi na ta del BMX zemljevida.

Z današnjimi preizkušnjami se je končal prvi del svetovnega prvenstva v disciplini BMX race. S kategorijami deklet, starejših od 15 let, in z veteranskimi kategorijami je prvenstvo kategorij challenge končano. Čez vikend nas čaka še poslastica z dirkami kategorij junior, U23 in elite, tam zaenkrat brez Slovencev.

Na svetovnem prvenstvu sta dres slovenske reprezentance nosila Jošt Ložar in Katja Stupar. Prvi je nastopal v kategoriji fantov, starih 13 let, slednja pa v kategoriji deklet, starih 16 let.

SP Glasgow, torek

Že lansko leto je Mak Breznik Falk na svetovnem prvenstvu v Franciji dokazal, da se da, če je želja dovolj velika. Čeprav je dirke zaključil v četrtini finala oziroma na 29. mestu, je pokazal, da je pot proti svetovnem vrhu odprta. Letos je podoben podvig uspel Joštu Ložarju, ki je dirkanje v kategoriji 13-letnikov prav tako končal v četrtfinalu, a polfinale ni bil daleč. Sploh zato, ker je svoj peti start (trije moti, 1/8 finala, 1/4 finale) odlično izkoristil, a je tekmec pred njim naredil napako, se ustavil in s tem Ložarja postavil na začelje njegove skupine. Tako je med 106 tekmovalci v kategoriji na koncu končal kot 27. in za dve mesti izboljšal rezultat Breznik Falka.

Svetovni prvak v kategoriji je postal Britanec James Clitheroe, drugo mesto je pripadlo Američanu CJ-u Rivieri, tretji je bil lanska številka 2 Švicar Jules Kasper.

Jošt je po dirki povedal:

“Po dveh nastopih na evropskem prvenstvu je to moje prvo svetovno prvenstvo. Glede na to, da sem v zadnjih dveh sezonah v evropskem pokalu konstantno v finalih in na stopničkah ter poznam večino konkurentov, je bila dirka v Glasgowu zame popolna neznanka. Progo smo preizkusili na dveh treningih, dolgih eno uro, tako da sem se z objekti dokaj dobro spoznal in vsaj nekoliko naštudiral linije. S potekom dirke sem zadovoljen, vsaj kar se tiče motov, kjer sem bil trikrat drugi, v osmini finala sem nato po nekoliko slabšem startu lovil tekmece in se prebil v 1/4 finale.”

“V četrtini sem imel zelo močne tekmece. Vse do prvega zavoja je šlo odlično, v zavoj sem vstopil kot četrti, nato pa je Italijan Mariani, lani sedmi s svetovnega prvenstva in eden mojih rivalov v evropskih pokalih, naredil napako in me zaustavil. Tako so sanje o polfinalu splavale po vodi, čeprav sem vedel, da sem dovolj močan za preboj med najboljših 16 na svetu. Glavo gor in gremo na zadnjo dirko evropskega pokala, kjer se bom boril za tretje mesto v skupnem seštevku evropskega pokala. V prvi vrsti bi se zahvalil svojemu trenerju Petru Henčlu, domači ekipi Bikehanic – Lumar, Kolesarski zvezi Slovenije, od katere sem si pridobil zaupanje, da lahko na največji dirki na svetu nastopim v dresu enake barve kot vsi najboljši slovenski kolesarji in kolesarke. Zahvala gre tudi mami, ki me spremlja na vseh velikih tekmovanjih.”

SP Glasgow, sreda

Katja Stupar, rojena na Novi Zelandiji, je na svetovnem prvenstvu tokrat prvič nastopila v slovenskem dresu in tako naj bi bilo tudi naslednje leto, ko se bo preselila kategorijo višje in skušala kot prva slovenska predstavnica nastopati v kategoriji junior. Katja je v konkurenci 61 deklet mote zaključila na 3., 4., in 3. mestu ter se uvrstila v četrtino finala. V četrtini finala je startala nekoliko slabše, čeprav si je izbrala dobro startno pozicijo, a so jo tekmice že na prvi liniji onemogočile in je zasedla 6. mesto, kar je na koncu zadostovalo za končno 22. mesto. Katji lahko slediš na Instagramu: @katja_stupar

Svetovna prvakinja v kategoriji je postala Kolumbijka Nicole Foronda Castro, srebro je pripadlo Američanki Alexis Alden, bron je osvojila lanska svetovna prvakinja, Novozelandka Lily Greenough.

Kratka Katjina izjava:

“Dobro sem vozila v motih, nato pa v četrtfinalu zadela v vratca in zamudila start. Ostalih tekmovalk mi ni uspelo uloviti in zaključila sem kot šesta. Svetovno prvenstvo kot izkušnja je bila sicer dobra, ampak zame se je končala žalostno.”

Vrstni redi na tissottiming.com.

Naslovna fotografija JLo

Preberi še

SP Glasgow

Sledite nam