10. septembra 2017

Še eno svetovno prvenstvo je končano. S kar nekaj presenečenji in novimi svetovnimi prvaki. Jure Žabjek je prvenstvo končal na 32. mestu.

Avstralski Cairns je po letu 1996 zopet gostil svetovno prvenstvo, ki se je danes končalo s spustaškimi preizkušnjami, kjer sta nastopila tudi Jure Žabjek in Monika Hrastnik. Naslovi svetovnih prvakov pa so romali v dvakrat v Francijo in po enkrat v Veliko Britanijo in Kanado.

Nekoliko drugače kot smo vajeni v svetovnem pokalu. Za štartno mesto niso štele kvalifikacije, ni pomagalo dejstvo, da je tekmovalec v zaščiteni dvajseterici, ampak število točk osvojenih v sezoni. Zato ne preseneča, da so bili tekomvalci po štartnih časih razpršeni drugače kot v svetovnem pokalu.

Prašna, spolzka in na koncu z dolgim pedaliranjem utrujajoča proga je postregla s kar nekaj presenečenji in to v vseh kategorijah.

Moški

Izbranih 75 na štartu in prvi, ki se je pognal po progi, je bil Avstralec Sam Hill, trikratni svetovni prvak v spustu, trenutno tekmovalec v enduru, ki pa se je vseeno uspel uvrstiti v avstralsko spustaško reprezentanco. Sam Hill je štartal na enduro kolesu in s tekočo vožnjo postavil čas 3:32,345, kar je bilo le 2 sekundi počasneje od najboljšega časa, ki ga je na treningu postavil njegov reprezentančni kolega Mick Hannah.

Prva grožnja Hillu je bil dvakratni svetovni prvak in zmagovalec dirke svetovnega pokala leta 2014 v Cairnsu Britanec Gee Atherton, ki se je po silovitem zaključku Hillovemu času približal na 3,3 sekunde.

Na vrhu je bilo še 50 tekmovalcev, Hill pa še kar v sedežu vodilnega. Druga grožnja Hillovemu vodstvu je bil Novozelandec s štartno številko 36 Rupert Chapman, šestouvrščeni iz letošnjega Lurda, ki je po močnem pedaliranju na zadnjem delu proge zaostal le 1,4 sekunde.

Čeprav s še 30 tekmovalci na štartu se je prva vročica prvenstva začela z domačim asom! Sik Mick Hannah, brat Tracey Hannah, se je podal na progo. Na prvem merjenju je imel najboljši čas, dve desetinki hitreje od Hillovega, 2,4 sekunde prednosti na drugem merjenju vmesnega časa in prvo mesto v cilju s časom 3:26,995 in 5,350 sekunde pred trikratnim svetovnim prvakom.

Nato pa številka 22. Francoz Rudy Cabirou, član ekipe Union Tools Team. Z majhnim zaostankom dobrih dveh sekund v zgornjem delu, a na koncu šesto mesto z 8,4 sekundami zaostanka. In Rudy je bil trenutno najvišje uvrščen evropski tekmovalec, za tremi Avstralci in dvema Novozelandcema.

Avstralsko-novozelandsko prevlado je s tretjim mestom prekinil Kolumbijec Marcelo Gutierrez, ki se je kljub napaki na koncu skalnega dela uspel uvrstiti na tretje mesto. Na vrhu je še vedno kraljevala avstralska naveza Hannah – Hill.

Počasi se je biližal štart številke 11, našega Jureta Žabjeka. Zagotovo najuspešnejšega slovesnkega spustaša, katerega letošnja sezona je bila preprosto odlična! Pred Žabjekom pa številka 12 Francoz Amaury Pierron, ki je z drugim mestom na finalu svetovnega pokala v Val di Sole pokazal odlično formo. Skozi celotno progo je stopnjeval ritem in že je kazalo, da bo z drugega mesta spodrinil Hilla, a je končal na 4. mestu.

Jure Žabjek! Na prvem vmesnem merjenju je z zaostankom petih sekund z zaostankom 22. čas, pri drugem merjenju je zaostajal dobrih 11, na koncu pa 13,3 sekunde, kar je zadostovalo za trenutno 24. mesto.

Na štartu je bilo le še deset najboljših po lestvici UCI, z aktualnim svetovnim prvakom Britancem Dannyem Hartom na čelu.

Kanadčan Mark Wallace je po odličnih vmesnih časih v drugi polovici proge zdrsnil, Britanec Laurie Greenland, mladinski svetovni prvak iz leta 2015 in drugi z lanskega svetovnega prvenstva, je vozil kot na rodeu, a si je v zgornjem delu pridelal preveč zaostanka, da bi ogrozil prvo trojico – Hannah, Hill, Guitterez.

Francoz Loris Vergier, mladinski svetovni prvak iz leta 2014, je na prvem merjenju dosegel četrti čas in zaostajal le 2,1 sekunde, v spodnjem delu je zaostajal 3,5 sekunde, vozil zelo tekoče, a na cilju zaostal za 5,986 sekunde ter zasedel trenutno tretje mesto.

Nato je štartal svetovni prvak iz leta 2015 Francoz Loic Bruni. Na zgornjem delu proge je zaotajal manj kot desetinko sekunde, stopnjeval ritem in na drugem merjenju vmesnega časa imel prednost 1,672 sekunde pred Hannahom, v cilj pa prišel s 0,339 sekunde prednosti ter s prestola zrinil Micka Hannaha!

Jack Moir, predzadnji iz avstralske reprezentance, je s silovitimi zaključkom s tretjega mesta zrinil Sama Hilla, ki je na enem izmed treh “vročih” stolov kraljeval vse od začetka dirke. Na štartu so bili samo še širje tekmovalci – Minnaar, Gwin, Hart in Brosnan.

Najprej Južnoafričan Greg Minnaar, trikratni svetovni prvak, osmoljenec finala svetovnega pokala v Val di Sole. Nekaj napak zgoraj, a vseeno zelo hiter, s samo 0,3 sekunde zaostanka za Brunijem, nato pa … defekt … Sezona za dobitnika desetih medalj s svetovnih prvenstev se resnično ni končala najlepše.

Američan Aaron Gwin. Petkratni zmagovalec seštevka svetovnega pokala in osmoljenec na največjih tekmovanjih. Peti vmesni čas na zgornjem delu proge z 0,8 sekunde zaostanka, na drugem merjenju je zaostanku dodal še pol sekunde, nato pa pedaliranje do cilja in trenutno tretje mesto z zaostankom 1,967 sekunde. Na svoj prvi naslov bo moral počakati vsaj še eno leto.

Branilec naslova Danny Hart je vozil atraktivno, sicer ne čisto na robu kot smo vajeni sicer, a nekako se ni spoprijateljil s progo in napake so se vrstile in z zaostankom 8,9 sekunde je ujel petnasjterico.

In še zadnji s štarta, Avstralec Troy Brosnan. V zgornjem delu je imel 0,7 sekunde zaostanka, nato pa v drugem 2,7 in boj za bron z Gwinom, ki ga je dobil Gwin, Brosnan pa je končal na petem mestu.

Svetovni prvak je postal Loic Bruni! To je njegov drugi naslov! Na drugo mesto se je uvrstil Mick Hannah, tretji pa s prvo medaljo na svetovnih prvenstvih Aaron Gwin. Jure Žabjek je na koncu zasedel 32. mesto.

Dekleta

Na štartu ni bilo branilke naslova Britanke Rachel Atherton, ki se je poškodovala na četrtkovem treningu. A zaradi tega dirka ni bila nič manj zanimiva.

Monika Hrastnik se je s štartno številko 10 podala na progo in jo odpeljala zelo tekoče, kar je bilo dovolj za drugo mesto za Avstralko Beecroftovo. za njo je bila na progi Švicarka Cappelarijeva, ki pa je na progi zdrsnila in zaostala za Moniko, ki je še vedno držala drugo mesto.

Nato se je na progo podala Kanadčanka Miranda Miller, ki je dobesedno letela in v cilj prišla s prednostjo devetih sekund pred Beecroftovo. Millerjeva je postavila nov mejnik in samo vprašanje je bilo, katera izmed tekmovalk na štartu bo uspela izboljšati njen čas, ki je znašal 4:10.245. Čas, ki ga je postavila v glavni vožnji, je bil kar 17 sekund in pol hitrejši od tistega na uradnem merjenju!

Švicarka Emilie Siegenthaler se je ujela v skalah in padla, tako je sledil še en padec in sanj o odlični uvrstitvi Švicarke, ki že ima dve tretji mesti s svetovnega pokala, je bilo konec.

Francozinja Marine Cabirou, ki je letos sezono končala pred Moniko Hrastnik, je kljub težavam na progi na koncu za slabi dve sekundi na tretjem mestu prehitela Moniko, ki je padla na četrto mesto.

Na štartu so bile le še štiri tekmovalke. Najprej Italijanka Eleonora Farina, ki se v svetovnem pokalu letos lahko pohvali s petim mestom. Na vmesnem času je zaostajala le dve sekundi za Millerjevo, po dolgem pedaliranju proti cilju pa je bil na koncu zaostanek 4,9 sekunde, kar je zadostovalo za trenutno drugo mesto.

Tri tekmovalke so se morale boriti s progo in odločiti, katera bo osvojila mavričasto majico – Tahnee Seagrave, Tracey Hannah in Myriam Nicole. Najprej je štartala Britanka Seagraveova. Nekoliko drugačne linije, tudi preko skal, odlična hitrost (navišje izmerjena med dekleti – 63,3 kilometra na uro), dobrih 5 sekund prednosti na zgornjem delu, pa težave in 24 sekund zaostanka pri drugem merjenju vmesnega časa ter konec sanj o naslovu.

Avstralka Tracey Hannah, brez rokavic in s štartom dobesedno za svojo hišo. V zgornjem delu brutalno hitro, nato v blagem desnem ovinku zdrs in padec! Še ene sanje o naslovu so se razblinile. A Tracey se ni predala ter po zaostanku osmih sekund po padcu v spodnjem delu nadoknadila zamujeno in se z manj kot dvema sekundama zaostanka zavihtela na trenutno drugo mesto!

Na štartu je bila le še Francozinja Myriam Nicole, ki je bila na poti k osvojitvi še druge letošnje krone, a je na koncu končala daleč zadaj na 18. mestu.

Svetovna prvakinja je postala Amanda Miller in Kanadi prinesla spustaški naslov pri dekletih! Na drugo mesto se je uvrstila domačinka Tracey Hannah in na tretje Eleonora Farina, ki je konec maja postala tudi evropska prvakinja. In Monika Hrastnik? Monika je na koncu z le dobrimi enajstimi sekundami zaostanka zasedla šesto mesto! Bravo Monika!

Nato pa zaplet!

Myriam Nicole je podvomila v svoj čas in se pritožila. Časomerilci so še enkrat preverjali čase in po dolgem čakanju Myriam Nicole prisodili drugo mesto. In končni vrstni red je sledeč:

Miranda Miller Kanada, Myriam Nicole Francija in Tracey Hannah Avstralija. Monika Hrastnik Slovenija – 7. mesto!

Mladinci

Razplet, ki ni čisto enak svetovnemu pokalu. Kanadčan Finn Iles ni uspel ubraniti mavrične majice in je končal šele na desetem mestu, kar je njegova najslabša uvrstitev na dirkah v zadnjih dveh sezonah. Tudi najvišja izmerjena hitrost na dirki, ki je znašala 65,098 kilometra na uro, mu ni pomagala.

Prva tri mesta so šla v Veliko Britanijo. Na tretje mesto se je uvrstil Max Hartensern, na drugo s pol sekunde prednosti Joe Breeden, na prvo mesto pa je s še 3,4 sekunde boljšim časom od Breedna prišel Matt Walker in tako za zaključek mladinske kariere oblekel majico svetovnega prvaka!

Pri mladinkah si je naslov najboljše prislužila Francozinja Melanie Chappaz.

Vrstni redi 

Posnetka dirk na redbull.tv – moški, ženske

Foto Red Bull TV

Preberi še:
SP Cairns: Monika in Jure po spustu

SP Cairns: Fotogalerija krosa elitnih kategorij
SP Cairns: Tanja deseta, naslovi najboljših v Švico!
SP Cairns: Kros mlajših članov Novozelandcu

Sledite nam