8. septembra 2017

Na krosu kategorije moških do 23 let na svetovnem prvenstvu v Avstraliji je bil Sam Gaze premočan za vrstnike. Rok Naglič nezadovoljen z uvrstitvijo tik za petdeseterico.

Na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu, ki trenutno poteka v Cairnsu v Avstraliji, je bil danes na vrsti kros kategorije moških pod 23 let, v kateri je nastopil tudi Rok Naglič in se uvrstil na 51. mesto.

Novozelandec iz elite

Dirka mlajših članov je bila na začetku zelo napeta. Že na startu je potegnila šesterica, ki je skupaj ostala vse do zadnjega kroga. V petem krogu pa je branilec naslova Novozelandec Sam Gaze, ki je v svetovnem pokalu nastopal v kategoriji elite, močno potegnil in z razliko 17 sekund odšel v zadnji krog. Tudi ostala peterica je v tem krogu razpadla in za Novozelandcem sta si sledila še Južnoafričan Alan Hatherly ter 10 sekund za njim Nemec Maximilian Brandl.


Gaze in izzivalec Hatherly

Vrstni red se do konca dirke ni spremenil in Sam Gaze je ubranil naslov svetovnega prvaka. Hatherly je zaostanek sicer zmanjšal za nekaj sekund in bil drugi z 11 sekundami zaostanka, na tretje mesto pa se je pripeljal Brandl z zaostankom 51 sekund za zmagovalcem.

Dirka je bila v znamenju prahu, kar je vplivalo predvsem na vidljivost. Prvi trije v skupini so še videli kam vozijo, vsi ostali so vozili skoraj na slepo. Zaradi tega je bilo veliko zaviranja in pospeševanja, svoje sta prispevala še vročina in tehnično zelo zahtevna proga. Za razliko od aprilskega termina pa v teh dneh vsaj ni visoke vlažnosti. Razmere bodo enako zahtevne tudi na jutrišnjih dirkah


Rok v gneči in prahu

Rok popustil v drugi polovici

Kot rečeno je bil Rok Naglič z zaostankom osmih minut in 56 sekund enainpetdeseti. Dobro se je držal do sredine dirke in se vozil med 40. in 45. mestom z dobrimi štirimi minutami zaostanka, zadnja dva kroga pa popustil in izgubil kar nekaj mest.

Po dirki je povedal: “Dirka je bila posebna. Veliko prahu na startu in vsakih 30 metrov sprinti na polno in nato zaviranje do nule. Startal sem dobro in bil v skupini okoli štiridesetega mesta. Po drugem krogu sem imel zelo dober zaostanek dveh minut, nato pa žal ni šlo po načrtih. Dal sem od sebe vse, saj sem zato tudi šel na svetovno prvenstvo. Dejstvo pa je, da še nisem sposoben imeti več vrhuncev na sezono. Moj prvi cilj v tej sezoni je bil 7 % zaostanka, ki sem ga presegel in prišel na 5 % zaostanka za najboljšimi in nabiral točke v svetovnem pokalu. Tako sem si tudi priboril mesto v reprezentanci za svetovno prvenstvo. Žal pa trenutno nisem v takšni formi, kot sem bil maja in junija. Napredek glede na lansko sezono pa je več kot odličen in glede na to, da sem letos skozi celo leto tudi delal štirikrat na teden, da sem lahko sezono finančno pokril in izpeljal tako kot sem jo želel ni več kaj za dodati. Drugo leto pa bodo stvari bistveno drugačne. Lahko se bom posvetil samo gorskemu kolesarstvu, tako da se že veselim 2018.“


Rok Naglič

Štafeta in mladinci

Na prvenstvu, ki se je začelo že v sredo, so sicer že nastopile štafete in mladinske kategorije.

V štafeti je zmagala Švica v postavi Filippo Colombo, Joel Roth, Sina Frei, Jolanda Neff in Nino Schurter. Švica je tako po letu 2010 šele drugič končala na najvišji stopnički, čeprav se sliši neverjetno. S 24 sekundami zaostanka so bili drugi Danci, ki so v sprintu ugnali Francoze.

Včeraj so nastopile mladinske kategorije. Pri fantih so se zmage veselili domačini. Zmagal je Avstralec Cameron Wright, drugi je bil Švicar Joel Roth (+0:35) in tretji Kanadčan Holden Jones (+0:44). Wright in Roth sta imela dvoboj od začetka dirke. Roth je bil močnejši na vzponih, Wright na spustih in na koncu Švicar ni več mogel nadomestiti zaostanka po spustih za Avstralcem.

Pri mladinkah je zmagala Avstrijka Laura Stigger, ki je nepremagljiva že celo sezono in ima sedaj poleg evropskega tudi svetovni naslov. A šele v predzadnjem krogu je lahko strla odpor močne Francozinje Loane Lecomte, ki je zaostala 15 sekund. Tretja je bila Švicarka Nadja Grod.

Jutri so na sporedu ostale kategorije – dekleta pod 23, ženske in moški elite.

Obe elitni kategoriji, s Tanjo Žakelj seveda, si boste lahko ogledali tudi na Red Bull tv od četrte ure zjutraj.

Spust

Danes sta na uradnem merjenju časa v spustu nastopila tudi Jure Žabjek in Monika Hrastnik. Monika je bila 8., Jure pa je šel s proge in postavil slab čas. Finale spusta je na sporedu v nedeljo.

Preberi še
Spoznaj progi v Cairnsu
Napovedujemo: Svetovno prvenstvo Cairns, Avstralija

Vse fotografije Grega Stopar

Sledite nam