Red Bull Hardline
3. junija 2024

Čeprav so letošnji Red Bull Hardline v Walesu organizatorji osiromašili za nov atraktiven objekt in se je dirka zaradi premočnega vetra začela nekoliko kasneje, je bila resnično “na hard”.

Lansko dirko so zaradi ekstremnih vremenskih razmer odpovedali. Letos je šlo organizatorjem vreme, kar se tiče dežja, vsaj za vikend bolj na roko. Start dirke so zaradi premočnih sunkov vetra prestavili za dobro uro, a to ni pokvarilo vzdušja. Bolj so dobro voljo nekaterim tekmovalcem vzele počene pnevmatike. A to je del gorskokolesarskega športa in proti defektom ni nihče imun. Na žalost so dirko predčasno zaključili brata Matt in Jono Jones ter Theo Erlangsen.

Že drugi Red Bull Hardline letos

Po februarski premieri na Tasmaniji se je spust spustov vrnil v Wales, v dolino Dyfi, tja, kjer je leta 2014 dirka ugledala luč sveta. Spust za povabljence, veterane tega športa in tiste, ki so šele pred kratkim stopili v “ta velike” čevlje, je bil vsa leta nekaj posebnega in letos bi bil še bolj odbit, če bi morali tekmovalci preskočiti rečni kanjon. A po preletu treh udeležencev, Matta Jonesa, Bernarda Kerra in Jima Munroja, slednji je tudi grdo padel, so se organizatorji odločili novi del umakniti z začrtane trase. Tako je letošnji Hardline potekal po skoraj enakih delih, vključno z dvema več kot 20 metrov dolgima skokoma, le start so premaknili nekoliko višje od obstoječega.

Nekaj resnično atraktivnih voženj na meji mogočega

Adam Brayton je bil prvi, ki se je spustil pod dvema minutama in trideset sekund. Njegov čas v cilju je znašal 2:29,702. Ostali so bodisi z napakami, bodisi z okvarami ali izgubami časa pri nepravilni izbiri linij v zgornjem delu proge izgubljali preveč in Braytonov čas je bil dolgo časa nepremagan. Prvi, ki je resno ogrozil čas trenutno vodilnega, je bil Sam Blenkinsop, ki je zaostal le 0,08 sekunde.

Nato je presenetil eden izmed specialistov za ulične dirke v spustu Sebastian Holguin, ki je za dve stotinki sekunde izboljšal Braytonov čas. Mladi in divji Matteo Iniguez je zatem skoraj izenačil najboljši sobotni kvalifikacijski čas in s časom 2 minut, 27 sekund in 5 desetink prevzel vodstvo. A mavrična majica je svetovnemu prvaku Charlieu Hattonu dala krila in aktualni svetovni prvak v spustu je prevzel vodstvo ter se zavihtel na sedež vodilnega.

Zmaga na Tasmaniji in zmaga v Walesu

Za popolno presenečenje je poskrbel Juanfer Velez, še en specialist za ulične spuste, ki je pravo hitrost s tretjim mestom nakazal že v sobotnih kvalifikacijah. Z atraktivno vožnjo je v vodstvu zamenjal svetovnega prvaka v spustu Charlieja Hattona. A na vrhu sta bila še najhitrejša sobotna kvalifikanta. trikratni zmagovalec spusta spustov v Walesu Bernard Kerr in zmagovalec prvega avstralskega Red Bull Hardline Ronan Dunne.

Kerr je vozil zelo na robu, v zgornjem delu morda preveč agresivno, a ko sta s Pivotom nekje na polovici poti pristala v harmoniji, je Kerr nakazal, da bo v cilju prehitel Veleza. In ga tudi je. A kaj, ko je bil na startu še prvouvrščeni z zadnje dirke svetovnega pokala v Bielsko-Białi. Dunne je v zgornjem delu mnogo bolj kontroliral Mondrakerjev prototip in si nabral nekaj prednosti, nato prednost vzdrževal pri vseh merjenjih vmesnih časov ter si po Tasmaniji privozil še prestižno zmago v Walesu. Tako je Irec Dunne postal prvi, ki je slavil na premiernem tasmanskem Hardlinu in na klasičnem prizorišču v dolini Dyfi. Kerr je osvojil drugo in Velez tretje mesto.

Red Bull Hardline in prvih deset:

  • Ronan Dunne (Irs) 2:23,045
  • Bernard Kerr (VB) +1,282
  • Juanfer Velez (Kol) +2,189
  • Charlie Hatton (VB) +3,211
  • Matteo Iniguez (Fra) +4,457
  • Sebastian Holguin (Kol) +6,655
  • Adam Brayton (VB) +6,657
  • Sam Blenkinsop (NZ) +6,745
  • George Brannigan (NZ) +7,381
  • Harry Molloy (VB) +10,890

Dirka na spletu: redbull.com.

Red Bull Hardline: Posnetek dirke

Komentatorja letošnje dirke sta bila legendarni Rob Warner in Tahnee Seagrave.

Naslovna fotografija Samantha Saskia Dugon / Red Bull Content Pool

Preberi še

Red Bull Hardline ta vikend v dolini Dyfi
Red Bull Hardline brez preleta rečnega kanjona

Sledite nam