16. julija 2019

Med 23. in 27. julijem bo v belgijskem Zolderju na sporedu svetovno prvensto, tokrat s številčno slovensko odpravo.

Zolder v Belgiji je prava evropska trdnjava discipline BMX race, saj so na tem prizorišču stalnica dirke evropskega pokala, prav tako je Zolder že gostil svetovno prvenstvo in sicer leta 2015. Tokrat bo prvenstvo potekalo med 23. in 27. julijem.

Konec tedna tja odhaja številčna, morda največja slovenska odprava na velika tekmovanja doslej. 9 tekmovalcev in tekmovalk, vključno s selektorjem Tilnom Frankom. Njegova desna roka in pomočnik bo tokrat Klemen Kogler. Čeprav se dogodek prične že z 19., ko so na sporedu registracije, ki trajajo skozi celoten vikend, se prvi finalni obračuni odvijajo v torek 23. julija, ko bodo za lovorike tekmovali v razredih cruiser.

Časovnica prvenstva 

Na svetovno prvenstvo potujejo:

Žan Kogler, v kategoriji dečki 9 let (trenutno četrti v pokalu Alpe-Adria)
Mila Lampič, deklice 10 let (letos 7. in 8. mesto na evropskem pokalu v Veroni)
Mak Breznik Falk, dečki 10 let (po poškodbi se vrača na stare tirnice, trenutno 2. v pokalu Alpe-Adria)
Pia Palčnik, deklice 11 let (po lanski poškodbi počasi napreduje, tudi rezultatsko, trenutno 6. mesto v pokalu Alpe-Adria v kategoriji dečkov)
Gaj Palčnik, dečki 12 let (4. mesto v pokalu Alpe-Adria)
Gaj Gorza, kategorija 16 let (vodilni v kategoriji v pokalu Alpe-Adria, 61. mesto na lestvici evropskega pokala)
Tilen Frank, 30 – 34 let (lani 7. na EP v kategroiji,vodilni v pokalu Alpe-Adria)
Gregor Palčnik, cruiser 40 – 44 let (letos smola s poškodbami, a je pred svetovnim prvenstvom že nared)
Peter Caf, 35+ (trenutno 5. mesto v pokalu Alpe-Adria v kategoriji 17+)

Število tekmovalcev v kategorijah kjer nastopajo Slovenci

– v kategoriji Gregorja Palčnika (cruiser 40 – 44 let) jih nastopa 88
– v kategoriji dečki 9 let (Žan Kogler) jih bo nastopilo 145
– pri Maku Breznik Falku (dečki 10 let) jih bo na startu 151
– v kategoriji 10 let starih deklic (Mila Lampič) je prijavljenih 72 tekmovalk
– Pia Palčnik (deklice 11 let) ima 73 konkurentk
– pri Gaju Palčniku jih bo na startu kar 165
– Gaj Gorza (16 let) bo startal v konkurenci 164 kolesarjev
– Tilen Frank bo imel v kategoriji 30 do 34 let 39 nasprotnikov
– Peter Caf bo eden izmed 92 tekmovalcev v starostni kategoriji 35+

Seznam vseh prijavljenih 

Tilen Frank, selektor

mtb.si: Kaj pričakuješ od, če se ne motimo, prve večje odprave na svetovno prvenstvo v disciplini BMX race?
Tilen: Res je letos bo slovenske barve zastopalo največ tekmovalcev, pričakovanja so čisto realna, poznam vse tekmovalce in vem koliko so delali čez sezono in takšen bo tudi rezultat.

Ste imeli kakšne posebne priprave z reprezentanti?
Izvedli smo dva treninga, kar pa je bilo bolj v smislu, da sem vsem predstavil kako to tekmovanje poteka in seveda, tudi trenirali smo.

V vseh kategorijah kjer nastopajo slovenski BMXarji je konkurenca izredno številčna. Ste ubrali kakšno taktiko kako priti čez mote in v nadaljnje izločilne boje?
V tem športu ni nobene taktike ali bližnjic, treba je trenirati skozi celo leto in odpeljati čim več dirk, s tem pride tudi rezultat.

SP bo naporno, saj se bo vse, od treningov in dirk vleklo skozi cel teden. Zna to predstavljati kakšno oviro?
V bistvu urnik niti ni tako naporen, najbolj naporne so tekme za evropski pokal, kjer se dve dirkii odvijata skozi vikend. Na SP ima vsak samo eno dirko, treningi pa so pred tekmovanju rezervirani posebej.

Od koga pričakuješ največ?
Glede na to, da je Gaj Gorza lepo napredoval skozi sezono in da veliko trenira, mislim da bo pokazal kar dobre vožnje. Ne gre pa izključiti tudi drugih tekmovalcev, lansko leto je na EP pokazal dobre vožnje Mak Breznik Falk, lahko pa preseneti tudi kdo od starejših “veteranov”.

Kaj pa ti. Nastopaš tako v vlogi selektorja, kot tekmovalca. Lani si na EP v Franciji dosegel fantastičen rezultat, sedmo mesto. Kam meriš letos?
Žal ne moremo brez dirkanja, zato opravljam obe funkciji, seveda mi veliko pomaga tudi Klemen Kogler. Zelo zadovoljen bom, če se uvrstim med prvo polovico tekmovalcev, seveda pa si tako kot vsak želim finala.

Peter Caf, starosta slovenskega BMXa

mtb.si: Veljaš za pravega veterana in pionirja discipline BMX race,sedaj se pri svojih 40+ letih odpravljaš na svetovno prvenstvo v belgijski Zolder. Lahko najprej razkriješ kako se je dirkalo včasih in kako se tekmuje danes? Kje so razlike in kako jih nekdo, ki je toliko let v tem športu občuti?
Peter: Z BMXom sem se začel ukvarjati pred 35 leti. Velike razlike med dirkanjem včasih in danes ni, vsaj glede števila tekmovalcev (SP 1993 – 2500, letos 3500 tekmovalcev). Velika razlika je v progah – danes so te dosti hitrejše. Razlika je tudi v zaščitni opremi. Največja sprememba, ki se je v tem času zgodila, je bila uvedba pedal za vpenjanje (SPD) in asfaltirane bande, oziroma zavoji.

Tvoji največji uspehi?
V moji dolgi karieri štejem za največje uspehe, to da sem bil večkratni državni prvak, 5 mesto na Prewold F.C.C. leta 1993 v kategoriji 15 let, polfinale EP leta 1994, v kategoriji 16 let.

Kakšne proge ti najbolj odgovarjajo?
Najbolj mi ustrezajo hitre proge z visokimi rampami in še vedno imam rad dolge skoke.

Kaj pričakuješ od nastopa v Zolderju? Poznaš koga izmed tekmecev?
V Zolderju pričakujem uvrstitev med štiridesetim in petdesetim mestom, saj je v moji kategoriji (35+) prijavljenih 92 tekmovalcev. Tekmovalcev ne poznam, vem le to, da je od teh kar polovica profesionalcev.

Kako kot veteran športa (pa ne tolko po letih, kot po stažu), gledaš na razvoj BMXa v Sloveniji?
V mojih najboljših letih (kategorije 13, 14, 15, 16 let) sem zmagoval skoraj vse dirke. V tistih časih je bilo dosti več posluha s strani kolesarske zveze (finančno), tako da je bilo lažje našim staršem. BMX v Sloveniji ostaja, oziroma je na slabšem nivoju kot je bil v moji mladosti, razen redkih izjem. Na domačih dirkah v Mariboru in Ljubljani je bilo tudi po 150 tekmovalcev, gledalcev pa celo okrog 1000. Pričakoval bi večjo pomoč s strani Kolesarske zveze, predvsem pri promociji tega športa.

Dogodek najdeš na facebooku, vse pomembne informacije pa na spletni strani prvenstva bmxzolder.be. Prenosi v živo, KLIK.

Na naslovni fotografiji selektor in reprezentanti – zgoraj levo Tilen Frank, Gregor Palčnik in Peter Caf. Spodaj levo Mak Breznik Falk, Gaj Palčnik, Pia Palčnik in Žan Kogler. Manjkata Gaj Gorza, ki je bil v času nastanka fotografije že na poti na evropsko prvenstvo in Mila Lampič, ki je trenirala v Ljubljani. Foto Simon Stojko Falk.

Sledite nam