8. septembra 2019

Dirka, kot si je želiš vsak dan. Nepredvidljiva, napeta, predvsem pa v resnično leprem ambientu. Drama pri ženskah, na nož pri moških. Tanja skromno.

Še ena dirka presežkov. A ne samo zaradi proge in navijačev, temveč zaradi nepredvidljivosti, akcije in borbe od starta do cilja. Snowshoe v Zahodni Virginiji se je izkazal za več kot dostojnega prireditelja, oblikovalci prog, predvsem tiste za spust, pa vedo kaj delajo. Šov s te strani je bil zagotovljen. Svoje so dodali navijači, ki jih v zimsko-športnem središču v Apalačih ni bilo malo. Kaj pa kolesarji? Celoten vikend smo lahko gledali dirke, kot jih že dolgo nismo. Bil je finale svetovnega pokala z veliko začetnico!

Moški

Na začetku kar dvojno brazilsko vodstvo, Henriqueju Avanciniju se pridruži še Luiz Henrique Cocuzzi. Drugače pa klasična postava na prvih desetih mestih. Smola Čeha Ondreja Cinka, ki je že v začetku dirke zaradi prazne pnevmatike primoran obiskati bokse.

V tretjem krogu pospeši Italijan Luca Braidot (CS Carabinieri- Cicli Olympia – Vittoria), ki s seboj potegne Francoza Jordana Sarrouja (Absolute Absalon), Victorja Koretzkija (KMC-EKOI-Orbea), Henriqueja Avancinija (Cannondale Factory Racing) in Švicarja Nina Schurterja (Scott Sram MTB Racing).

Po polovici dirke Avancini napade, sledi mu edino Schurter. Privozita si 20 sekund prednosti, nato Schurter dobi defekt in mora v bokse in izgubi okoli 25 sekund. Osmoljenec dneva je vsekakor Cink (KROSS Racing Team), ki dobi še drugi defekt. Schurter v zasledovalni skupini prevzame pobudo v lovu na Avancinija in po nekaj časa mu tudi uspe. V skupini se znajdejo Švicar Lars Forster, Nemec Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing) in Francoz Stephane Tempier. V naslednjem krogu pade Fumić in izgubi upanje za vrhunsko uvrstitev, vodstvo prevzame Schurter, sledi mu le Forster. Nato pa silovito pospeši Lars Forster (Scott Sram MTB Racing), se odpelje Schurterju in slavi prvo zmago v svetovnem pokalu.

Vrstni red – Lars Forster, Nino Schurter (+5 sekund), Maxime Marotte (+7 sekund), Henrique Anvancini (+8 sekund), Stephane Tempier (+10 sekund).

V seštevku svetovnega pokala je največ točk zbral Nino Schurter (1995), na drugo mesto se je uvrstil Nizozemec Mathieu van der Poel (1649 točk), tretje mesto si je prislužil Henrique Avancini (1565 točk).

Ženske

Napeto, še posebej, ker je najboljši v skupnem seštevku ločilo le 20 točk, pa tudi boj za tretje mesto je bil odprt. Najhitreje sta začeli Američanka Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing) in Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC). Vendar Neffova kmalu začne popuščati, pobudo pa prevzamejo Britanka Annie Last (KMC-EKOI-Orbea), Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory), Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) in zmagovalka petkovega kratkega krosa Švedinja Jenny Rissveds (Team 31). Na čelu tempo postaja izredno močan in kmalu začne drseti po lestvici navzdol tudi Courtneyeva. Jolanda Neff se kmalu znajde izven deseterice.

Boj za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu se prevesi v prid Courtneyeve, ki se vozi na sedmem mestu, a Jolanda Neff je daleč zadaj, na trinajstem.

V ospredju začne tempo narekovati Terpstra, na napade odgovori le Ferrand Prevotova, ki nekajkrat prevzame vodstvo. V predzadnjem krogu smola za Rissvedsovo. S prazno pnevmatiko je morala prevoziti dobršen del kroga, čeprav je bila v igriza stopničke. Tako je nazadovala na sedmo mesto, Courtneyeva se je prebila na peto, Neffova pa do enajstega.

Na čelu dirke še enkrat napade Anne Terpstra, in že je videti, da ji Pauline Ferrand Prevot ne bo mogla slediti (med njima se je bil boj za tretje mesto v skupnem seštevku), a v zadnjem krogu Francozinja uspe zmanjšati zaostanek in tik pred ciljem napade ter se odpelje drugi letošnji zmagi v svetovnem pokalu naproti.

Drugo mesto s štirimi sekundami zaostanka osvoji Nizozemka, tretje mesto na koncu pripade Britanki Annie Last, ki je zaostala 27 sekund. Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je osvojila 28. mesto. Več o Tanjini vožnji v poročilu ekipe.

Kate Courtney si je s 1772 osvojenimi točkami prislužila prvi naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala. Na drugem mestu je končala Jolanda Neff (1742 točk), na koncu je tretje mesto osvojila Pauline Ferrand Prevot (1575 točk). Tanja Žakelj je sezono končala kot 21. najboljša (606 točk).

Fantje do 23 let

O zmagovalcu je odločal ciljni sprint, ki ga je dobil Švicar Filippo Colombo (BMC Mountainbike Racing Team). Tri sekunde je na drugem mestu zaostal Španec Jofre Cullell Estape (Megamo Factory Team), tretji je bil Nemec Maximilian Brandl, ki je zaostal 12 sekund.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je zmago osvojil včeraj četrti Romun Vlad Dascalu, ki je osvojil 550 točk, drugo mesto je osvojil zmagovalec dirke v Snowshoe Filippo Columbo (520 točk), tretje mesto je s 367 točkami osvojil Jofre Cullell Estape.

Dekleta do 23 let

Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC) je v drugem delu dirke prevzela vodstvo in ga ni izpustila do konca. Avstrijka Laura Stigger je zaostala minuto in 6 sekundo, na tretje mesto se je po odličnem prvem delu dirke, ko je bila celo nekaj časa v vodstvu, uvrstila Loana Lecomte (MASSI), ki je za hitro Richardsovo zaostala minuto in 35 sekund.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je že dirko pred finalom zmago osvojila Nemka Ronja Eibl (500 točk), ki je bila danes enajsta. Na drugo mesto je obdržala Stiggerjeva (370 točk), tretja je Evie Richards (342 točk).

Vrstni redi 

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še
Snowshoe: Po XC progi s Pauline
Snowshoe: Poročilo ekipe Unior Devinci Factory Racing
Snowshoe: Dramatičen finale spusta
Snowshoe: V kratkem krosu Jenny in Nino
Snowshoe: Po progi za spust z Gregom in Žakom
Snowshoe: Na kvalifikacijah spusta ekipa UDFR z odliko
Snowshoe: Po progi z Benom

Sledite nam