vita movrin
22. maja 2023

Jubilejno 25. izvedbo kamniškega krosa je zaznamovala močna konkurenca, tudi v kategorijah, ki prinašajo UCI točke. Na dirki v izvedbi KD Calcit Kamnik se je pomerilo 320 tekmovalcev iz 14-ih držav, med njimi predstavniki Mehike, Nove Zelandije in Avstralije.

Start in cilj dirke je potekal v mestnem središču na Glavnem trgu. Kljub deževju v preteklih dneh je bila proga suha, tudi na tehnično zahtevnem spustu po koreninah. Pričakovano se je največ gledalcev zbralo ob atraktivnem prenovljenem rock gardnu in v zaključku, dirki najmlajših na poganjavčkih.

Med člani boj med Braidotom in Foxom

Zadnji so se na dirki pomerili člani, mladinci in mlajši mladinci. Zmago je branil Italijan Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), ki ga je na nekoliko spremenjeni progi, dolgi 4.210 metrov z dobrimi 20 metri višinske razlike, uspel držati le Avstralec Sam Fox (Team Bridgelane). 23-letni avstralski državni prvak je v zadnjem krogu izkoristil utrujenost Italijana, ga prehitel in prednost zadržal do cilja. Fox, ki si pred dirko ni uspel ogledati proge, je bil po zmagi zgovoren:

“Pravzaprav sem imel med dirko pomisleke, odkar sem prišel v Evropo, sem imel povprečne noge, in Daniele je poskrbel, da sem trpel. Na dolgem klancu po štartu sem bil vsak krog tik pred tem, da odpadem. V zadnjem pa je popustil in mislil sem si, da gotovo trpi, zato sem se odločil, da poskusim še enkrat. Uspelo mi je narediti nekaj razlike in ko jo imaš, dobiš noge in pritiskaš do cilja. V Avstraliji imamo pravilo, da moraš premagati svojo štartno številko. Običajno je ta 60 ali 70, zato ni tako težko. Danes pa sem imel štartno številko dve, tako da sem prijatelju rekel, da moram zmagati.”

Julija se Fox vrača v Avstralijo, še prej pa bo prihodnji teden nastopil v Kočevju. Celoten pogovor si oglejte v videu.

Daniele Braidot, ki ga letos na dirkah slovenskega pokala ne bomo več videli, se je moral zadovoljiti z drugim mestom z zaostankom 43 sekund. Vročina, ki je tekmovalci niso pričakovali, je bolj ustrezala Avstralcu kot Italijanu.

“Danes nisem imel dobrih nog, Sam pa je zelo močen. To je bila zame prva dirka v vročini in v zadnjem krogu sem bil definitivno kaput. Ta proga mi je sicer všeč in novi rock garden je zelo kul.”

Tretji je z 2 minutama in 17 sekundami zaostanka v cilj prišel član ukrajinske reprezentance Dmitro Titarenko in četrti Novozelandec Caleb Bottcher (Manawatu Mountain Bike Club) z zaostankom dobrih štirih minut. Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki še čuti posledice po nesrečnem padcu na dirki svetovnega pokala na Češkem, je kot najboljši Slovenec osvojil peto mesto.

“Najbolj srečen sem, da sem sploh lahko štartal na domači dirki. Glede na okoliščine sem zadovoljen tudi z rezultatom, saj sem še v četrtek po progi vozil bolj z eno roko.”

Prva zmaga na dirki prve kategorije za Vito Movrin

vita movrin

Tretja dirka v pokalu SloXcup je potekala brez osemkratne zmagovalke v Kamniku Tanje Žakelj (Gapp System-Kolofix), ki si je vzela nekaj oddiha pred naslednjimi dirkami svetovnega pokala. Slovenski predstavnici sta tako bili Maruša Naglič (Calcit Bike Team) in Vita Movrin (Trinx Factory Team), ki je izkoristila prednost poznanega terena, v vodstvu pa je bila od začetka dirke.

“Že dolgo sem si želela zmage v članski kategoriji. Danes sem vedela, da imam odlično priložnost, ker ni bilo kakšne tekmovalke najvišjega kova. Vem pa, da sem na dobri poti, dobro treniram in današnja tekma je rezultat tega.”

O načrtih glede napornega bloka dirk v naslednjih tednih pa v daljšem pogovoru.

Drugo mesto je osvojila Madžarka Anna Bokros Csenge (Vesc Cycling Team) z zaostankom skoraj štirih minut in tretje Italijanka Nefelly Mangiaterra (Cingolani-Specialized), ki je za Vito zaostala skoraj sedem minut. Zaradi padca na treningu dan pred dirko smo na progi pogrešali češko državno prvakinjo Jano Czeczinkarovo (Berria-Vittoria).

Mladinski zmagi ostali doma

Žan Pahor (Energijateam.com) je prejšnji teden na dirki mladinske svetovne serije v Novem Mestu osvojil odlično 19. mesto in odlično se je znašel tudi na progi v domačem mestu:

“Nič ni drselo. Ko sem šel na ogled proge, je bila drsalnica, danes pa je bila ravno prava.”

Spregovoril pa je tudi o dirki na Češkem, kjer je imel še kar nekaj rezerve.

Drugi je bil z minuto in 26 sekundami zaostanka Blaž Kavčič (KK Završnica), tretji med kar 35 tekmovalci pa Avstrijec Dominik Hödlmoser (Union MTB Club Koppl).

Tudi med mladinkami je na najvišji stopnički stala Slovenka. Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) je z močnim tempom ugnala osem konkurentk. Druga je bila s skoraj šestimi minutami zaostanka  Ukrajinka Anastasiia Rubanenko, dobro minuto za njo pa Madžarka Regina Bruchner (Greenzone-ZKSE).       

Med mlajšimi mladinkami je z odlično vožnjo zmago osvojila Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), sledila ji je klubska kolegica Eva Terpin, tretje mesto pa je osvojila domačinka Zoja Bolčina Ravnikar (Calcit Bike Team).

Med mlajšimi mladinci so prva tri mesta zasedli Avstrijci. Zmagal je Anatol Friedl (Bikeclub Giant Stattegg), drugi je bil njegov klubski kolega slovenskih korenin Maks Barret Maunz, tretji Benjamin Pletzer (RC KAC), najboljši Slovenec je bil Gašper Štajnar (Adria Mobil).

Dirke mladih

Mlajše kategorije so se na kamniški progi pomerile prve. V letošnji sezoni je za tekmovalce do 11 let ukinjeno pokalno točkovanje z namenom zmanjšanja tekmovalnega pritiska, zato so se startni položaji za dirko v krosu prvič določili z žrebom. Tudi v Kamniku je Kolesarska zveza Slovenije za kategorije dečkov in deklic pod 13 let in mlajše pripravila tehnični poligon.

Po zaključku uradnega tekmovanja so dogajanje v središču popestrili še otroci, ki so na poganjavčkih na kratkem krogu tako uživali, da jih je bilo po dveh minutah dirke praktično nemogoče ustaviti. Ko je to vendarle uspelo, je organizator nagradil vse udeležence.

Vrstni redi

Fotogalerija na prijavim.se

Tekst Kolesarska zveza Slovenije, foto prijavim.se

Preberi še

SloXcup: 10 dni do XC Kočevje

Sledite nam