tian pečnik
17. junija 2024

Težak vikend na Koroškem za nekaj več kot dvestoterico udeležencev, strmine navzgor in navzdol, pa še nekaj drsenja. Domačini to obvladajo. Zdaj pa na državno prvenstvo.

sloenduro perkmandlc

SloEnduro Perkmandlc v Mežici v organizaciji ŠKK Pendalna se je vrnil z drugo izvedbo. Dež je končno ponehal, pod Peco je udeležence pričakal lep konec tedna. A glej ga, ni bilo nič kaj lažje kot lani v celodnevnem nalivu.

SloEnduro

220 udeležencev je vsak dan čakalo nekaj več kot 1300 višinskih metrov vzponov, ki so jim sledili spusti po strmih gozdnih stezah. Da se po tednih dežja niso vse preveč posušile, je poskrbel še nedeljski jutranji naliv. Za največ vprašajev nad čeladami je bila kriva prva hitrostna preizkušnja na dolgi trasi in na trasi kategorije U17 – Izgubljena koza (Lost Goat), dediščina tukajšnje dirke svetovne serije iz leta 2018. Zavoji v strmini, drseče blato in z njim namazane korenine. Dokler napadaš, še morda nekako gre, ko se braniš, nimaš več nobenih možnosti. Zaradi kombinacije tehnične zahtevnosti, napornih vzponov, pa padcev in okvar na treningu, je nekaj udeležencev odstopilo od nedeljskega nastopa.

Korošci so vladali

Domačini pa seveda “od malega” gorsko kolesarjenje spoznavajo na takšnih terenih, tako da so krojili vrh v številnih kategorijah.

vid peršak, sloenduro
Vid Peršak

Med moškimi na dolgi trasi je Vid Peršak (Unior – Sinter Factory Racing) dobil vse štiri preizkušnje in drugo leto zapored dobil Perkmandlca. Njegov glavni tekmec tokrat ni bil Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), saj je po spletu okoliščin nastopil izven konkurence. Med tednom je namreč na treningu v Mariboru treščil v drevo in se je zaradi bolečin v rebrih odločil, da dirko izpusti, zato ni nastopil na sobotnem treningu. V nedeljo se je vendarle počutil dosti bolje, a brez opravljenega treninga sodniki niso mogli narediti izjeme. Tako je šel na progo, a ni bil uvrščen v vrstni red.

Peršaku so tako začuda ves dan sledili mladinci. Od prve preizkušnje na Izgubljeni kozi je bil na drugem mestu Prevaljčan Tian Pečnik (KK Ravne – na naslovni fotografiji). Medtem, ko je njegov starejši brat Teo vrtel pedala v zadnji etapi dirke po Sloveniji, je Tian, ki prav tako prihaja iz krosa, nanizal dve drugi, 4. in 3. mesto, do konca ostal drugi najhitrejši dolge trase in osvojil zmago v mladinski kategoriji, v kateri nastopa prvo leto. Lani se je trikrat poskusil med mlajšimi mladinci in se le enkrat prebil v prvo deseterico, tako da je naredil ogromen preskok!

Tian je bil boj z madžarskim vrstnikom Áronom Babóm (FRO Racing), mladinskim zmagovalcem Kamplca. Babó je bil drugi najhitrejši v tretji preizkušnji dneva, le dobri dve sekundi za Peršakom, na koncu pa tretji, 11 sekund za Pečnikom.

Četrto mesto je zasedel zimzeleni član Tilen Leban (Deš Fleš), ki je za Babóm zaostal le 29 stotink sekunde, peti pa Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

sloenduro perkmandlc mežica
Najhitrejša peterica, od leve: Leban, Pečnik, Peršak, Babo in Kavčič

V prvi deseterico so sledili še izraelski reprezentant Omer Hutman na 6., lanski zmagovalec serije med mladinci, domačin Jan Polovšak (ŠKK Pendalna) na 7., še en hitri mladinec Maks Struna (KK Završnica), ki je začel s četrtima mestoma v prvih dveh preizkušnjah in končal na 8. oziroma kot tretji mladinec, nato pa Avstrijca Philipp Döller (Radlager Racing Division) na 9. ter nekdanji avstrijski prvak Matthias Stonig (Radwerker) na 10. mestu.

Avstrijke in Lucija

Alexandra Eckert
Alexandra Eckert

Pri ženskah je na dolgi trasi tokrat ostala nepremagana Avstrijka Alexandra Eckert (Bikeclub Giant Stattegg), zmagala je z dobro minuto prednosti pred Lucijo Mlinar (KK Ravne), ki je ves dan vozila konstantno, enkrat je bila druga in trikrat tretja. Tretje mesto je šlo drugi Avstrijki Sabrini Eberhard (Radlager Racing Division). Vodilna v skupni razvrstitvi, zmagovalka Borovcev Maša Komel (KK Črn trn), se ni najbolje znašla, zasedla je 5. mesto.

sloenduro perkmandlc mežica
Najhitrejših pet, od leve: Leeb, Mlinar, Eckert, Eberhard in Komel

V kategorijah dolge trase

Stopničke v članski kategoriji elite so tako zasedli Peršak, Leban in Kavčič, med mladinci pa Pečnik, Babó in Struna.

Najhitrejši veteran je bil Avstrijec Tino Huber (Team Dorrong) iz kategorije master 1, v master 2 je bil najhitrejši njegov rojak in moštveni kolega Cri Maierhofer, v kategoriji master 3 pa je “preživel” le Martin Brus (Kamplc Racing Team). V amaterski kategoriji je prvič zmagal Jaša Šonc (KD Brez zavor), v kategoriji e-bike z dodatno “power stage” etapo navzgor pa je bil najhitrejši domači e-matador Vid Planko, ki se je pustil prehiteti le na Izgubljeni kozi.

Na krajših trasah

Pri mlajših mladincih do 17 let, ki so se pomerili na treh etapah, je tretjo zaporedno zmago osvojil Ian Laharnar (Kamplc Racing Team), drugega mesta se je veselil Izak Štrubelj (Bikehanic Lumar), tretjega pa Sven Podvornik (427 Savage Squad). Laharnar je slabše začel s 4. mestom na Izgubljeni ovci, etapo je dobil Matija Lačen (KK Črn trn), ki je odstopil po padcu v drugi etapi. Zaradi poškodbe zapestja bo izpustil državno prvenstvo. Laharnar tudi po zmagi v drugi etapi še ni prevzel vodstva, na vrhu je bil še Podvornik.

nežka libnik
Nežka Libnik

Pri mlajših mladinkah pa je vse tri preizkušnje dobila Nežka Libnik (KK Ravne), do cilja je prišla le še Eva Zala Stergar (DGK Pohorje – Spank Team). V svoji prvi enduro dirki je odlično začela tekmovalka v krosu Eva Terpin (Rajd Ljubljana), v prvi etapi je za Nežko zaostala le dobre tri sekunde, v nadaljevanju pa njeno kolo za kros ni več zmoglo zlorabe in Eva je bila prisiljena k odstopu.

V kategoriji U15, ki se je pomerila na dveh etapah, je Jakob Pristovnik (KK Ravne) za 18 sekund ugnal serijskega zmagovalca Jakoba Pračka (Kamplc), tretje mesto je zasedel Žiga Munih (Pedal Racing Team). Pri dekletih U15 sta do cilja prišli Slovakinja Maria Vyhlidalova (Medvedica) na prvem in Eva Podvornik (427 Savage Squad) na drugem mestu.

V najmlajši kategoriji U13 je drugo zmago sezone osvojil Tjaž Stres (Kamplc), sledil je zmagovalec Borovcev, njegov klubski kolega Rene Kovač, na tretjo stopničko pa je stopil Max Sliško (427 Savage Squad).

Vsi vrstni redi SloEndura Perkmandlc na sloenduro.com

Shimano SuperStage

Za Shimanovo SuperEtapo so prireditelji tokrat izbrali prenovljeno etapo Kanal, zadnjo etapo dolge trase in trase U17 ter najdaljšo etapo dirke.

shimano superstage

Pri moških je bil tudi tu najhitrejši Vid Peršak, pri ženskah pa z veliko prednostjo tekmovalka s krajše trase, mlajša mladinka Nežka Libnik. Že tretjič letos!

Točkovanje

Vid Peršak ostaja v vodstvu v absolutni razvrstitvi moških, a je njegova prednost pred Mihom Smrdelom s petdesetih točk poskočila na 450 točk. Smrdelu so za petami z majhnim zaostankom Kavčič, Babó in Leban. Pečnik se je zavihtel na 6. mesto.

Maša Komel je ubranila prvo mesto pri ženskah, na drugo se je prebila Lucija Mlinar, Sabrina Eberhard ostaja tretja.

Prvi trije mladinci so Babó, Pečnik in Struna, med mlajšimi mladinci sta z maksimalnim izkupičkom trdno na vrhu Laharnar in Libnik, v U15 pa vodita Praček in Podvornik.

Vse razvrstitve serije SloEnduro na sloenduro.com

V SloEnduru sledi

Ni časa za počitek. Že ta konec tedna, 22. in 23. junija, sledi SloEnduro Gorjanci pri Novem mestu, tudi letošnje državno prvenstvo in kvalifikacijska dirka za svetovno serijo.

Prijave se zaprejo nocoj ob polnoči.

Fotografije Matej Lovrič
Več fotografij v objavi na sloenduro.com

Preberi še

SloEnduro Borovci: Dvoboj za zmago in hitra mladinca

Sledite nam