simone leo
22. aprila 2024

Kdor se je bal moče, je zamočil. Druga dirka serije v sezoni 2024 je nad Ilirsko Bistrico potekala ob svežih temperaturah in na kvečjemu presuhi progi.

Na dolgi trasi sta zmagovalca postala Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) in Maša Komel (KK Črn trn). Dirko je pri moških zaznamoval dvoboj Smrdela z zmagovalcem prve dirke Vidom Peršakom (Unior – Sinter) ter dva tuja mladinca kot izzivalca – Italijan Simone Leo (Wolf Racing Team) je bil na koncu tretji, Slovak Maroš Krupa (MTBiker) pa le 14 stotink za njim četrti. Pri ženskah pa Maša Komel ni imela prave tekmice.

Po sobotnem treningu se je v nedeljo v hladnem jutru na traso odpravilo 220 kolesark in kolesarjev iz osmih držav. Pod borovci nad Ilirsko Bistrico je tekmovalce na dolgi progi na 29 km dolgem krogu čakalo 1200 višinskih metrov vzponov in spustov ter pet hitrostnih preizkušenj.

SloEnduro

Na dolgi trasi – moški

Že na prvi preizkušnji je pobudo prevzel lanski zmagovalec serije in Borovcev Miha Smrdel, sledila sta mu Nejc Huth (Energijateam.com) in Tržačan Simone Leo, ki letos nastopa s podporo Wolf Racing teama. Četrti je bil Krupa in peti Peršak, a na dobri dve minuti in pol dolgi preizkušnji so bile razlike majhne. Povečale so se po daljši drugi preizkušnji, ki jo je spet dobil Smrdel, sledila sta Leo in Huth, Peršak pa je na 4. mestu zaostal 8 sekund. Vid je bil Mihu za petami v najdaljši tretji preizkušnji, ki sta jo končala na 1. in 2. mestu. Nato je Peršak dobil zadnji dve, a je šlo dobro tudi Smrdelu, ki je bil obakrat drugi. Na koncu je Smrdel slavil svojo prvo zmago sezone s prednostjo 7,89 sekunde pred Peršakom. Svoje prve mladinske zmage in tretjega mesta v skupni razvrstitvi dolge proge se je veselil Simone Leo, četrti je bil Maroš Krupa in peti Nejc Huth.

miha smrdel
Miha Smrdel

Miha Smrdel:

»Ja, še ena odlična dirka je za mano. Na svoj rezultat sem izredno ponosen, vedel sem, da sem letos v pripravljalnem obdobju naredil korak naprej tako na področju fizične priprave kot tudi nastavitvami na kolesu. Na dirki sem zelo užival, počutil sem se super, skoraj perfektna vožnja brez napak. Proge so bile super, dva nova odseka, da sta vse skupaj malo popestrila.«

Vid Peršak:

»Kar pester dan je bil. Začel se je z izletom s proge na prvi etapi in žal po prehladu ta teden noge niso šle, kot bi želel. Vesel sem, da sem takoj, ko so se etape obrnile navzdol, spet bil zraven, ampak žal za kaj več premalo. Vesel sem, da je Mihi uspela dobra dirka. Zame pa je bil spet uspešen vikend, kar se tiče opreme in kolesa. Na vsakem startu, ki ga opravim, dobim ogromno informacij, kako se bajk obnaša, ko ga pritisneš na polno. Ob tem pa seveda velika pohvala GKD Borovci za zelo lepo dirko!«

Ženske

Pri ženskah se lanska prvakinja Tina Smrdel posveča maturi, novinke iz krosa Hane Kranjec Žagar pa tudi tokrat nismo dočakali, saj jo pesti poškodba. Maša Komel, ki je bila lani dvakrat druga, na finalu v Grožnjanu pa je prvič zmagala, tako ni imela pravih tekmic. V privi preizkušnji dneva jo je sicer prehitela Avstrijka Sabrina Eberhard (Radlager Racing Division), ki je potem nanizala še dve drugi mesti, a si je v tretji preizkušnji nabrala ogromno zamudo. Tako je bila na koncu četrta, med Mašo in njo pa sta se uvrstili še Maja Vojska (MBK Črni Vrh) in Lucija Mlinar (KK Ravne). Na oder za najhitrejše je stopila še petouvrščena Romunka Oana Matei (Bike Point Racing).

maša komel
Maša Komel

Maša Komel

»Tekma v Ilirski Bistrici je bila nekaj posebnega. Organizacija super, proge pa še boljše. Na prvi etapi sem imela problem z verigo, tako da sem morala tudi nekaj preteči, ampak sem vseeno zaostajala le 11 sekund za prvo. Skozi preostale etape sem svoj zaostanek zmanjševala in tudi kasneje po tretji etapi prevzela vodstvo. Rada bi poudarila tudi to, da mislim, da smo se s puncami imele super in uživale na polno, rezultat pa mi je še dodatna motivacija za naprej.«

V kategorijah dolge trase

Pri mladincih je bilo tokrat divje z minimalno razliko med Leom in Krupom. Tretje mesto pa si je prislužil Anže Kofjač (KK Završnica), osmi skupno. Zmagovalec Kamplca, Madžar Aron Babo je bil na dveh preizkušnjah izven najhitrejše deseterice, na koncu pa 7.

Najhitrejši veteran je bil Matjaž Bolčina (Kamplc Racing Team), zmagovalec kategorije master 1. V master 2 je zmagal Madžar Balasz Zisko (FRO Racing), v master 3 pa Martin Brus (Kamplc). Med amaterji je bil še enkrat na vrhu Nejc Šikman (ŠD Grabit).

V kategoriji e-bike je zmagal Luka Petrovčič, ki je le power stage prepustil Nemcu Valentinu Schleicherju (Radon Bikes). Mednju se je na koncu na 2. mesto uvrstil Marko Fink (KD Zverinice).

Shimano SuperStage

Tako kot na Kamplcu je točke za posebno nagrado prireditelja prinašala zadnja preizkušnja dneva na progi 1. maj. Pri moških jo je osvojil Vid Peršak, pri ženskah pa je tako kot v Ajdovščini vse ugnala mlajša mladinka Nežka Libnik (KK Ravne).

Na krajših trasah

Nežka Libnik nadaljuje svojo zmagovalno serijo v kategoriji U17, sledili sta ji Neža Štern (MTB klub Kranj Scott Team) in Eva Zala Stergar (DGK Pohorje – Spank Team). Pri fantih U17 je vse štiri preizkušnje in skupno zmago osvojil Ian Laharnar (Kamplc), drugi je bil Tine Gračner (Golovec trails) in tretji Loris Tabaj (Kamplc).

Na trasi s tremi preizkušnjami je bil v kategoriji dečkov U15 najhitrejši Jakob Praček (Kamplc) pred Galom Krašovicem (Golovec) in Žigom Munihom (Pedal Racing Team). Pri deklicah je zmagala Eva Podvornik (427 Savaga Squad) pred Gajo Šuštar (Golovec trails). V kategoriji 4Fun je nastopilo 24 tekmovalcev, zmagal je Dante Brelih (Alliance ASE Racing Team).

V kategoriji U13 na dveh hitrostnih preizkušnjah dvojna zmaga Kamplc Racing Teama z Renejem Kovačem na prvem in Tjažem Stresom na drugem mestu (zaostanek 22 stotink sekunde), tretje pa je osvojil Max Sliško (427 Savage Squad).

Vsi vrstni redi SloEndura Borovci na sloenduro.com

V seriji SloEnduro sledi …

… žal daljši premor, kot smo načrtovali. SloEnduro Maribor v dogovoru s prirediteljem prestavljamo na 31. avgust in 1. september, posebna objava o prestavitvi sledi.

Naslednja dirka bo tako 15. in 16. junija SloEnduro Perkmandeljc v Mežici. Podrobnosti pravočasno tukaj.

Še prej pa vabljeni na dve netekmovalni prireditvi: 11. maja SloEnduro dan Celovec – Falkenberg in 18. maja SloEnduro dan Cilenca trails. Prijave za Celovec so odprte, za Cilenco jih odpremo v naslednjih dneh.

www.sloenduro.com

Fotografije Matej Lovrič

Preberi še

SloEnduro Kamplc: Vroč in intenziven pomladni vikend nad Ajdovščino
SloEnduro Kamplc 2024: Video

Sledite nam