vid peršak, sloenduro kope
26. julija 2022

Na prašnih stezah Bike parka Kope Vid Peršak šestič državni prvak v enduru, Tina Smrdel najhitrejša pri dekletih. Oba ubranila čast odprtega državnega prvenstva in hkrati kvalifikacijske dirke EWS pred avstrijskim napadom.

Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je po štirih hitrostnih preizkušnjah, približno 1000 višinskih metrov in 11 minut “neto” dirkanja, za 16 sekund ugnal drugouvrščenega Avstrijca Maxa Fejerja (Team Dorrong), prvaka SloEndura iz leta 2019, tretji je bil še en Avstrijec Matthias Stonig (Scott Sports) z zaostankom 21 sekund za Peršakom.

Pa še tretji Avstrijec Stefan Mauser (Suspensionlab) na 4. mestu, potem pa srebrna kolajna državnega prvenstva med člani Jan Štucin (Pedal Racing Team). Za članski bron je treba pogledati do 8. mesta absolutne razvrstitve moških na dolgi trasi, tam je Enej Podlipnik (Bikehanic – 20 Chocolate) v svoji prvi članski sezoni. Med Štucinom in njim sta se uvrstila še en Avstrijec Gerd Skant (Bikeclub Giant Stattegg) na 6. in presenetljivi mladinski zmagovalec in prvak Miha Jerkič (KK Črn trn) na 7. mesto.

Prvo deseterico absolutne razvrstitve moških na dolgi trasi z 82 uvrščeni zaključujeta Jan Markič (ŠKTD Avče) na 9. in Jakob Smolnikar (MBK Črni Vrh) na 10. mestu.

Tudi pri ženskah je bilo napeto, saj je povedla Avstrijka Sarah Gamsjäger, ki je dobila prvo in tretjo hitrostno preizkušnjo. V drugi jo je z majhno prednostjo pol sekunde prehitela Tina Smrdel (MBK Črni Vrh). Sarah pa je padla v četrti in zadnji preizkušnji in zmago prepustila slovenski mladinki. Tretja je bila še ena Avstrijka Alexandra Eckert. V razvrstitvi državnega prvenstva je pod Tino na drugo stopničko stopila Tamara Homar (Energijateam.com) in na tretjo Maja Vojska (MBK Črni Vrh).

Poletna oaza Kope

Kaj izbrati sredini vročinskega vala – dom, morje ali svežino Pohorja na Kopah? 170 udeležencev iz osmih držav je izbralo slednje. Kope s progami kolesarskega parka (in še kakšno več) ter možnostmi bivanja so bile po dveh izvedbah dirk serije SloEnduro 4Fun in lanski odsotnosti zelo dobrodošle v koledarju in dobra izbira za izvedbo državnega prvenstva.

Na deseto državno prvenstvo so prišli dirkati tudi vsi dosedanji članski državni prvaki razen enega – in vsi v člansko kategorijo. Prvi prvak Kristjan Medvešček (tokrat v dresu ŠKTD Avče) je na svoji prvi dirki po letu 2016 celo le za mesto zgrešil prvo deseterico! Številni, ki se na vsaki dirki trudijo sezono za sezono, so se lahko le čudili.

Takole je šlo za zmago

Vid Peršak je pred severnoameriškimi dirkami EWS v formi in je prepričljivo dobil prve tri preizkušnje. Prvo na progi Mala Kopa z več kot 10 sekundami naskoka. Avstrijci so pritiskali, na drugih mestih so se zvrstili Stonig, Fejer in Mauser. Zadnjo preizkušnjo dneva je dobil Fejer.

Sarah Gamsjäger in Vid Peršak sta dobila tudi Kendino SuperEtapo, drugo preizkušnjo dneva pod imenom Lisička ali DH line, speljano na novo.

V kategorijah dolge trase

Miha Jerkič je s 7. mestom v absolutni razvrstitvi in svojo prvo mladinsko zmago v SloEnduru torej osvojil tudi mladinski naslov. Presenetljivo pred favoritom in lanskim zmagovalcem SloEndura Mihom Smrdelom (MBK Črni Vrh), ki pa je nastopil z bolečim zapestjem po padcu. Srebro torej za Smrdela, bron pa je šel na Koroško z Janom Polovšakom (KK Ravne).

Najhitrejši veteran je bil Blaž Černigoj (Kamplc racing team) iz najmlajše kategorije master 1. V kategoriji master 2 je zmagal Avstrijec Cri Maierhofer (Team Dorrong) pred Primožem Štrancarjem (Orbea Fox Enduro Team), ki je osvojil naslov prvaka, v kategoriji master 3 pa Martin Brus (Kamplc). Najhitrejši amater pa je bil Žiga Šemrov za novi vrhniški klub ŠKD Super potencial.

Kratka trasa

Na kratki trasi (prva + druga preizkušnja) je bil še enkrat najhitrejši tekmovalec kategorije U15 Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), njegov veliki tekmec Matija Ferjančič (Kamplc), s katerim sta imela pred Kopami enako število točk, je žal po padcu odstopil. Na stopničkah sta tako Kalinšku sledila klubski kolega Max Žvegla in Ian Laharnar (Kamplc).

Zmagovalec kategorije U17 Jakob Lorber (KK Završnica) je bil tokrat za svojo četrto zaporedno zmago natanko sekundo počasnejši od zmagovalca v U15. Jakob je zasluženo novi državni prvak v najmlajši uradni kategoriji državnega prvenstva, srebrno kolajno je osvojil Patrik Trošt (Kamplc) in bronasto Lovro Kojzek (Ravne). Vmes sta se na 2. in 4. mesto “odprte” dirke uvrstila Romun Arthur Hathazi (Bikepoint Racing) in Švicar Severin Zingg (RV Ersigen).

Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team) iz kategorije deklet U15 je bila najhitrejša ženska na kratki trasi pred vrstnico Ano Inkret (Calcit bike team) in Lucijo Mlinar (KK Ravne), zmagovalko v kategoriji U17.

Na najkrajši trasi za kategorijo U13 (3 + 4 preizkušnja) je pri dečkih zmagal Jakob Praček (Kamplc), edina udeleženka je bila Eva Podvornik (DGK Pohorje – Spank team).

Vsi vrstni redi

Izjavi zmagovalcev

mtb.si · SloEnduro Kope 2022

Pred nami je le še ajdovski finale

Zdaj si pa res lahko privoščite kak dan oddiha, potem pa se pripravite na veliki finale desete sezone serije SloEnduro: 27. in 28. avgusta se dobimo v Ajdovščini na dirki SloEnduro Kamplc.

Za naslov v skupni moški kategoriji bo vroče, kot že dolgo ne. Tako Miha Smrdel kot vodilni David Ivartnik (Golovec trails) sta na Kopah osvojila precej manj točk kot sicer. Oba s poškodovanimi zapestji po nedavnih padcih na treningu sta končala na 12. oziroma 20. mestu. Dobro pa je šlo zasledovalcema Janu Štucinu in Janu Markiču.

Ivartnika na prvem in Smrdela na drugem mestu loči 150 točk. Tretji Štucin in četrti Markič se bosta najverjetneje potegovala le za tretje mesto, a loči ju le 30 točk. Peršaka na finalu skoraj zagotovo ne bo. Če zmaga Smrdel, bo zmagovalec serije, če bo Ivartnik na tretjem mestu ali nižje. Zapestji obeh bosta do takrat verjetno delovali brezhibno …

Med ženskami ima Tina Smrdel skupno zmago že v žepu, tudi njen brat Miha jo bo težko izpustil med starejšimi mladinci. Med mlajšimi madinci do 17 let si jo je že zagotovil Lorber, med mlajšimi od 15 let pa Kalinšek.

Razvrstitve serije SloEnduro pred finalom na sloenduro.com

Razpis in prijave za SloEnduro Kamplc kmalu tukaj.

Fotografija Marko Obid @b23mtb

Preberi še

SloEnduro Kope: Konec tedna jubilejno 10. državno prvenstvo v enduru
SloEnduro Cilenca: Uspešna premiera v Zagorju

Sledite nam