jan štucin
27. junija 2022

Zagorje ob Savi je gostilo peto dirko serije SloEnduro. Enodnevni dogodek v organizaciji Kolesarskega kluba Zagorska dolina je bil tudi prva dirka sploh na Cilenca Trails, omrežju poti, ki so ga odprli pred letom dni.

Serija SloEnduro je tako na Cilenca trails in v športnem parku Europark pri Zagorju ob Savi dobila novo prizorišče, na katerega se bomo radi vračali, pa tudi dva nova zmagovalca. Na treh hitrostnih preizkušnjah dolge trase sta bila namreč najhitrejša Tamara Homar (Energijateam.com) in Jan Štucin (Pedal racing team). Jan je v enduro pri klubu od Cerknega tako rekoč od malega in se zadnje sezone redno uvršča pri vrhu, Tamara pa je v to disciplino prišla iz olimpijskega krosa.

Tamara je zmagala v konkurenci petih kolesark, dobila je tudi vse tri preizkušnje. Na drugem mestu ji je sledila Maja Vojska (MBK Črni Vrh) in na tretjem Alja Marič (Golovec trails).

sloenduro cilenca

Jan pa zanimivo ni bil najhitrejši na nobeni etapi, na vseh je bil drugi. Zmagovalci etap so bili Tim Jež (Kamplc racing team), na koncu 4., David Ivartnik (Golovec trails), na koncu drugi, in Jan Markič (ŠKTD Avče), na koncu tretji.

Kadar na dirki ni Vida Peršaka in Miha Smrdela, oba sta namreč minuli konec tedna nastopila na dirki svetovne serije EWS v Italiji, so tudi razlike pri vrhu manjše. Le najhitrejša trojica je za tri etape potrebovala manj kot deset minut, razlika med njimi pa je znašala 7,3 sekunde.

sloenduro cilenca

Zmagovalca Kendine SuperEtape (S2) sta postala Ivartnik in Homar.

V kategorijah dolge trase

Tokrat so vrh krojili tekmovalci članske kategorije elite, najhitrejši mladinec je bil Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh) na 5. mestu, Miha Jerkič (KK Črn trn) je bil 7. in Jan Polovšak (KK Ravne) 12. Kavčiču je na 6. mestu sledil najhitrejši veteran (master 1) Blaž Černigoj (Kamplc), najhitrejši amater pa je bil Nace Krivonog (Bosch Black Hole Enduro Team) na 9. mestu.

V starejših veteranskih kategorijah sta zmagala David Taucer (ASD Federclub Trst) v master 2 in Martin Brus (Kamplc racing team) v master 3.

Kratka trasa

Na kratki trasi z dvema hitrostnima preizkušnjama je bil spet najhitrejši tekmovalec kategorije U15, a tokrat je bil to Matija Ferjančič (Kamplc). Sledili so prvi trije iz kategorije U17: Jakob Lorber (KK Završnica), Patrik Trošt (Kamplc) in Lovro Kojzek (KK Ravne) le pol sekunde narazen.

Drugi v U15 je bil Ian Laharnar (Kamplc) in tretji Izak Štrubelj (Bikehanic – 20 Chocolate). Serijski zmagovalec Ažbe Kalinšek pa tokrat ni imel sreče – z 9. in 8. časom na etapah ter 30-sekundnim pribitkom, ker je v cilj prišel brez kolesa, je končal na 5. mestu v kategoriji in na 19. skupno med 47 uvrščenimi na kratki trasi. Da je prejšnji dan na evropskem prvenstvu v spustu v Mariboru osvojil bronasto kolajno, vse skupaj postavi v malo drugačno perspektivo.

Dekleti pa tokrat na kratki trasi le dve: Nežka Libnik pred novinko Azro Doler (obe Bosch Black Hole Enduro Team).

In še najmlajši

V kategoriji U13, ki se je pomerila na eni etapi, je zopet zmagal Jakob Praček (Kamplc), drugi je bil Žiga Munih (Pedal) in tretji Kostja Matijevec Jerman (Golovec).

Vsi vrstni redi na sloenduro.com

Po nekaj osipa na treningu je na dirki nastopilo 154 tekmovalcev iz štirih držav.

Odzivi iz ekip so po novi dirki dobri, seveda se zgodi, da trasa ne ustreza vsem. Najdaljša druga etapa French Connection + Jumanji, tudi Kendina SuperEtapa, je vsebovala nekaj vzponov, kar je zagotovo v duhu endura, je pa zato naredila selekcijo in komu tudi pokvarila dan. Zato pa so prav vsi uživali na novo zgrajeni enoslednici na tretji etapi. Tudi navijaško vzdušje je bilo tam noro. Na splošno je bil tudi obisk navijačev in radovednežev iz Zagorja in drugod dober.

Prireditelji pa so v vročini dobro skrbeli tudi za vse žejne in lačne.

Ali kdo ve razlog, da SloEnduro prihodnje leto ne bi zopet zavil v Zagorje?

Še dve pomembni dirki

Še dve dirki za točke sta v koledarju! Naslednja bo že državno prvenstvo 23. in 24. julija na dirki SloEnduro Kope, finale pa bo 27. in 28. avgusta s SloEndurom Kamplc v Ajdovščini. Razpis in prijave za SloEnduro Kope kmalu.

www.sloenduro.com

Fotografije Sara Todorović
Več fotografij v poročilu na sloenduro.com

Preberi še

SloEnduro Gorjanci: Dirka pod Gorjanci postane klasika
SloEnduro Krokar: Na Dobrni v mokrem prva skupna zmaga Tine in Miha Smrdela

Sledite nam