sloenduro kamplc ajdovščina
8. aprila 2024

Novo sezono serije SloEnduro – že dvanajsto po vrsti – bi težko začeli bolje. Klasična dirka Kamplc v Ajdovščini, najstarejša na slovenski zemlji in v regiji, sončen konec tedna, kvečjemu že prevroč, skoraj 300 nastopajočih iz osmih držav, tesno in napeto dirkanje na pestri trasi s kar 40 km, 1350 “višinci” in šestimi hitrostnimi preizkušnjami na dolgi trasi in še kaj.

SloEnduro

Naposled je bila najhitrejša peterica moških na dolgi trasi slovenska: Vid Peršak, ki je prvič nastopil v dresu ekipe Unior – Sinter Factory Racing, je dosegel svojo 28. zmago na dirkah serije SloEnduro! Na drugem mestu mu je sledil domačin Tim Jež (Kamplc Racing Team), zmagovalec Kamplca leta 2020, tretji je bil lanski prvak SloEndura Miha Smrdel (MBK Črni Vrh). Sledila sta državni prvak v spustu Luka Berginc (HDR Team) na 4. in Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh) na 5. mestu.

Prvo peterico sta zgrešila najhitrejša tujca, na 6. mestu Avstrijec Max Fejer (Team Dorrong), prvak SloEndura iz leta 2019, in na 7. odlični madžarski mladinec Áron Babó (FRO Racing). Za njima pa so se med prvo deseterico uvrstili še najhitrejši veteran Sebastjan Stres (Kamplc) na 8., Tilen Leban (Deš Fleš) na 9. in Jaša Kasjak Gutman (DGK Pohorje – Spank Team) na 10. mesto.

raphaela richter
Raphaela Richter

Pri ženskah je status prve favoritinje upravičila Nemka Raphaela Richter (Simplon Trailblazers), ki se je lani štirikrat uvrstila v prvo deseterico svetovnega pokala. Na drugem mestu ji je sledila domačinka Maša Komel (KK Črn trn), ki je osvojila eno etapno zmago, na tretjem pa rojakinja Silja Geck (Nicolai / iXS). Četrta je bila Avstrijka Sabrina Eberhard (Radlager Racing Division) in peta Darja Kodrič (MTB Trbovlje). Odlično je začela Teja Cerar (Golovec trails) s tretjim časom prve hitrostne preizkušnje, a je dirko končala na drugi preizkušnji s poškodovanim ramenom.

Prvih pet žensk

Malo globje v razplet dirke med moškimi

V prvi hitrostni preizkušnji je z zmago začel Tim Jež pred Bergincem in Kavčičem. Peršak, ki je morda po le dveh tednih na novem kolesu rabil malce več “ogrevanja”, je bil le šesti. Bistvena je bila zmaga v drugi preizkušnji, v kateri je bil Jež četrti. Vid je takrat povedel v skupni razvrstitvi in prednost obdržal do konca, čeprav je Tim dobil še tretjo in zadnjo etapo. Tako sta bila v etapnih zmagah na koncu izenačena s 3 proti 3, razlika med njima pa je znašala tri stotinke manj kot 7 sekund. Smrdel je na tretjem mestu zaostal dobrih 15 sekund, Berginc pa mu je dihal za vrat z dobrima dvema sekundama zaostanka.

Prvih pet moških

Med mladinci Madžar

Omenili smo že najhitrejšega mladinca: Áron Babó je osvojil pet etapnih zmag, le drugo je prepustil Maju Babačiču (Calcit Bike Team), ki pa mu ni šlo v nadaljevanju in je končal v ozadju. Drugo mesto je s skoraj minuto zaostanka osvojil Maks Struna (KK Završnica), ki je bil trikrat drugi, tretje pa Van Prosenik (Golovec trails).

Sebastjan Stres je zmagal v srednji veteranski kategoriji masters 2, tudi v obeh ostalih sta bila na vrhu njegova klubska kolega iz Kamplca: v mlajši master 1 Blaž Černigoj in v starejši master 3 Martin Brus. Najhitrejši amater je bil Nejc Šikman (ŠD Grabit). V kar močni kategoriji e-bike s sedmimi preizkušnjami je suvereno zmagal Kristjan Medvešček (ŠKTD Avče), še lani v Ajdovščini drugi na dolgi trasi (brez elektrike) pred Avstrijcem Geraldom Rosenkrantzom (Radlager) in Namcem Valentinom Schleicherjem (Radon).

Na krajših trasah

Številčna kategorija U17 z 49 fanti in štirimi dekleti se je prvič pomerila na svoji trasi, tokrat s petimi preizkušnjami. Pri mlajših mladinkah je bila na začetku svoje zadnje sezone v tej kategoriji še enkrat najhitrejša Nežka Libnik (KK Ravne) z veliko prednostjo pred Nežo Štern (MTB klub Kranj Scott Team) in novinko Lano Kuzma (KK Črn trn).

Med mlajšimi mladinci je prav tako svojo drugo in zadnjo sezono v tej kategoriji z zmago začel Ian Laharnar (Kamplc), sledila sta Matija Lačen (KK Črn trn) in Tine Gračner (Golovec trails).

Na trasi s štirimi preizkušnjami je v kategoriji U15 med dekleti zmagala Zala Krečič (Kamplc) pred Evo Podvornik (427 Savage Squad), pri fanti pa Jakob Praček (Kamplc) pred Žigom Munihom (Pedal Racing Team) in Kostjo Matijevcem Jermanom (Golovec trails). Tudi v kategoriji 4Fun je zmagal domačin iz Kamplca Aljaž Černigoj.

Na najkrajši trasi U13 s tremi preizkušnjami pa je zmagal Tjaž Stres (Kamplc) pred Maxom Sliškom (427 Savage Squad) in Jakom Severjem (KK Črn trn).

Shimano SuperStage

SuperEtapa je bila prvič obarvana v modro, barvo novega pokrovitelja. To je bila zadnja preizkušnja dneva, skalnati Škou tik nad mestom. Glede na tesno dirkanje ni presenečenje, da na njej nista zmagala skupna zmagovalca. Med ženskami je bila najhitrejša kar mlajša mladinka Nežka Libnik, med moškimi pa Tim Jež.

shimano superstage, tim jež, nežka libnik

Oba sta prejela po 10 točk za posebno lestvico Shimano SuperStage, zmagovalec ob koncu sezone prejme lepo nagrado pokrovitelja.

Vsi vrstni redi SloEndura Kamplc na sloenduro.com

Prvič smo žrebali nagrado trgovine Spar Online, ena udeleženka in en udeleženec sta domov odnesla bona po 100 €.

Sledi

Do naslednje dirke ni veliko časa za počitek in piljenje lukenj v pripravljenosti. Druga dirka bo na sporedu že 20. in 21. aprila, to bo SloEnduro Borovci v Ilirski Bistrici. Prijave so odprte še teden dni!

Razpis in prijave na sloenduro.com

Fotografije Matej Lovrič

Preberi še

Po prvem SloEnduro dnevu v Novi Gorici

Sledite nam