sloenduro grožnjan
11. aprila 2022

Vid Peršak in Slovakinja Simona Kuhynkova sta v Grožnjanu v Istri postala zmagovalca prve dirke desete sezone serije SloEnduro.

Aktualni slovenski prvak v enduru in štirikratni skupni zmagovalec serije SloEnduro Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je edini končal dirko s seštevkom petih hitrostnih preizkušenj pod 14 minutami. Na drugem mestu je sledil Finec Tarmo Ryynänen (Specialized Nordics), mladenič z dvema lanskima uvrstitvama v prvo peterico kategorije do 21 let na svetovni enduro seriji EWS z zaostankom petih sekund, na tretjem pa David Ivartnik (Golovec trails), lanski zmagovaleč v Kočevju, z zaostankom 15,99 sekunde. Na podelitev najhitrejše peterice sta se stisnila še bivši državni prvak Jan Markič (ŠKTD Avče) na 4. mesto (+18,63) in lanski skupni zmagovalec SloEndura, mladinec Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) (+19.87).

Peršak je dobil tri od petih hitrostnih preizkušenj, v tretji je bil najhitrejši Markič in v četrti Ryynänen.

Slovaška mladinka Simona Kuchynkova (OKӨ EVERYWHERE Racing) pa je bila pri ženskah najhitrejša kar na vseh petih preizkušnjah. Na drugem mestu ji je na koncu sledila domačinka Gorana Težak (BK Buzet), na tretjem pa v svoji prvi enduro dirki v tej kategoriji Slovenka Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), ki je lani še nastopala in zmagovala v kategoriji do 17 let. Kuchynkova ima od lani že zmago v EWS v kategoriji do 21 let in celo 4. mesto med mladinkami na SP v spustu!

Miha Smrdel je bil tudi najhitrejši mladinec pred Avstrijcem Valentinom Freyem (Team Dorrong) in svojim kolegom iz MBK Črni Vrh Jernejem Kavčičem. Sebastjan Stres (Kamplc Racing Team) je bil najhitrejši v veteranskih kategorijah, Nace Krivonog pa je med amaterji osvojil zmago za oživljeno koroško ekipo Bosch Black Hole Enduro Team.

Na krajši trasi je bil od vseh najhitrejši zmagovalec najmlajše kategorije U15 Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), v tej kategoriji je nastopilo kar 36 kolesarjev. Patrik Trošt (Kamplc Racing Team) pa je zmagal v kategoriji do 17 let.

Vrnitev v Grožnjan

Po skoraj povsem izgubljeni sezoni 2020 in zaradi epidemije še vedno okrnjeni 2021 smo si vsi zaslužili dober začetek sezone 2022. Za to bi težko našli boljše prizorišče kot Grožnjan v Istri. Tu se je od začetka serije v letu 2013 serija zaključila že šestkrat, enkrat prej pa tudi že začela. To je s srednjeveškim mestecem in razgledom do morja tudi ena najbolj slikovitih lokacij za izvedno mtb enduro tekmovanja.

Za skoraj 200 tekmovalcev iz sedmih držav so gostitelji iz BBK Grožnjan pripravili pet hitrostnih preizkušenj s skupno dolžino kroga okoli 32 km in s približno 1200 m višinske razlike. Najmlajši kategoriji U15 in U17 sta skupaj z novo kategorijo 4Fun opravili s tremi od teh preizkušenj.

V SloEnduro se vračajo dvodnevne prireditve, za takšen format se je odločilo pet od osmih prirediteljev. To pomeni trening na trasi v soboto in bolj sproščen tekmovalni spored v nedeljo. V Grožnjanu je bil sobotni trening prav posrečen, skupaj z druženjem na trasi, klepetom in novimi prijateljstvi. Še vreme je sodelovalo, saj je šele po treningu začelo močno pihati, padlo je tudi nekaj kapelj. A daleč od tega, da bi bile zato poti v nedeljo kaj blatne, ravno prav je bilo.

Zmagovalca

Vid Peršak: “Po dolgem času sem se vrnil v tekmovalni ritem. Začel sem kar dobro, potem pa sem v tretji in četrti etapi naredil nekaj večjih napak. Ampak glede na to, da je bila to prva dirka na novem kolesu in vzmetenju, je to dober obet za nadaljevanje sezone. Veseli me tudi tako visoka udeležba in odlična organizacija.”

Simona Kuhynkova: “Super vikend je bil – tako vreme, proge in celotno prizorišče … vse je bilo odlično. Želela sem si najti svoj dirkaški ritem, našla sem ga in zelo sem zadovoljna. Proge niso bile preveč tehnične, zahtevale pa so veliko moči, kar je primerno za začetek sezone. Če bom našla čas, bi se še kaj vrnila na dirke SloEndura. Letos bom nastopila na štirih dirkah EWS.”

Vrstni redi – skupno
Vrstni redi – po kategorijah

Na drugo dirko bo treba počakati le dober mesec. 14. in 15. maja se vidimo na dirki SloEnduro Borovci v Ilirski Bistrici. Podrobnosti o prireditvi kmalu na sloenduro.com.

Fotografije Lorenzo Fattor @faber_l_f
Na naslovni fotografiji (od leve) Miha Smrdel, Tarmo Ryynänen, Vid Peršak, David Ivartnik in Jan Markič

Preberi še

SloEnduro Grozni: Jubilejna 10. sezona se začne v Grožnjanu

Sledite nam