sloenduro gorjanci
18. junija 2024

Ta konec tedna, 22. in 23. junija, pri Gabrju nedaleč iz Novega mesta: četrta izvedba dirke SloEnduro Gorjanci v organizaciji Kolesarskega društva Zverinice in dvanajsto državno prvenstvo Slovenije v disciplini enduro.

Od leta 2013 je bilo državno prvenstvo v enduru štirikrat na Primorskem, štirikrat na Gorenjskem, dvakrat na Koroškem, lani v Zasavju, enkrat pa na Dolenjskem – leta 2020 v Kočevju. Letos bo na Dolenjskem še drugič, na Gorjancih.

SloEnduro

Baza prireditve bo zopet pri domu Lovskega društva Trdinov vrh v Dulah. Med domom in Trdinovim vrhom pa so Zverinice pripravile traso, dostojno boja za kolajne državnega prvenstva in drese državnih prvakov.

Na dolgi trasi bo kar šest hitrostnih preizkušenj s skupno višinsko razliko 1320 v.m., za kategorijo e-kolesarjev seveda še dodatna navkreber. Na krajših htrasah pa seveda kakšna manj, vse do trase s tremi preizkušnjami za najmlajšo kategorijo U13 s 380 višinci.

Nekaj znanega in nekaj novega. Novi etapi sta S1 – Biciklama (Shimano SuperStage) in S2 – Lipa naša.

sloenduro gorjanci

Več o trasi na sloenduro.com: SloEnduro Gorjanci 2024 | Trasa državnega prvenstva

Konkurenca

Pri moških bo napeto. Branilec članskega naslova Vid Peršak (Unior – inter), tudi vodilni v seriji, si želi svojega že osmega naslova, petega zaporednega. Zanimivost: Vid na Gorjancih še nikdar ni dirkal!

Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) ima že tri naslove skupnega zmagovalca v seriji SloEnduro, a še nobenega naslova državnega prvaka, zato bo stisnil zobe in pozabil na bolečine. Pride tudi zadnji prvak, ki ni Peršak – Jan Markič (UC Caprivesi), naš “delavec na začasnem delu v tujini”, v Italiji, prvak iz leta 2019. Še kdo od domačih lahko pomeša štrene pri vrhu, da bo bolj pestro, pa se vrača čanski zmagovalec Gorjancev, Južnoafričan Keira Duncan, pa še kdo od tujcev na lovu za točkami za lestvico, ki prinaša pravico nastopa v svetovnem pokalu.

Pri ženskah naslova žal ne bo branila Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), ki ima še nekaj maturitetnih obveznosti. Glavna favoritinja bo tako Maša Komel (KK Črn trn), a kot se je pokazalo minuli konec tedna v Mežici, v enduru minuli dosežki niso garancija za uspeh.

Med mladinci se za državno prvenstvo v enduro vrne Maj Babačič (Calcit Bike Team), ki se bolj posveča spustu, a ne bo imel lahkega dela s Tianom Pečnikom (KK Ravne) in Maksom Struno (KK Završnica), ki sta očitno v formi. Pri mlajših mladincih na lestvici sicer dominira Ian Laharnar (Kamplc Racing Team), a v Mežici mu je šlo kar za nohte. Matija Lačen (KK Črn trn) se je minuli konec tedna poškodoval in ga ne bo na Dolenjsko. Pri fantih U15 pa bo vodilnega Jakoba Pračka (Kamplc) verjetno nabolj zanimalo, če je njegov soimenjak Jakob Pristovnik (Ravne), ki mu je dal vetra na domačem terenu, lahko hiter tudi drugje.

Seznam prijavljenih na prijavim.se

Kdaj?

Nič novega pri sporedu. Trening v soboto od 11. ure, v nedeljo dirka od 9.30.

Razpis SloEnduro Gorjanci na sloenduro.com

Časi v živo v nedeljo na timing.sportident.com

Vreme

V soboto sonce s temperaturami blizu 30, v nedeljo malce oblačno, pod 25 stopinjami, kakšna nevihta ni izključena.

Kakšnega prostovoljca verjetno še vzamejo

Preberi še

SloEnduro Perkmandlc: Korošci najspretnejši na domačih strminah

Sledite nam