sloenduro borovci
16. maja 2022

220 udeležencev, od teh skoraj sto mladih do 17. leta, uspešna tudi premiera kategorije U13. Bravo, Borovci!

vid peršak, sloenduro borovci
Vid Peršak, foto Tadej Morano

Zmagovalca druge dirke serije SloEnduro v sezoni 2022 sta v Ilirski Bistrici postala Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) in Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team). Najhitrejša sta bila na dolgi trasi dirke SloEnduro Borovci, ki je združevala pet hitrostnih preizkušenj in okoli 1100 višinskih metrov vzponov in spustov.

tina smrdel, sloenduro borovci
Tina Smrdel, foto GKD Borovci

Hitrostne preizkušnje, ki so jih pripravili prireditelji iz gorskokolesarskega društva Borovci, večinoma niso bile prezahtevne. Na novo pripravljena peta in zadnja preizkušnja Draga, na kateri so tako kot na četrti nastopili le udeleženci na dolgi trasi, pa je marsikomu že povzročila nekaj preglavic. Preizkušnjo je otežila tudi vročina na razmeroma dolgih vzponih.

Najbolj razveseljuje številčna udeležba: nastopilo je več kot 220 kolesark in kolesarjev, med njimi tudi nekaj gostov iz Avstrije, Hrvaške, Italije in celo Bolgarije. Na startu je bilo skoraj sto mladih v kategorijah U15, U17 in v novi kategoriji U13 let!

sloenduro borovci
Najmlajši s starta, foto GKD Borovci

Na vrhu na dolgi trasi

Peršak, tudi zmagovalec prve letošnje dirke v Grožnjanu, pa lani v Ilirski Bistrici in doslej štirikrat skupni zmagovalec serije, je bil najhitrejši na vseh petih preizkušnjah. Vključno z drugo, imenovano Ahac, ki je štela kot Kendina SuperEtapa s posebno nagrado za najhitrejšo kolesarko in kolesarja.

Na koncu je bil drugi David Ivartnik (Golovec trails), ki je Peršaku za petami prav na Ahacu, na ostalih preizkušnjah pa tretji, skupno je za njim zaostal 34 sekund in 92 stotink. Tretji je bil lanski skupni zmagovalec serije, mladinec Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), drugi najhitrejši na četrti preizkušnji Borovci, a z nekaj več zaostanka na prvi in zadnji preizkušnji. Na koncu 8 sekund in pol za Ivartnikom. Med prvo peterico, ki na koncu stopi na stopničke absolutne razvrstitve, sta se uvrstila še Jan Štucin (Pedal Racing Team) na 4. in Jakob Smolnikar (MBK Črni Vrh) na 5. mesto.

Tudi mladinka Tina Smrdel, ki je lani še nastopala (iz zmagovala) na kratki trasi v kategoriji do 17 let, je dominirala na vseh preizkušnjah in zasluženo osvojila svojo prvo zmago v absolutni ženski kategoriji dolge trase, v kateri nastopajo tudi članice, veteranke in amaterke. Nabrala si je veliko prednost, saj je drugouvrščena Tamara Homar (Energijateam.com) na koncu zaostala za 2 minuti in 26 sekund, tretjeuvrščena Maja Vojska (MBK Črni Vrh) pa še dobrih 17 sekund več.

vid peršak, sloenduro borovci
Vid Peršak, foto GKD Borovci

Vid Peršak

“Današnja dirka je bila vrhunska, zame je bila zadnja v sklopu priprav na prvo dirko svetovne enduro serije EWS. Forma se dviguje, testiranje na Škotskem se je izplačalo, tako da zelo mirno pričakujem prve dirke EWS. Danes sem dirkal brez večjih težav in z odličnimi vožnjami, tako da sem zelo vesel in zadovoljen z današnjo predstavo.”

Kategorije

Vid Peršak je bil tako najhitrejši član, Miha Smrdel pa najhitrejši mladinec. Drugi mladinec je bil Avstrijec Simon Sachse (Altis The Bike Team) in tretji Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

V veteranskih kategorijah je Sebastjan Stres (Kamplc Racing Team) zmagal v najmlajši Master 1 in bil 8. absolutno, Luka Peskar (Golovec trails) je bil najhitrejši v Master 2 in Martin Brus (Kamplc Racing Team) v Master 3. Domačin Matej Gombač (GKD Borovci) je navijače navdušil z zmago med amaterji, v absolutni razvrstitvi je bil enajsti.

Kratka trasa

Na krajši trasi, ki je združevala prve tri hitrostne preizkušnje, je bil spet najhitrejši tekmovalec kategorije do 15 let Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate). V svoji kategoriji je zmagal pred Matijem Ferjančičem in Blažem Stresom (oba Kamplc Racing Team). V kategoriji U17 pa je bil najhitrejši Lovro Kojzek (KK Ravne) pred Jakobom Lorberjem (KK Završnica) in Majem Babačičem (Calcit Bike Team).

Med dekleti je bila na kratki trasi najhitrejša Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team) pred Ano Inkret (Calcit Bike Team), obe sta iz kategorije U15, in Lucijo Mlinar (KK Ravne), edino nastopajočo v kategoriji U17.

Najmlajši so se prvič pomerili v kategoriji U13, nastopili so na drugi in tretji hitrostni preizkušnji. Zmagal je Jakob Praček (Kamplc Racing Team) pred Kostjem Matijevcem Jermanom (Golovec trails) in Žigom Munihom (Pedal Racing Team).

Vrstni redi

Razvrstitev v seriji SloEnduro po dveh dirkah

Tretja dirka bo SloEnduro Krokar na Dobrni v soboto, 28. maja. Iz dvodnevne so jo prireditelji iz KD Krokar iz objektivnih razlogov in v dogovoru s SloEndurom spremenili v enodnevno. Razpis in prijave vsak trenutek!

Fotografije Tadej Morano, GKD Borovci in prijavim.se
Več fotografij kmalu v fotogaleriji na sloenduro.com

www.sloenduro.com

Preberi še

SloEnduro Grozni: Vikend hitrosti in dobrega vzdušja v Istri

Sledite nam