22. oktobra 2018

Danijel Kovačič se s SSWC 2018 v Oregonu vrača z zaupanjem brezprestavnega plemena za organizacijo prvenstva prihodnje leto.

Okej, svetovni pokal Maribor, dirka po Sloveniji … a Slovenija bo prihodnje leto gostila še eno pomembno kolesarsko prireditev na svetovnem nivoju. Svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu brez prestav! Single Speed World Championships ali kratko #SSWC2019.

Danijel Kovačič se že leta udeležuje svetovnih in evropskih prvenstev v tej podzvrsti, s partnerko Uršulo Kordiš sta bila tudi glavna krivca za uspešno evropsko prvenstvo SSEC 2016 v Kobaridu. Tudi letos ju je odneslo na SSWC v Bend v Oregonu in napol načrtno / napol zato, ker so ju “potunkali”, sta v kaosu, ki se mu reče izbor naslednjega prireditelja prvenstva, odnesla zmago. SSWC se je že kuhal v njunih glavah in glavah slovenske singlespeed družinice, a se je resneje govorilo o letu 2020. Bo pač leto prej.


Foto SSWX2018 Bend, OR

Izbor prireditelja je vključeval akrobatsko podajanje pivskih kozarcev čez mizo (in seveda posledično praznenje, nato še tek) in neverjetno veslaško prečkanje reke v čolničkih, ki so jih ekipe same izdelale iz kartonskih škatel … Dani je imel pri igrah za podporo ekipo New Yorka, brez njih ne bi šlo. Pravzaprav so njujorčani dobili gre in predali čast organizacije Sloveniji.

“Že ko sem se prijavil na prvenstvo, sem vedel, da se nekaj pripravlja …” sporoča Dani iz trenutno sončnega Oregona. “Mislil sem, da bo prvenstvo 2019 dobila Kanada, dolgo se že trudijo. Na koncu nisem imel dosti izbire, imel sem močno podporo.”


Okrepne postaje v Bendu, z mojstrom za slanino vred. Ti kaj pomeni ime Paul Price. Iz Paul Components? Foto DK

Morda glavni krivec za takšno podporo je ameriška single speed ikona Dejay Birtch (na uvodni fotografiji z Danijem), ki je kot opazovalec obiskal EP v Kobaridu pred dvema letoma, pa tudi evropski kolesarji, ki so odpotovali v Oregon.

Svetovno singlespeed MTB prvenstvo 2019 bo ob koncu sezone, lokacija še ni znana.

To bo malce drugačno prvenstvo, ki bi ga ta trenutek v Sloveniji razumeli le redki. Zakaj singlespeed? Zakaj maškarada? Zakaj toliko piva? In še velikokrat zakaj … Našo državico v vsakem primeru čaka šok.


Foto SSWX2018 Bend, OR

Prvaka 2018

Letošnja prvaka sta na 70 km krogu postala Američana Rachel Lloyd in Payson McElveen, ki sta si namesto kolajn in mavričnih dresov tradicionalno prislužila tetovaži.

Preberi še
SSWC 2016: Avstralski “blues”
Si že na “singlspidu?”
Na Japonskem podelili nova tatuja
SSWC 2014 Aljaska, tudi “dirka”
SSWC: Prvenstvo z malo pravili in veliko zabave

Sledite nam