Pauline Ferrand Prevot, Evie Richards
2. marca 2021

Včasih je dobro, da imamo potujoče reporterje. Aleš Boben se potika po Španiji in je skoraj zagotovo prvi Slovenec, ki je letos že tekmoval na dirki v krosu kategorije HC. Bobi poroča.

Že več kot leto dni je minilo od zadnje dirke v kategoriji HC, ki je uvrščena stopničko pod svetovnim pokalom. Kje? V Banyolesu na severovzhodu Španije. V Kataloniji ob vznožju Pirenejev in nedaleč stran od francoske meje, blizu mesta Girona, se je začela sezona gorskolesarskih dirk na najvišjem nivoju.

Banyoles in Super Cup Massi

Točke za lestvico UCI, ki jih lahko tam osvojiš, tokrat ne štejejo za štartno postavitev v svetovnem pokalu ali za olimpijske igre, a se je tam srečalo precejšnje število vrhunskih tekmovalcev s skoraj celega sveta, ki so želeli praznovati otvoritev sezone 2021. Na startni listi sta manjkala le napovedana številka ena na svetu, Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing Team) in njegov novi moštveni kolega, Južnoafričan Alan Hatherly. Oba sta imela težave s potovanjem v Španijo. Tam so bili skoraj vsi, ki v Evropi kaj pomenijo.

Foto Francesc Lladó / fotografia esportiva.

Preko tisoč nastopajočih

Na izjemno kompaktni in gledalcem prijazni trasi, katere krog je bil daljši od šestih kilometrov, je bilo veliko število nastopajočih. V dveh dneh se jih je v različnih kategorijah zvrstilo kar preko tisoč! Samo v moški elitni kategoriji kar 270! Po začetnem krogu so se raztegnili po progi kakor dolg niz biserov. Edino težavo pa so predstavljali zavoji, ki so onemogočali prehitevanja.

No, tisti spredaj s tem pač niso imeli težav. Vsaj na začetku ne. Proti koncu dirke pa so borili z zaostalimi tekmovalci, ki so jim otežili napredovanje, in to kljub uporabi pravila 80 %. Pri ženskah so to bile predvsem mladinke, ki v svoji kategoriji še niso padle pod 80-odstotno pravilo in so zato “elitašicam” predstavljale kar veliko oviro.

Evie Richards. Foto organizator.

Dekleta

V ženski dirki se je na začetku v vodstvu menjalo kar nekaj tekmovalk, a nato je Evie Richards (Trek Factory) izkoristila svojo šprintersko moč in suvereno izpeljala dirko do prvega mesta. Moštvena kolegica Jolanda Neff je bila druga po tem, ko je izkoristila nezbranost v enem izmed zavojev takrat še drugouvrščene Elisabeth Brandau (EBE Racing), ki je na koncu končala na tretjem mestu.

A prve dirke v sezoni niso le preprosta tekmovanja, ampak tudi določanje položajev po zimi, po obdobju treningov brez medsebojnega merjenja. Kje sem, se vsakdo sprašuje spomladi in včasih med dirko dobi presenetljiv odgovor.

Jolanda Neff se je veselila uspešnega začetka nove sezone: “Zame osebno je preprosto lepo, da lahko ponovno dirkam, in to že februarja! In zdaj uživam v tem!”

Victor Koretzky, Thomas Litscher
V nedeljo nepremagljivi duo Koretzky in Litecher. Foto Billy Fotograf.

Moški

Victor Koretzky (KMC-Orbea) je veliki zmagovalec moške dirke. Prav tako kot pri dekletih so se v vodstvu izmenjavali nekje do polovice dirke. Nato je Koretzky napadel in sledil mu je samo moštveni kolega Thomas Litscher. Špansko čast je rešil David Valero Serrano (BH Templo Cafés UCC), ki je preizkušnjo končal na tretjem mestu. Francoz Maxime Marotte (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) je zasedel četrto mesto. Največje presenečenje je bilo peto mesto mladega Romuna Vlada Dascaluja, ki je svojo prvo dirko odpeljal v dresu novega delodajalca, ekipe Trek-Pirelli.

Celotna karavana se sedaj seli v Italijo na dirko Internazionali v Andori blizu Savone v Liguriji. Tam se jim bodo pridružili še svetovni prvak Jordan Sarrou in Gerhard Kerschbaumer (Specialized Factory) ter Sinna Frei in Laura Stieger (Specialized Factory). In prav ta dirka bo prav na višini svetovnega pokala!

Vrstni redi

Naslovna fotografija Francesc Lladó / fotografia esportiva

Preberi še

Prva letošnja dirka v Evropi – Scott Marathon Mediona

Sledite nam