Red Bull Rampage, Brett Rheeder
22. oktobra 2022

Red Bull Rampage se je letos vrnil na kraj zločina, kjer se je največji freeride dogodek odvijal med leti 2008 in 2013, zadnji zmagovalec s tega prizorišča je bil ameriški veteran Kyle Strait.

Kyle Strait na žalost ni dočakal finalne vožnje, saj je grdo padel in se huje poškodoval že na treningu. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Novo / staro prizorišče in vrhunske predstave povabljenih freeriderjev. Mladi počasi dihajo za vrat starejšim in izkušenejšim, pa čeprav zmagovalec šteje 29, drugouvrščeni 30 in tretjeuvrščeni 31 let. Počasi prihaja nova generacija “divjih” kolesarjev, a nekaj si moramo priznati – čeprav si mladi upajo precej, imajo “ta stari” še vedno več izkušenj.

Na 16. ponovitvi največjega freeride spektakla so letos svoje predstave prikazali le enkrat, saj je drugo vožnjo odpihnil veter. Že tako so zaradi nekoliko bolj vetrovne vremenske napovedi tekmovanje prestavili za pol ure, a tudi to ni bilo dovolj, da bi gorskokolesarske virtuoze lahko videli dvarat. Tako določenim tekmovalcem ni uspelo popraviti slabšega vtisa s prve vožnje, a kakor koli obrnemo, maksimalnega števila točk letošnjega zmagovalca v drugi vožnji ne bi presegel nihče izmed sodelujočih.

Red Bull Rampage 2022

Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Kako so letos razdelili nagrade?

  • 1. mesto Brett Rheeder, 90,66 točk
  • 2. mesto Szymon Godziek, 86,33 točk
  • 3. mesto Brandon Semenuk, 84 točk
  • 4. mesto Reed Boggs, 82,66 točk
  • 5. mesto Thomas Genon, 81 točk
  • 6. mesto Carson Storck, 77 točk
  • 7. mesto Kurt Sorge, 74 točk
  • 8. mesto Andreu Lacondeguy, 73 točk
  • 9. mesto Jaxson Riddle, 67 točk
  • 10. mesto Cam Zink, 66 točk
  • 11. mesto Ethan Nell, 65,33 točk
  • 12. mesto Tom Van Steenbergen, 63,66 točk
  • 13. mesto DJ Brandt, 62,33 točk
  • 14. mesto William Robert, 58 točk
  • 15. mesto Dylan Stark, 53 točk
  • 16. mesto Tyler McCaul, 37,66 točk

Nagrado McGazza Spirit je prejel Tom Van Steenbergen. Nagrada za najboljši stil je šla v roke Jaxsona Riddla. Najboljši “diggerji” oziroma najbolj delovna ekipa je bila tista, ki je pomagala Brettu Rheederju (Phill Mclean in Austin Davignon). Nagrada za najboljši trik je šla v roke Brandonu Semenuku (startni skok), Cam Zink pa je prejel nagrado za vztrajnost.

Izjave najboljših na 16. Red Bull Rampage

Brett Rheeder:

“Bil sem precej negotov, kaj se bo zgodilo letos. Imel sem veliko sprememb, skozi katere sem šel na osebni ravni, in nisem vedel, ali se bom še kdaj vrnil na takšno tekmovalno raven. Torej, če sem iskren, nisem prišel zmagati. Želel sem se samo prepričati, da je vse, kar počnem, zame in ne za druge.”

Samantha Saskia Dugon / Red Bull Content Pool

Szymon Godziek:

“Nisem bil prepričan, ali naj naredim obrat za 360 stopinj v prvi ali v drugi vožnji. To je bila zadnja odločitev in bilo je stresno. To je bila daleč najstrašnejša stvar v mojem življenju. Uspelo je, vendar je bilo izredno težko.”

Foto Samantha Saskia Dugon / Red Bull Content Pool

Brandon Semenuk:

“Ta linija je dobesedno kričala vame. Nisem bil edini, ki si je ogledoval prvi skok. A sem se odločil, da izpeljem začrtano smer, ker sem verjel, da lahko deluje. Bil je tako kul objekt, ki ga je bilo težko spregledati. Bila je edinstvena priložnost, glede na to, kako so zgradili začetno platformo, in takšne priložnosti morda ne bom imel več. Kljub temu, da je bil uvodni skok zelo nevaren, je bilo po mojem mnenju vredno tvegati.”

Foto Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Vožnje prvih treh v videu

11 zmag za Kanado

Po številu osvojenih zmag na Red Bull Rampage so z včerajšnjo zmago Bretta Rheederja Kanadčani prepričljivo najboljši. Štiri zmage ima Brandon Semenuk (2008, 2016, 2019 in 2021), tri zmage si lasti Kurt Sorge (2017, 2015, 2012), dve Brett Rheeder (2018 in 2022), po eno pa Tyler Klassen (2002) in Wade Simmons, ki je bil leta 2001 prvi zmagovalec Rampagea.

Ostalih pet so dosegli štirje, in sicer Američan Kyle Strait dve (2004 in 2013), po eno pa Francoz Cedric Gracia (2003), Američan Cam Zink (2010) in Španec Andreu Lacondeguy (2014).

Foto utrinki letošnjega Red Bull Rampage

redbull.com

Na naslovni fotografiji Brett Rheeder. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool.

Preberi še

Red Bull Rampage

Sledite nam