ews petzen jamnica
31. maja 2022

Še dobra dva tedna do prihoda svetovne serije v enduru na Koroško. Od 16. do 19. junija EWS na obeh straneh meje skupaj z EWS-E.

Serijo Enduro World Series bi zlahka označili za svetovni pokal v enduru, eni najbolj atraktivnih disciplin gorskega kolesarstva. Na Koroško prihajajo tekmovalci iz več kot 40 držav, poleg dirkanja v izbrani kategoriji EWS jih pričakuje še festival Black Hole Bike Fest ter seveda vsa lepota te dežele. EWS Peca/Jamnica – skupaj z ločeno dirko EWS-E za ljubitelje e-koles – poteka od 16. do 19. junija na prizoriščih v Avstriji in Sloveniji.

Koroška, gorskokolesarski raj

V svetu gorskega kolesarstva ima Koroška – na obeh straneh meje – poseben status. Kolesarski park MTB ZONE Bikepark Petzen z znamenitim Flow Country Trailom je svetovno znan in dejansko ga obiskujejo kolesarji z vseh koncev našega planeta. Enako velja za enoslednice na Jamnici, kjer je središče izredne mreže naravnih gorskokolesarskih poti.

jamnica, petzen, peca
Sploh ni treba, da je na vsaki fotografiji kolesar, kajne? Jamnica s Peco v ozadju. Foto Duncan Philpott.

“Gorsko kolesarjenje ima veliko disciplin in variacij, ampak pri nas se bo vsak počutil tako, kot da so poti narejene posebej zanj. Celotna kolesarska mreža obsega približno 900 kilometrov poti, vključno s kolesarskimi parki, pump tracki in številnimi posebnimi potmi. Na Južnem Koroškem ponujamo resnično neomejen izbor gorskokolesarskih možnosti, skoraj ideal v tem športu,” je povedal Robert Karlhofer, generalni direktor organizacije Tourismusregion Klopeiner See – Südkärnten GmbH.

“Zaradi izrednih poti in čudovitih razgledov s Pece je ta destinacija nebesa za gorske kolesarje. Ne vozimo pa se samo po pobočjih gore, ampak tudi znotraj nje. S kolesarskim raziskovanjem nekdanjih rudniških tunelov rudnika Mežica boste v podzemlju prečkali mejo dveh držav, prav tako pa tudi mejo svoje domišlije,” je še dodal Karlhofer.

Če ne dirkaš, pa navijaš

Peca in Jamnica sta EWS gostila že leta 2018 in že takrat so naravne kulise, neokrnjena narava in dobro zgrajene poti navdušile kolesarje. Letos se na prizorišče vrača 350 vrhunskih tekmovalcev v enduru, pred njimi pa je 50 kilometrov poti in približno 2000 višinskim metrov dnevno. V kategoriji amaterjev se pričakuje še dodatnih 400 nastopajočih. V programu festivala Black Hole Bike Fest je tudi dirka EWS-E za ljubitelje e-kolesarjenja ter mednarodna dirka EWS Kids Race, namenjena mladim. Registracije za amaterske kategorije in otroško dirko so še vedno odprte na www.enduroworldseries.com. V okviru festivala bo potekal tudi nastop akrobatskih jadralnih padalcev, v soboto in nedeljo zvečer pa sta na programu zabavi na prostem.

Vsi obiskovalci dirke in festivala ste vabljeni k navijanju na trasah vseh prizorišč, prav tako pa seveda v cilju pod Peco. Tam bodo svoje “bazne tabore” postavile tudi vse ekipe, na prizorišču pa bodo tudi razstavljavci koles in opreme. Vstopnine ni.

Domači traili in zvezde

Koroška je popularna destinacija za gorske kolesarje, v tednu festivala pa bo regija živela in dihala MTB. Gostje iz celotnega sveta bodo izkusili edinstveno mešanico naravnih in zgrajenih poti, zagotovo pa bodo uživali tudi v vsem ostalem, kar ponuja regija. Če se vsega skupaj ne boste udeležili s štartno številko na krmilu, potem navijajte na svojem najljubšem odseku ob progi in uživajte v nastopih najboljših na svetu. Seveda pa ne pozabite na lokalne zvezde, kot sta na primer Korošec Vid Peršak in Avstrijka Yana Dobing. Prepričani smo, da bodo vzkliki zanju še posebej glasni!

Serija EWS se začenja na Škotskem, dva tedna kasneje pa nadaljuje z dirko EWS Peca/Jamnica in festivalom Black Hole Bike Fest. To bo enduro v svoji najboljši obliki, z izjemno festivalsko atmosfero in magično naravno kuliso. Zato bodite tam!

ews petzen jamnica

Festival: www.blackhole-bikefest.com

EWS: www.enduroworldseries.com

Naslovna fotografija Duncan Philpott/EWS

Preberi še

Manj kot dva meseca do prihoda svetovne enduro serije na Koroško
Odpirajo se prijave za slovensko-avstrijski EWS100

Sledite nam