24. februarja 2018

Zmagovalec pri moških Jaroslav Kulhavy in pri ženskah Annika Langvad.

Že dolgo nismo s takim navdušenjem poročali z močnih mednarodnih tekem v moški kategoriji. In, da ne dolgovezimo, tekmovalec kamniškega Calcit Bike Teama Rok Naglič, državni prvak kategorije u23, je na Cipru dosegel izjemen rezultat. Na etapni dirki najvišje kategorije UCI (SHC) je v tretji etapi osvojil štirinajsto mesto z zaostankom pet minut in 48 sekund za zmagovalcem Jaroslavom Kulhavyem in v družbi najboljših tekmovalcev v krosu in maratonu.

Rok na polno!

Če je na drugi okrepni točki še nekaj zaostajal, pa je v nadaljevanju sproščeno izkoristil dobro pripravljenost, ki jo kaže zadnji dve leti. Tudi izkušnje lanskih dirk svetovnega pokala so igrale vlogo. Poznal je tekmovalce okoli sebe, vedel je, česa so sposobni, in to mu je dalo motivacijo za zaključek dirke. V cilj je prišel skupaj z lanskim zmagovalcem v skupni razvrstitvi svetovnega pokala kategorije u23 Martinsom Blumsom (CST Sandd American Eagle MTB Racing Team) in avstrijskim državnim prvakom Gregorjem Ragglom (Möbel Märki MTB Pro Team) .

Po dirki je dejal: “Vse kar lahko rečem je, to bila tekma mojega življenja. Tako srečen sem, da skoraj ne morem opisati. Z Blumsom in Ragglom sem šprintal v cilj. To sem še lani lahko samo sanjal.
Na prvi vzpon sem šel na tempo, po 35 kilometrih pa se mi je odprlo. Na drugi feed coni so se odprli vsi ventili. Tam sem zaostajal še kako minuto in pol, do single sem nadoknadil 15 sekund, na spustu pa sem ju potem dohitel in z njima skupaj prišel v cilj. Na koncu sem še odšprintal Raggla, Blums pa je bil za dolžino kolesa pred menoj.
Res, presrečen sem danes.“

Grega Krajnc (Calcit Bike Team) se je tudi zelo dobro držal in osvoji 35. mesto z 11 minutami zaostanka.

Jaroslav in Annika

Zmage v etapi se je veselil Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing). Če je še včeraj na zadnjem vzponu svojo moč pokazal Howard Grotts, njegov partner za letošnji Cape Epic, je danes Kulhavy pokazal svojo spretnost na spustu. Nabral si je že kako minuto prednosti, a vodilni v skupni uvrstitvi Lars Forster (BMC Racing) se ni dal. Na dolgih makadamih je nadoknadil prednost in s seboj potegnil tudi Grottsa. Na koncu je bil vseeno hitrejši Kulhavy, a vsi trije so imeli isti čas.

Tako je Lars Forster obdržal vodstvo v skupni uvrstitvi, a ima pred jutrišnjim krosom le 44 sekund prednosti pred Kulhavyem in Grottsom.

Pri dekletih je danes na svoj račun prišla Annika Langvad (Specialized Racing). Po dveh dneh nevšečnosti in tehničnih težav je danes končno vozila svojo dirko.  Na začetku sta še kolesarili skupaj z vodilno v skupni uvrstitvi Anno van der Breggen (Specialized Racing), olimpijsko prvakinjo na cestni dirki v Riu, a na spustih je bila Annika premočna.

Hitro si je privozila 20 sekund prednosti in van der Breggen ji ni mogla slediti. Razlika se je postopoma večala in van der Breggenovo je ujela tudi Erin Huck (Construction Zone Racing), večkratna ameriška državna prvakinja. Huckova je van der Breggenovi kazala linije na spustu in ta jih je hvaležno izkoristila. Na koncu pa je bila na hitrih makadamih olimpijska prvakinja premočna in je z zaostankom petih minut osvojila drugo mesto pred Huckovo, ki je za njo zaostala 25 sekund.

V skupni uvrstitvi tako premočno vodi Anna van der Breggen, ki ima pred drugo Erin Huck štiri in pol minute prednosti.

Jutri tekmovalce čaka še olimpijski kros na oldschool progi v gorovju Macheiras. Dolg in ne preveč tehničen krog bo hiter in moč bo prišla do izraza. Vsekakor pa imajo na njej prednost tekmovalci krosa in odločitev o skupnih zmagovalcih bo napeta v obeh kategorijah.

Stran dirke

Preberi še:
Ciprska sončna etapna dirka, Afxentia 2018

Sledite nam