17. oktobra 2018

35. izvedba festivala na Azurni obali. Zmaga Blaže Klemenčič na maratonu in drugo mesto Tanje Žakelj na klasičnem “dolgem“ krosu Roc d’Azur.

35. izvedba festivala na Azurni obali. Zmaga Blaže Klemenčič na maratonu in drugo mesto Tanje Žakelj na klasičnem “dolgem“ krosu Roc d’Azur. Zmagovalec Canyon Roc Marathona pri moških Samuele Porro. Na Roc d’Azuru pa zmagovalca Sabrina Enaux in Stephane Tempier.

20.000 tekmovalcev v štirih dneh na 34 različnih tekmovanjih, 300 razstavljavcev in okoli 50000 firbcev. To so številke festivala Roc d’Azur v Frejusu na francoski Azurni obali. Razstavni prostor je namenjen predvsem končnemu kupcu in tu se ne dogajajo tektonski premiki v razvoju in sodelovanju koles in opreme. Lahko pa za zelo ugodno ceno pridete do kolesa, opreme in oblačil in seveda vam predstavijo novosti, o katerih ste lahko preko leta brali na naših straneh in jih lahko tam vidite v živo, večino tudi preizkusite.


Prizorišče na območju opuščenega letališča, foto ASO/Aurélien Vialatte

Po biblijskem potopu v dveh dneh pred festivalom na Azurni obali so dirke v četrtek dobesedno padle v vodo, a v petek je ekipa organizatorja na novo postavila potopljene pontonske mostove in dirke so se lahko nemoteno odvijale, čeprav v zelo težkih razmerah. Trase so bile namočene in z blatom do gležnjev, narasli potoki pa so drli proti morju in prehodi so bili zelo zahtevni saj so nekaterim segali do pasu (višji so imeli lažje delo).

Razmere so bile brutalne in voda je izdrla še več žlebov na poteh in še globlje kot običajno. Zato so bili spusti precej zahtevnejši kot ponavadi.


Glisiranje! Foto ASO/Aurélien Vialatte

Canyon Roc Marathon

V teh razmerah se je v petek najbolje znašel Italijan Samuele Porro, ki je drugič, po letu 2015, osvojil Canyon Roc Marathon, pri čemer je njegov rojak Michele Casagrande za njim zaostal za 58 sekund. Tretjeuvrščeni Belgijec Sebastian Carabin je zaostal minuto in 7 sekund.

V ženski dirki je Blaža Pintarič zmagala v času 4 ure in 52 minut, 4 minute in 11 sekund pred Litvanko Katazino Sosno in 22 minut in 38 sekund pred Florence Darbellay iz Švice.


Takole so v cilju pozdravili zmagovalko maratona Blažo Pintarič, foto ASO/Thomas Maheux

Blaža je malo pred koncem dirke grdo padla, a je lahko nadaljevala in zmagala na zahtevnem maratonu. To jo je stalo nekaj šivov na roki in odpoved udeležbe na nedeljski dirki, a je bila vseeno zadovoljna.


Roc so tudi ture, tekmovanja za otroke, enduro, gravel … in največja dirka mtb tandemov na svetu. Foto ASO/Thomas Maheux

Roc d’Azur

Nedeljska dirka, “dolgi“ kros Roc d’Azur, se je končala z zmago Francozov Sabrine Enaux in Stephane Tempierja.
 
Zmagovalec pri moških Stephane Tempier je prišel preko ciljne črte v Base Nature Frejus po 52 kilometrih v dveh urah in 9 minutah. Drugi je bil z minuto in 37 sekund zaostanka njegov rojak Victor Koretzky in tretji še en Francoz Jordan Sarrou. Tempier je tako po šestih letih spet osvojil nedeljski tradicionalni Roc d’Azur “kros“.

Na ženski dirki je Sabrina Enaux zmagala v času dveh ur in dveh minut, minuto in 3 sekunde pred Tanjo Žakelj, tretja pa je bila z zaostankom minute in 36 sekund še ena Francozinja Léna Gerault.


Tanja na stopničkah Roca, foto Jernej Muzga/Unior Tools

Tanja je do druge okrepne postaje vozila skupaj s poznejšo zmagovalko, ki pa si je le te bolj želela in je bila zato tudi pripravljena več tvegati na zahtevni progi. Tanja je zadnjo dirko sezone raje odpeljala po pameti in nabrala točke UCI, ki ji bodo zelo koristile na začetku nove sezone.

Tanja Žakelj: “Na koncu sem šla domov dobre volje. Všečen festival. Veliko obveznosti nisem imela, zato je bil zame kar na izi. Na sejmu bi si želela srečati več znanih obrazov. Večinoma so bili tam francoski distributerji. Dirka pa tudi lepa. Pogoji kakršni pač so po nalivih, ravno štiri dni si ne bi želela dirkati, za en dan je bilo pa zabavno. Je pa bilo tudi koristno malo tekmovati zdaj, ko je ritem treningov upadel. V glavnem zadovoljna z dirko in rezultatom.“


Vrstni redi

www.rocazur.com
www.facebook.com/RocdAzur

Sledite nam