23. februarja 2017

Bobi je šel na Cipru na večerjo z XC zvezdniki, jim dotakal in izvedel marsikaj o njihovih zamislih za sezono.

Cyprus Sunshine Cup je dirka, ki jo tekmovalci radi vnašajo v svoj koledar. Čeprav je seveda tu boj za točke svetovne lestvice, je ta sredozemski otok postal nekako zavetje, kjer je druženje prav tako pomembno kot trening in dirka.

Zato je vzdušje sproščeno in rivali, ki bodo preko sezone pazili eden na drugega bolj kot ne z varne razdalje, se tu prijateljsko pogovarjajo ob recimo pridelku domačih vinogradov. Vzdušje je sproščeno in na trenutke otroško igrivo, saj pripadnost ekipi tu še ni v ospredju.

Gunn Rita ima drugačne cilje

Tako prihaja tudi do pogovorov o željah in načrtih za naprej. Po koncu sezone o koncu kariere in tako naprej. A Gunn Rita Dahle Flesjaa o tem ne razmišlja resno. Pravi, da se vsak konec sezone sprašuje o tem, a kolo in trening ima pač v krvi. In če že razmišlja, potem samo o tem, da mogoče svetovni pokal v krosu ne bi bil več v ospredju in da svetovno prvenstvo ne bi krojilo koledarja. Še posebej sedaj, ko ima svojo ekipo in več svobode pri izbiri. V pogovor se je prikradla želja po nastopu na etapni BC Race. Prav zgodbe o druženju in tekočih enoslednicah jo neustavljivo privlačijo, seveda pa tudi sama narava dirke in sproščenost ob tekmovanju v Britanski Kolumbiji. Tudi Cape Epic v naslednjih letih je v igri, tako da jo bomo imeli veselje spremljati v elitnem gorskem kolesarstvu vsaj še nekaj let.

Jaro vsaj na trenutke sproščeno

Tudi Jaroslav Kulhavy razmišlja podobno. Želi si nekaj bolj sproščenih dirk v sezoni. Seveda pa je njegov cilj drugje. Po olimpijskih igrah v Riu si je vzel dolg premor, se spočil in njegov dolgoročni plan je Tokio. Seveda pa postopoma, saj so zanj svetovna prvenstva tudi zelo pomembna. Tako udeležba na letošnjem Cape Epicu ni bila zamisel Christopha Sauserja, čeprav je na videz tako kazalo. Jaroslav in njegov trener Zapletal vidita Cape Epic kot dobro možnost za težak trening blok, zato sta ga želela vključiti v sezono. Tako je Jaroslav poklical Christopha, če je pripravljen nastopiti z njim v paru. Sauser seveda ni dolgo premišljeval o povratku v elito in je bil nemudoma za. Seveda se je vse poklopilo s priložnostjo postaviti nov mejnik, Sauserjevih šest zmag na Cape Epicu. In po Jaroslavovih besedah je stari maček spet v življenjski formi. Ima vtis, kot, da mu je zakonski stan, v katerega je vstopil pred kratkim, spet dal novo motivacijo in veselje do merjenja moči z “Zee Germans“ na Epicu.

Za oba navedena je Cyprus Sunshine Cup torej priložnost za preverjanje forme, a tudi za bolj sproščeno tekmovanje in družabni kontakt s sicer neusmiljenimi tekmeci preko sezone.


Lani na čelu med moškimi – Fabian Giger (5) in Jaroslav Kulhavy (2), foto Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion

Bart nima časa za hece

Temu pa se na žalost ne more pridružiti Bart Brentjens, saj je njegova ekipa šele v zadnjem trenutku pred odhodom na Ciper dobila kolesa in opremo, tako, da so vsi vpeti v pripravo koles na dirko in prostega časa sploh nimajo. Opraviti morajo namreč tudi sponzorske obveznosti, kar seveda pomeni slikanje z novo opremo in podobno, zaradi tega jih skoraj ni videti na družabnih dogodkih. Prav gotovo pa se bodo pokazali na zaključkih etap, saj so njegovi tekmovalci na Cipru že tradicionalno uspešni.

Tudi Spitzova z novo opremo

Tudi Sabine Spitz je rahlo skrivnostna, saj ima tudi ona novega dobavitelja okvirja, korejsko znamko WIAWIS. Znamka, do sedaj bolj znana po izdelavi visoko kakovostnih karbonskih športnih lokov s kopico olimpijskih medalj, je skupaj s Sabine in njenim fizioterapevtom naredila karbonski okvir posebne geometrije, ki naj bi se ji prilegal kot druga koža. Tako je tudi ona ves čas na terenu.

Skrivnostna Anna

Tudi Anna van der Bregen je zaenkrat še skrivnost. Pripotovala je skupaj z ekipo Barta Brentjensa, zaradi tega tudi o njej ni posebnih novic. Vsi pa od nje veliko pričakujejo, posebej na dveh maratonskih etapah. Še največ vprašanj se nanaša na ekipo Boels-Dolmans, ki bo v istem vikendu nastopila na cestni dirki Omloop Het Nieuwsblad in seveda zakaj tam ne bo Anne. Gotovo je kak tehten razlog a na začetku sezone so vsi skrivnostni.

Dirka se je začela danes z vožnjo na čas, ki pa je za spremembo tokrat bolj spust z nekaj manjšimi vzponi v dolžini 15 kilometrov. Atrakcija je prav gotovo vožnja po ozkih uličicah in preko kamnitih stopnic v mestu Lefkara. Včasih široke le za širino krmila zahtevajo kar precej spretnosti, a v boju za skupno uvrstitev bosta seveda pomembnejši naslednji etapi v dolžinah 50 in 70 kilometrov in s skupnim vzponom vsaka po 2500 metrov. Za konec dirke pa še olimpijski kros na krogu, dolgem 5 kilometrov.

Štartne liste že na www.cyclingcy.com

Vrstni redi po vožnji na čas na mylaps.com. Bobi je med masterji 3 prvo etapo končal na četrtem mestu.

Preberi še
Štart mednarodne XC sezone: Cyprus Sunshine Cup 2017
Alešev vodič po etapnih dirkah: Ciper Sunshine Race


Paštaparty z Bobijem & Co, foto Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion

Sledite nam