24. januarja 2012

Iz našega poštnega nabiralnika naravnost v listanje, branje in pisanje povzetka (tudi malo v nerganje seveda) za vas.

Pred nami je prva letošnja številka revije Bicikel. Je dvojna, tako da vam bo morala zadostovati še za ves februar. Pri kar 14 kolumnistih (očitno zelo raztegljivo ime za pisca) bo morda nekako šlo.

Če smo se tu kdaj zmrdovali nad skoraj popolnoma cestno vsebino, moramo zdaj poudariti, da je tokrat vse prej kot tako.

Gospodična na naslovnici in na osmih straneh v notranjosti je naša XC uspešnica Nina Homovec (na uvodni fotografiji, obe foto Uroš Švigelj), rdeča nit pogovora pa njena selitev v tujo ekipo.

Štiristranska fotografska uvertura pripada Gregu Stoparju in ciklokrosu. Sledi pa nosilna tema – kar 24 strani, posvečenih ročno izdelanim ali predelanim drugačnim kolesom: Jaka Mihelič in njegove kiparske stvaritve, Chop Shop Boštjana Puglja, kruzerji, reciklirana kolesa in njujorški fiksiji.

Grega je spravil skupaj tudi osem strani dolgo zgodbo o zdaj že klasični znamki koles Kona. Terja pa krajši slovarček “psevdonimov” (kdo bi res pričakoval od lektorice, da bo popravljala osebna imena):
Dario Chioni = Dario Cioni
Ronald Green = Roland Green
Ryder Heshedal = Ryder Hesjedal
Dave Weins = Dave Wiens
Kiluea = Kilauea

Kolumne in “kolumne”
Chef Matej se pokloni rekreativnim kolesarjem z voljo, recimo za jutranjo zimsko kolesarjenje.
Jože Rovan se sprašuje, kdo je kriv, da nas gorskih kolesarjev ne razumejo tisti, ki bi nam lahko odprli poti.
Sosednji kolumnist Tomaž Kovšca se je ob montaži filma s Cape Epica obregnil še v pametnjakoviče, strokovne komentatorje v komentarjih spletnih strani.
Novi “kolumnist” Tomaž Jeras je predstavil discipline BMX kolesarstva.
Klasični kolumnist Braco Cvjetičanin pojasni taktiko svoje negativne promocije ciklokrosa. (Braco, MTB dirke so odprte za prav vsa kolesa, od BMX do specialk in ležečih. Dobrodošli!)

Andreja Jagodic, na naslovnici še “rekreativka leta”, v članku postane kar “kolesarka leta”. Hmm.

Ob dveh cestnih špecjalkah (porno hud mat črn Colnago C59 Italia in bolj disko Kuota Kom Evo) preizkušeno še eno ciklokros kolo (Fuji Altamira CX 2.0) in en mtb trdak (Corratec X-Vert S 0.3).

Uniorjeva delavnica je malo posvečena posebnim zimskim posegom, malo pa finemu nastavljanju kolutnih zavor.

Pred koncem obsežna himalajska kolesarska reportaža Roberta Vindiša, za konec pa odlična zgodba iz slovenske kolesarske zgodovine s še boljšo naslovno fotografijo s predvojnega dirkališča Železničarja v Šiški.

Seveda, še hud mtb poster.

Za 4,90 evra pri vašem prodajalcu časopisov, se še na koncu napiše.

www.bicikel.com/revija

Sledite nam