OGK
26. januarja 2023

Odbor za gorsko kolesarstvo in BMX predstavil dosežke lanskega leta in podal smernice za prihajajočo sezono.

Na Vranskem so se na seji Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX sestali selektorji, predstavniki klubov in koordinatorji pokalov ter pod vodstvom predsednika OGK Jana Starmana naredili presek lanske, za gorsko kolesarstvo in BMX zelo uspešne sezone. Na seji je bil navzoč tudi predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović. V uvodnem delu so selektorji – nekaterih žal zaradi drugih obveznosti ni bilo, je pa namesto njih dosežke in izpolnjene cilje povzel Jan Starman – predstavili svoje delo v sezoni 2022.

XCO pri Kolesarski zvezi Slovenije

Matjaž Budin (selektor za kros) je predstavil dosežke pretekle sezone. Tam so se najbolj izkazali Jakob Klemenčič (evropski prvak U23 v eliminatorju), Vita Movrin (4. mesto v kratkem krosu na EP U23), Maruša Tereza Šerkezi (evropska prvakinja v krosu kategorije U17), Tanja Žakelj (12. mesto na EP v olimpijskem krosu med članicami). Budin je izpostavil tudi to, da je ženska reprezentanca trenutno na 14. mestu na lestvici UCI, kar prinaša eno mesto na OI 2024, ki bodo v Parizu.

Cilji sezone 2023:

  • Ohranitev 14. mesta v olimpijskem kvalifikacijskem obdobju pri ženskah.
  • Napredovanje na lestvici UCI v moški kategoriji.
  • Izboljšanje rezultatov na EP in SP izpredhodnih sezon.
  • Zadržati čim več kakovostnih tekmovalcev in jim nuditi kar se da dobre pogoje.
  • V kategoriji U19 nabiranje točk UCI na dirkah najvišjega ranga in biti pozitiven zgled mlajšim kategorijam.
  • Pri mlajših kategorijah delo s širšim krogom mladih tekmovalcev in spremljanje njihovega razvoja (U15, U17).

Cilji in odprave v sezoni 2023:

  • SP in EP XCO in XCE za kategorije elite, U23 in U19.
  • SP elite v XCE
  • Kategorizirane dirke (hors class in C1) in ohranitev trenutnega položaja za ohranitev kvote za OI.
  • EP mladi (U17) in olimpijski festival evropske mladine v Mariboru.

Spust

Selektor Sebastjan Zmrzljak je zaradi neodložljivih obveznosti manjkal, je pa vseeno pripravil predstavitev – dosežke v pretekli sezoni in načrte za prihodnost. Izpostavil je odlično sezono Luke Berginca, ki je postal zmagovalec evropskega pokala v spustu, zabeležil nekaj zmag ter kljub hudemu padcu in poškodbi, ki ga je od tekmovališč ločila za nekaj časa, nanizal vrhunske uvrstitve.

Monika Hrastnik je ponovno postala evropska prvakinja v članski kategoriji. Ažbe Kalinšek pa je na evropskem prvenstvu v kategoriji U15 zasedel 3. mesto. Izopstavljeni rezultati pretekle sezone so bili še 5. mesto Monike Hrastnik na SP in 7. mesto Vala Celestine na EP v mladinski kategoriji.

Rezultatski cilji za sezono 2023 niso povsem začrtani, bodo pa reprezentančne priprave štirikrat pred začetkom svetovnega pokala, in sicer v februarju in marcu v Italiji, v aprilu na Hrvaškem in v maju na domačih tleh. Cilj reprezentančnih odprav je fokusiran na svetovno in evropsko prvenstvo ter na dirke evropskega pokala na Hrvaškem, v Avstriji in Sloveniji.

Enduro

V sklopu reprezentance so lani Slovenci nastopili na pokalu narodov (Trophy of Nations), in sicer z dvema ekipama (moški elite in moški U21), ter zasedli 14. in 12. mesto. Disciplina enduro bo letos prvič tudi del razširjenega svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, tako da bodo smernice podane nekoliko kasneje. Za razvoj discipline in predvsem umestitev reprezentance se bo trudil Primož Štrancar z ekipo.

Pumptrack

V lanski sezoni so prvič v program umestili tudi najmlajšo izmed uradnih disciplin pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI. Za krmilo reprezentance je sedel Klavdij Blažko, na odpravah in pripravah mu je bil v pomoč Igor Sever. V lanskem letu so izvedli ene priprave in sestavili odpravo za kvalifikacije na svetovno prvenstvo, ki so se odvijale na Češkem. Najbolje se je z 8. mestom odrezal Gaj Gorza.

Cilji za prihajajočo sezono so kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Srečo bodo tekmovalci preizkušali na treh kvalifikacijskih tekmovanjih v Evropi (termini še niso razpisani). V načrtu je tudi dvoje priprav, enkrat na domačih tleh in enkrat v tujini (Italija ali Avstrija).

BMX prostega sloga

Čeprav brez selektorja, a z enim tekmovalcem, ki se je že v preteklih sezonah uvrščal na zmagovalni oder v disciplini park (svetovni pokali in prvenstva). To je Jaka Remec, ki je lani na SP v Abu Dhabiju kot eden najmlajših nastopajočih segel kar visoko in se na koncu uvrstil na 21. mesto. Prvi cilj za letošnjo sezono je ta, da bi državno prvenstvo v tej disciplini organizirali v Sloveniji in ne tako kot v preteklih letih na Hrvaškem.

BMX Race

Poleg olimpijskega krosa še ena disciplina, ki ima status olimpijske. Selektor Uroš Klauž je predstavil lansko sezono, ki je bila zelo uspešna. Na dirkah evropskega pokala sta izmed reprezentantov najvišje posegala Mak Breznik Falk (boys 13) in Jošt Ložar (boys 12), ki sta se na večini dirk uvrščala na zmagovalni oder. Breznik Falk je uspel tudi enkrat zmagati, Ložar pa je štirikrat osvojil drugo mesto. V skupnem seštevku evropskega pokala je Breznik Falk osvojil 2. mesto, Gaj Gorza pa 8. (men 17-24). Na evropskem prvenstvu je Jošt Ložar osvojil 3. mesto, na svetovnem pa Mak Breznik Falk (kategorija cruiser) 29. mesto.

Cilji za prihodnjo sezono so izboljšanje rezultatov na mednarodni ravni, v disciplini obdržati čim več kvalitetnih in perspektivnih tekmovalcev ter izvedba dvojih reprezentančnih priprav v Italiji.

Kaj bo novega v posameznih disciplinah in kako se bodo razvijale posamezne panoge znotraj Kolesarske zveze Slovenije, poročamo kmalu.

Sledila je redna skupščina Kolesarske zveze Slovenije. Ker ni bila volilna, je bila udeležba skromna. Poročilo na prenovljeni strani kolesarska-zveza.si.

Preberi še

OGK z novim tekmovalnim pravilnikom

Sledite nam