Trajnostni grbinasti poligon Kranj
16. oktobra 2021

Od petka 15. oktobra je Kranj bogatejši za prvi trajnostni grbinasti poligon iz žlindre v Sloveniji. V okviru partnerstva Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla, podjetja Batt Crew in društva Dejmo bodo v letu 2022 postavili še tri grbinaste poligone iz žlindre.

Izradnja trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre je edinstven projekt, ki sledi načelom krožnega gospodarstva. Pri njihovem nastanku je kreativno uporabljena žlindra, stranski proizvod jeklarske industrije. Ta pri gradnji nadomesti drobljenec iz kamna in tako prispeva k zmanjšanju porabe naravnih virov.

Projekt trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre povezuje pet partnerjev. Poleg Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla, ki je donator žlindre in OKS – ZŠZ, pri projektu sodelujeta še Batt Crew kot graditelj poligonov in Športno kulturno društvo Dejmo kot motivator kolesarskih navdušencev. Seveda ne gre brez občin.

Uradna otvoritev poligona v videu

Pri gradnji poligona so uporabili črno jeklarsko žlindro različnih granulacij. Žlindro predelujejo v SIJ Acroniju. Ta se že uporablja pri gradnji cest, zdaj pa so jo prvič uporabili pri gradnji grbinastega poligona in z njo zgradili grbine in zavoje ter uredili drenažo.

Kaj so o gradnji povedali vpleteni v projekt kranjskega grbinastega poligona?

“V Skupini SIJ izdelujemo jeklo po načelih krožnega gospodarstva. Krožno je tudi vijuganje po teh grbinah. Prepričana sem, da bodo te grbine mladim v veselje, spodbuda za rekreacijo in prebujanje jeklene volje, te notranje moči za vztrajnost in neomajnost na poti do cilja, ki je že od nekdaj tudi v značaju Skupine SIJ. Vesela sem, da se je Mestna občina Kranj odzvala na našo pobudo in danes predajamo v uporabo prvi trajnostni poligon iz žlindre v Sloveniji,” je ob predaji prvega trajnostnega grbinastega poligona v Sloveniji dejala Katja Krumpak, vodja korporativnega komuniciranja v Skupini SIJ.

“Pomembna vloga OKS – ZŠZ je tudi skrb za to, da se s športom v svojem prostem času ukvarja čim več ljudi. Prizadevamo si ustvarjati okolje, ki spodbuja k ukvarjanju s športom. Športna infrastruktura je seveda pogoj, da imamo široko paleto možnosti. Če pri tem uspemo delovati trajnostno, je zadovoljstvo seveda še večje. Grbinasti poligoni so danes zelo atraktivna in priljubljena športna igrišča. Namenjena so tako otrokom in mladim kot odraslim, za rekreacijo ali tekmovanja. Hkrati pa ponujajo tudi zelo odprte možnosti za uporabo opreme: kolo, skiro, rolke, rolerji, lahko jih tudi samo pretečemo,” je na otvoritvi povedala Taja Škorc, direktorica oddelka športa za vse in športa na lokalni ravni na OKS – ZŠZ.

Batt Crew in kranjski podžupan:

“Vesel sem, da smo se zbrali in zgradili poligon tu v Kranju. Pomembno je, da ne kopljemo novih naravnih virov, ampak uporabimo tisto, kar že imamo na voljo. Z žlindro kot nadomestkom smo se srečali prvič. Po opravljenih preiskavah smo se odločili, da s pomočjo tega materiala zgradimo grbinaste poligone. Naredili smo nekaj, na kar smo vsi skupaj ponosni,” je po uspešnem začetku zastavljenega projekta zadovoljno razkril Janez Bajda iz podjetja Batt Crew.

“Vesel sem, da predajamo v uporabo grbinasti poligon prav v okolju, kjer sem sam preživljal svojo mladost. Na Mestni občini Kranj želimo ponuditi osnovo – športno in infrastrukturno, ki je pogoj, da se mladi in odrasli razvijajo ter ohranjajo svojo telesno zmogljivost,” je bil navdušen podžupan Robert Nograšek.

V Skupini SIJ, največji jeklarski skupini v Sloveniji, si ves čas prizadevajo za razumevanje jekla kot široko uporabnega materiala sploh, tudi v športu in športni infrastrukturi. Tako na področju sponzorstev veš čas razvijajo kreativne ideje in projekte za uporabo jekla in stranskih proizvodov, ki nastajajo pri proizvodnji jekla.

Fotografije Aleš Fevžer @alesfevzer

Preberi še

Kaj imajo skupnega žlindra in pumptrack?

Sledite nam