16. novembra 2021

Včeraj, v ponedeljek, so na Mariborskem Pohorju na območju Špelcinega loga izvajalci Slovenskih državnih gozdov (SiDG) pričeli s sečnjo in spravilom drevja.

Gozd med kočo Luka in Trikotno jaso sicer v gorskem kolesarstvu poznamo kot “prvi gozd” na progi svetovnega pokala. Takoj po startu, levem in desnem zavoju ter dveh skakalnicah tekmovalci pridrvijo v gozd, kjer jih pričaka malo svetlobe ter vrsta zavojev, kompresij in grbin, pač dobro izkoriščen razgiban teren, preden se dobre pol minute pozneje spet pojavijo na smučišču. Vmes so nekaj sekund povsem na robu gozda.

tracey hannah
Tracey Hannah vstopa v temo, 2019, foto Sandi Bertoncelj

V dobrih dvajsetih letih dirke so se linije po gozdu spreminjale in prestavljale. Če kdo ne ve, na začetku so graditelji s prvim šefom proge Marjanom Benkom na čelu odseku dali ime Močerad, saj je bilo po dežju tam najti kar nekaj črno-rumenih plazilcev, a se ime še zdaleč tako ni prijelo kot pri naslednjem odseku, zloglasnem Rock’n’Rollu.

Pas gozda, po katerm teče proga, bo v naslednjem tednu padel, do golega. Posekali bodo 420 dreves. Razširjena smučarska proga bo služila za rezervno za izvedbo Zlate lisice. Če tekmovanj zaradi pomanjkanja snega ne bodo mogli pripeljati do Snežnega stadiona, naj bi cilj pripravili kar na Trikotni jasi, stičišču smučarskih prog tik pod Rock’n’Rollom.

Prvi dan sečnje

Čas nadaljevanja del je še neznanka

Seveda bomo ljubitelji spusta malo objokovali klasični potek proge, a to ni glavna težava, ki ta trenutek pesti prireditelje dirk in upravljavce kolesarskega parka. Namreč te dni bodo le posekali in odstranili drevje, štori pa ostanejo. Roki za nadaljevanje del niso znani, vsekakor pa “plan B” za Zlato lisico to zimo še ne bo izvedljiv.

Kakšno bo stanje spomladi oziroma poleti prihodnje leto, v času izvedbe dirk evropskega pokala (predvidoma v začetku maja) in evropskega prvenstva (v juniju ali juliju), tako ta trenutek ne ve nihče. Če se odstranjevanja štorov in izravnave terena lotijo pozneje, potem dirki lahko potekata po dosedanji trasi, med štori. Če bodo dela potekala prav takrat oziroma bi bil teren sveže izravnan, pa bodo prireditelji prisiljeni v kakšno drugo rešitev.

“Predvsem bi radi vedeli, kaj nas čaka, da se na to pripravimo, a ta trenutek še nihče nima odgovora, kdaj bodo nadaljevali dela,” pravi Iztok Kvas, vodja organizacije tekmovanj v Maribor bike parku Pohorje. “Tehtamo različne rešitve, možna je tudi prestavitev starta na vrh Habakuka, kjer je na začetku že bil, tudi smernice glede dolžine prog bi podpirale to odločitev. Vsekakor bi bilo najslabše, če bi morali progo reševati zadnji trenutek, to bi lahko celo ogrozilo dirki, zato upajmo, da od odgovornih pravočasno dobimo informacije.”

Območje je zaprto

V času del je gibanje v delovnem območju strogo prepovedano, delovišče je označeno in zaprto s trakovi.

Še en krog po klasični progi z Loicom

Preberi še

Svetovni pokal Maribor: Video stvaritev MZ Pix
Svetovni pokal Maribor: Monika Hrastnik četrta!

Sledite nam