20. maja 2017

Kratki kros dan pred prvo dirko v svetovnem pokalu Markusu in Lisi.

Prva zmagovalca dirkaškega vikenda v NMNM sta Markus Schulte-Lünzum (Focus XC) in Lisa Pasteiner (Ghost Factory Racing).

Kratki kros (XCC), ki je bil napovedan kot test za bodoči format svetovnega pokala, je bil brez velikih imen krosa. Tudi domači zvezdnik Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing) se je odločil, da ne bo nastopil, da ne bi ogrozil svojih priprav na dirko.

Tako je imel Markus Schulte Lünzum, ki je bil favorit na papirju, prosto pot do zmage.


Markus Schulte Lünzum

Na začetku se ni udeleževal bonus sprintov v vsakem krogu, ampak je čakal do četrtega in napadel ter si hitro privozil deset sekund naskoka. Sledil mu je samo Čeh Tomasz Paprstka (Expres CZ Scott ), ki je zmanjšal zaostanek na štiri sekunde, a Schulte-Lünzum ni popustil in Čeh se je zadovoljil z drugim mestom. Tretji je bil Steffen Thum (Rose-Vaujany).

Pri dekletih je Avstrijka Lisa Pasteiner premagala rutinirano Slovakinjo Janko Stevkovo (Outsiterz).

Sicer je bila Lisa v Novem Mestu samo zaradi privajanja na ekipo, ker mladinske dirke sploh niso bile razpisane. Na hitro pa se je njen šef ekipe Thomas Wickles odločil, da naj nastopi na XCC bolj za zabavo.


Lisa Pasteiner

A aktualna svetovna mladinska podprvakinja je stvar vzela zelo resno in dobila skoraj vse bonus sprinte in na koncu tudi dirko. Janka Stevkova ji je sicer lahko sledila, a v sprintih ni imela nikakršnih možnosti. V zadnjem krogu se je zadovoljila z drugim mestom. Tretja je v cilj prišla Čehinja Jana Tesarova (Moravec Team).

Sam format kratkega krosa v vikendu svetovnega pokala ni problematičen in večina ga pravzaprav podpira. Težava je le v terminu, saj je premalo časa za regeneracijo pred pomembnejšo dirko v olimpijskem krosu. Po mnenju nekaterih je bila tudi proga preveč zahtevna za zabavno dirkanje.


V Ameriki, kjer je tovrsten format zelo priljubljen, so proge namreč bolj podobne dirt dirki z majhno višinsko razliko in brez tehničnih spustov ali vzponov. Zaradi tega so načeloma varnejše in zabavnejše, saj jih tekmovalci radi izkoristijo za aktivacijo.

Torej, potrebno je počakati, kako se bo stvar razvijala na naslednjih svetovnih pokalih. Sploh na dirkah, ki imajo dvojni program s spustom. Zaradi pomanjkanja terminov je izginil že svetovni pokal mladincev. Upamo na več sreče z dirkami v kratkem krosu.

Fotografije Grega Stopar

Sledite nam