1. septembra 2019

Dvojno švicarsko zmagoslavje, smola Italijana in francoski paket. Ena najbolj razburljivih dirk olimpijskega krosa zadnjih let. To je bil kros članov elite na 30. svetovnem prvenstvu.

Jubilejno 30. svetovno prvenstvo, ki ga že tretjič gosti kanadski Mont Sainte Anne, je postreglo s še eno razburljivo in napeto dirko v olimpijskem krosu. Članska dirka, kot je že dolgo ne pomnimo, zmagoslavje Švicarja, smola Italijana, pregorelost Brazilca in napad francoske brigade, vse to na eni diirki!

Švicar Nino Schurter je še osmič (in petič zapored) postal svetovni prvak! Drugo mesto je pripadlo rojaku Mathiasu Flueckigerju, tretji in četrti sta bila Francoza Stephane Tempier in Titouan Carod. Peto mesto je osvojil Italijan Gerhard Kerschbaumer, šesti je bil Čeh Ondrej Cink, sedmo in osmo mesto sta šli francoskemu dvojcu Koretzky in Sarrou, deveti je bil Švicar Andri Frischknecht, deseti pa Brazilec Henrique Avancini.

Dirka

V prvih krogih je bila dirka dokaj rezervirana, čeprav je bil tempo kar hiter. V strnjeni koloni je vozilo med deset in dvanajst kolesarjev. Nato je Nino Schurter v drugem krogu napadel, sledil mu je Avancini, le nekaj sekund za njima pa italijansko-francoska brigada. Konstantno je na tretjem mestu vozil Cink. Družbo sta mu nato delala Koretzky in Flueckiger, sledil je še Tempier, ki je vlekel še enega italijana Luca Braidota.

V četrti krog sta skupaj pripeljala Schurter in Flueckiger in nadaljevala v svojem ritmu, si vmes privozila 11 sekund prednosti in zdelo se je, da bosta vozila svojo dirko. Nato je imel Fluckiger defekt in je pristal na sedmem mestu ter se vozil za Carodom, Avancinijem, Kerschbaumerjem, Tempierjem in Cinkom. Zaostajali so dobrih 40 sekund. Schurter in Tempier sta nato diktirala tempo, zadaj se je bil boj za tretje mesto med Avancinijem, Carodom in Koretzkyjem. Zopet je priključil Kerschbaumer in dirka je bila še bolj zanimiva.

Tik pred vstopom v šesti krog pa smola Tempierja, ki mu je spustila pnevmatika in je moral v servisno cono. Schurter je nadeljeval v svojem ritmu in celoten krog nadaljeval sam. Tempier se je priključil Cinku in Carodu, Avancini je popuščal, Kerschbaumer pa je nadaljeval v svojem tempu (na tak način je Italijan že dosegal odlične rezultate) ter se približeval Švicarju. Nato pa skok skoraj pozabljenega Flueckigerja, ki se je podal za Schurterjem in Kerschbaumerjem.

Nino Schurter je po uri 27 minutah in 5 sekundah osvojil svoj osmi naslov svetovnega prvaka (prvak je bil v letih 2009, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 in 2018). Na drugo mesto se je presenetljivo uvrstil, rojak Mahias Flueckiger, sicer osmoljenec na polovici dirke in lani zmagovalec dirke svetovnega pokala na tem mestu, ki je zaostal 30 sekund. Tretje mesto je pripadlo Francozu Tempierju, ki je zaostal še dodatnih 5 sekund. Gerhard Kerschbaumer, ki je bil do zaključka trdno na drugem mestu (tudi lani je dirko končal kot drugi), je imel tik pred ciljem defekt in je dirko končal kot peti. Četrti je bil Titouan Carod.

Vrstni redi na tissottiming.com

Naslovna fotografija UCI MTB

Preberi še
SP MSA: Tanja Žakelj odlično!
SP MSA: XC krog z Emily Batty
SP MSA: Mokre kvalifikacije spusta
SP MSA: Juretov bling-bling
SP MSA: Po DH progi z Žakom
SP MSA: Po progi z Benom
SP MSA: Prva e-MTB XC svetovna prvaka okronana
SP MSA: Med štafetami zmaga v Švico

Sledite nam